Speltotto med spidskål og ingefær

Et spidskål rækker faktisk ganske langt måltidsmæssigt. I onsdags havde jeg et kvart tilbage, efter at have brugt resten på hhv. kylling sweet chili, stuvet spinat og spidskål og en gang ruskomsnusk. Jeg spurgte på twitter og facebook efter inspiration og mange af forslagene gik på asiatisk-inspirerede retter. Jeg endte dog på, at jeg gerne ville lave en ris/speltotto. Ikke desto mindre ville jeg gerne bibeholde det asiatiske islæt, som tydeligvis går godt sammen med spidskål. Jeg valgte derfor at lave en asiatisk inspireret speltotto – hvor det asiatiske indebar en bunke ingefær og brug af risvineddike i stedet for almindelig hvidvinseddike. Derudover lavede jeg speltottoen frit efter de tidligere jeg har lavet her og her.

For at det ikke bare skulle blive “blødt-i-blødt” ristede jeg nogle mandler på panden og dryssede på toppen. Jeg spiste speltottoen som et selvstændigt måltid, men jeg blev dog forholdsvist hurtigt sulten igen, så jeg vil nok anbefale jer enten at spise noget proteinholdigt tilbehør af en art eller lave halvanden portion. Jeg havde egentlig troet at 100 g speltkerner pr. portion ville være rigeligt, men det er alligevel begrænset hvor længe sådan et kulhydratholdigt måltid mætter – til trods for proteinerne i både parmesan og mandler. Men jeg er sikker på, at lidt kylling eller et stykke laks vil passe fint dertil – jeg regner selv med at spise resterne i aften med et par kyllingefrikadeller.

Det er ikke så forfærdeligt lang tid siden, jeg prøvede at lave risspeltotto for første gang. Jeg tror måske, at mange har en ide om, at det er sværere, end det egentligt er – det havde jeg i hvert fald. Men hvis man ser bort fra, at det indebærer en del røren-rundt, er det faktisk et meget nemt måltid. Og man kan snildt bruge alle mulige former for fyld og smagstilsætninger.

Hvis man har lyst til at eksperimentere med at gøre speltottoen endnu mere asiatisk, kan man tilsætte nogle forårsløg enten i stedet for eller sammen med løgene i starten. Et skvæt kokosmælk ville absolut heller ikke være af vejen, og så kan man jo fx drysse med lidt ristet kokos. Mulighederne er mere eller mindre uendelige 🙂

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Speltotto med spidskål og ingefær

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 1 lille løg
 • 3 fed hvidløg
 • 200 g speltkerner
 • 1 spsk risvinseddike
 • ca. 20 g fintrevet frisk ingefær
 • 8-10 dl kogende vand + 2 bouillonterninger
 • 1/4 spidskål
 • 30 g revet parmesan
 • 40 g mandler

Sådan gør du

 1. Hak løg og hvidløg fint. Skræl ingefær og riv den. Snit spidskålen, hak mandlerne groft og riv parmesanen, så alt er klar.
 2. Opvarm olien i en gryde eller sauterpande og svits løg og hvidløg her, til de bliver klare. Svits speltkernerne med et par minutter, tilsæt eddike og lad det fordampe helt. Rør herefter ingefæren i.
 3. Nu kommer den lidt langsommelige proces: tilsæt lidt væske ad gangen, lad det trænge ind i speltkernerne, mens du rører, og tilsæt ekstra væske, når det er ved at koge tørt. Fortsæt indtil al væsken er brugt, eller speltkernerne er næsten møre. Det tager omkring 20-25 minutter.
 4. Rist imens mandlerne på en tør og varm pande.
 5. Rør spidskålen i, lad det falde lidt sammen og rør herefter parmesan i. Læg låg på og lad stå et par minutter.
 6. Server med de ristede mandler.

Kategorier: Asiatisk, Efterår, Vegetarisk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!