Blomkålsgratin med skinke

Blomkålsgratin med skinke

Den anden dag i Føtex fandt jeg et stort flot blomkålshoved og puttede det straks i kurven. På min jagt efter en opskrift at bruge det i, faldt jeg så over en opskrift på blomkålsgratin på Arlas hjemmeside. Jeg har faktisk aldrig smagt blomkålsgratin før – min familie lavede aldrig særligt mange ‘danske klassikere’. Så jeg tænkte, at det da var det, jeg skulle lave.

Jeg har tweaket opskriften lidt. Jeg tilsatte mere blomkål og skinke til samme mængde ‘dej’. Og det tror jeg var en god ting, for selv som den endte, synes jeg at dejen var ret sød i det. Jeg ved ikke om det er meningen, men hvis der havde været mere dej, end der var, havde jeg nok ikke brudt mig om det. Jeg tilsatte desuden purløg til selve dejen, da jeg tænkte at det ellers ville blive en meget bleg ret. Det blev det stadig, men med grønne pletter 🙂

Den tager lidt tid at lave. Og det er en god idé ikke at være så snedig, som jeg var, at falde i søvn og først vågne klokken halv otte. For så for man altså først mad lidt i ni! 

Jeg fulgte et råd hos Arla og brugte elpisker til at lave dejen med. Man kan selvfølgeligt sagtens bruge almindeligt piskeris, men jeg er ret sikker på, at elpiskeren i dag gjorde mit liv ret meget nemmere 🙂

 

2 portioner

* 500 g blomkål

* 200 g skinketern

* 1 bundt purløg

* 45 g hvedemel

* 1,5 dl mælk

* 5 g smør

* 2 æg

* 1 spsk rasp

 

Tænd ovnen på 200º varmluft.

Blomkålen deles i små buketter og får et hurtigt opkog i saltet vand. Dræn.

Blomkålsgratin med skinke

Del æggene i blommer og hvider, og pisk hviderne stive.

Blomkålsgratin med skinke

Pisk hvedemelet og halvdelen af mælken til en jævning i en gryde. Tænd herefter for blusset, mens resten af mælken og smørret røres i. Pisk indtil jævningen tykner og tag af varmen. Lad køle lidt af i et par minutter og rør herefter æggeblommerne i.

Blomkålsgratin med skinke

Vend blomkål, skinketern og purløg i jævningen og vend herefter halvdelen af de stiftpiskede æggehvider i. Vend resten i og hæld massen i et fad let penslet med olie og drysset med rasp.

Blomkålsgratin med skinke

Blomkålsgratin med skinke

Bag i ca. 45-60 minutter afhængigt af størrelsen af fadet og højden på gratinen. 

Blomkålsgratin med skinke

Spis evt. med en salat af grøn salat, tomater og purløg og rugbrød også.

Blomkålsgratin med skinke
 

Næringsindhold for en portion (uden salat)

Kcal: 418. Protein: 35g. Kulhydrat: 37g. Fedt: 16g. Kostfibre: 6,1g.

4 comments

  1. Jeg elsker dine trin-for-trin billeder! Så er det altså lidt sjovere at læse en opskrift 🙂

  2. Herligt at de falder i god jord. Jeg synes også tit selv på andre blogs, at det gør det meget mere interessant – og opskriften fremtræder ofte også mere enkel, synes jeg 😀

  3. Hvor ser det lækkert ud 🙂

  4. Tak – det var nu også meget godt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *