Opskrifter

Mine favoritter

Sprød granola med havre, boghvede og kokos

Det kom sig egentligt af, at jeg lavede koldskål for en uges tid siden og helt spontant købte en granola fra Isis i håbet om, at den måske ville være god og måske også fin på koldskål. Det var den ikke. Altså god. Den smagte af ingenting og var ikke engang rigtigt sprød, så lige nu ligger den bare i skabet, fordi jeg alligevel endnu ikke har nænnet at smide den ud. Men så havde
Mere

Hjemmelavet kikærtepasta med pesto

Jeg er normalt ikke rigtigt en der bander, men føkk altså hvor var det her godt!!! 3-udråbstegns-godt! Nu er det jo ikke mig, der har fundet på, at man kan lave pasta af kikærtemel, så det kan jeg desværre ikke tage æren for. Men efter at have haft det på min liste længe, fik jeg i Rom genfundet min pastakærlighed i sådan en grad, at jeg faktisk investerede i en pastamaskine, så jeg kunne gå hele vejen.
Mere

Kakaolagkage med kokoscreme og jordbær

“Iiiii dag er det hjemme-hos-xenias fødselsdag, hurra, hurra, hurraaaa!” Og i den anledning har jeg altså bagt kage. Måske nok den mest fesne undskyldning jeg har brugt til dato for at bage en kage, men ikke desto mindre var det den primære (og eneste) årsag, til at jeg bagte denne sag i weekenden. Der må gerne grines. Men i dag er det faktisk 7 år siden, at jeg udgav mit første indlæg herinde. Eller dvs. egentligt
Mere

Regnbuesalat med thai-kokosdressing og cashew

Egentligt var jeg på vej hjem og skulle bare finde på noget at bruge nogle af de avocadoer, der lå i mit køleskab, til. For det meste prøver jeg at have lagt en madplan på forhånd for de fleste af mine måltider, fordi ellers kan jeg bruge alt for meget tid på at “stresse” over, hvad jeg skal spise, og hvad jeg skal handle osv. Det burde ikke være så besværligt – men når man
Mere
Flere opskrifter

Lchf opskrifter

Sojamandler (uden y)

I dag har jeg ikke rigtigt nogen sjov eller interessant historie om denne opskrift. Jeg var hos grønthandleren for at købe kikærtemel (til denne opskrift), så soja på hylden og fik lyst til at lave nogle sojaristede mandler. The end. Til gengæld tænkte jeg, at jeg kunne gå lidt i nørdemode og brokke mig over, hvor ofte jeg ser soja stavet med y. Jeg prøver som udgangspunkt at holde min indre grammatiknazi lidt nede herinde, men
Mere

Pizzavafler med veggie pålæg

Efter jeg havde lavet vaffelsandwichen med veggie pålæg til indlægget den anden dag, havde jeg stadig pålæg tilbage. Og eftersom vaffeljernet alligevel stod fremme, valgte jeg endeligt at gøre alvor af en idé til en opskrift, som jeg har haft på tegnebrættet længe. Og eftersom jeg også kun lige var kommet hjem fra Rom, virkede det kun endnu mere oplagt. Jeg brugte nemlig pålægget i en bunke pizzavafler, som blev fantastisk gode! Pizza er jo ikke
Mere

Vaffelsandwich med veggie pålæg, avocado og feta

Indlæg sponsoreret af Den Grønne Slagter. Selv om jeg engang var vegetar i flere år faktisk, kan man nok ikke længere kalde mig nogen som helst form for vegetar. Måske lige på nær “fleksitar”, omend det oftest er mere tilfældigt, end noget jeg planlægger på som sådan. Jeg kan godt lide kød nu, men det er noget, som jeg ikke har noget problem med at undvære, hvis jeg bare har et værdigt alternativ. Så da jeg
Mere

Hjemmelavet kikærtepasta med pesto

Jeg er normalt ikke rigtigt en der bander, men føkk altså hvor var det her godt!!! 3-udråbstegns-godt! Nu er det jo ikke mig, der har fundet på, at man kan lave pasta af kikærtemel, så det kan jeg desværre ikke tage æren for. Men efter at have haft det på min liste længe, fik jeg i Rom genfundet min pastakærlighed i sådan en grad, at jeg faktisk investerede i en pastamaskine, så jeg kunne gå hele vejen.
Mere
Flere opskrifter

Morgenmad

Sprød granola med havre, boghvede og kokos

Det kom sig egentligt af, at jeg lavede koldskål for en uges tid siden og helt spontant købte en granola fra Isis i håbet om, at den måske ville være god og måske også fin på koldskål. Det var den ikke. Altså god. Den smagte af ingenting og var ikke engang rigtigt sprød, så lige nu ligger den bare i skabet, fordi jeg alligevel endnu ikke har nænnet at smide den ud. Men så havde
Mere

Tropisk chiagrød

Da jeg første gang prøvede chiagrød, var jeg begejstret for alle de fine egenskaber, men jeg skulle lige vænne mig til konsistensen. Dengang lavede jeg nemlig chiagrød helt simpelt på chiafrø og kokosmælk. Siden har jeg lavet chiagrød en del flere gange (og den har også sneget sig med i min bog), men nu laver jeg den lidt anderledes end oprindeligt. Jeg lærte nemlig på et tidspunkt, at hemmeligheden bag virkeligt god chiagrød er at røre den
Mere

Min yndlings-greenie (lige nu): med banan, spinat, broccoli, ingefær og vanilje

Jeg er godt klar over, at det er totalt umoderne ikke at spise sin greenie eller smoothie i en skål med toppings på, som ellers er så in for tiden, men (lige på det punkt i hvert fald) er jeg totalt umoderne. Jeg kan altså ikke lide alt for tykke smoothies, og derfor kan jeg allerbedst lide bare at drikke min smoothie. Old-school style! Jeg har længe pauset smoothierne lidt, nok pga. vinteren, men så
Mere

Julekrydrede julevafler

I går udgav Christine Bonde en opskrift på julevafler, og det, syntes jeg, var en så fænomenal idé, at den ligefrem fik mig i køkkenet for at lave en ny opskrift i, ja, jeg ved ikke engang hvor længe. Godt klaret! Hvis I følger mig på Snapchat (brugernavn: xeniajamand), Instagram eller nogle af de andre steder, ved I nok allerede, at jeg er ikke så lidt begejstret for jul, så selvfølgelig virkede julede vafler som
Mere
Flere opskrifter

Frokost

Pizzavafler med veggie pålæg

Efter jeg havde lavet vaffelsandwichen med veggie pålæg til indlægget den anden dag, havde jeg stadig pålæg tilbage. Og eftersom vaffeljernet alligevel stod fremme, valgte jeg endeligt at gøre alvor af en idé til en opskrift, som jeg har haft på tegnebrættet længe. Og eftersom jeg også kun lige var kommet hjem fra Rom, virkede det kun endnu mere oplagt. Jeg brugte nemlig pålægget i en bunke pizzavafler, som blev fantastisk gode! Pizza er jo ikke
Mere

Vaffelsandwich med veggie pålæg, avocado og feta

Indlæg sponsoreret af Den Grønne Slagter. Selv om jeg engang var vegetar i flere år faktisk, kan man nok ikke længere kalde mig nogen som helst form for vegetar. Måske lige på nær “fleksitar”, omend det oftest er mere tilfældigt, end noget jeg planlægger på som sådan. Jeg kan godt lide kød nu, men det er noget, som jeg ikke har noget problem med at undvære, hvis jeg bare har et værdigt alternativ. Så da jeg
Mere

Regnbuesalat med thai-kokosdressing og cashew

Egentligt var jeg på vej hjem og skulle bare finde på noget at bruge nogle af de avocadoer, der lå i mit køleskab, til. For det meste prøver jeg at have lagt en madplan på forhånd for de fleste af mine måltider, fordi ellers kan jeg bruge alt for meget tid på at “stresse” over, hvad jeg skal spise, og hvad jeg skal handle osv. Det burde ikke være så besværligt – men når man
Mere

Superlækker superfoodsalat med laks

“Superfoods” er egentligt et lidt fjollet begreb, når man tænker over det. Ordet henviser i en eller anden grad til madvarer, der er særligt næringsrige, men det er der jo en uendeligt lang række madvarer, der er. Og der er vist efterhånden også rimeligt generel konsensus om, at “superfood” mere er en markedsføringsstrategi end noget andet. Så ved I hvad? Nu markedsfører jeg r*ven ud af den her salat, fordi den består næsten udelukkende af de
Mere
Flere opskrifter

Forretter

Spicy thaisuppe med rød karry, kokos og rejer

Selv om solen langt om længe har vist sig i dag, lader det alligevel til, at alle er syge for tiden. Der er i hvert fald seriøst mandefald både på mit studie og job. Jeg tog selv min tur for et par uger siden, så jeg er heldigvis (7-9-13) indtil videre sparet for en ekstra omgang, men selv om jeg ikke kan teste det på egen krop, vil jeg alligevel vove at påstå, at denne suppe
Mere

Blomkål med rustik pesto og tørret skinke

Denne ret er inspireret af Emily Salomons nemme pastaret her, og ideen kom til mig, da jeg i går aftes lå vågen på 3. time. You win some, you lose some. Måske har jeg tabt lidt på søvn i nat, men til gengæld vandt jeg på denne frokost. Jeg var tidligere hjemme, end jeg egentligt havde regnet med, og besluttede mig for at udnytte dagslyset til at bringe denne ret til live med det samme. Og
Mere

Lakseroulade med spinat

I dag var sådan en dag, som var helt og aldeles gennem-god, men hvor jeg faktisk allerede har glemt størstedelen af, hvad jeg lavede. Kender I det? Måske det bunder i, at jeg faktisk ikke lavede det store. Der var vist noget med en gåtur, en tur i Frederiksberg-centret for at returnere noget, en hurtig solo-frokost på Palæo (elsk-elsk-elsker deres hønewrap!) og en gang crossfit. Og så tror jeg ellers bare dagen stod på en
Mere

Tunbøffer med wasabi- og sojaglasering samt ærtepure med avocado og mynte

Pyh, noget af en titel, hva’? 😀 Selv om en sådan titel godt kan give bange anelser om besværlige opskrifter, er denne faktisk lige det modsatte. Det tog mig vitterligt ikke mere end 10-15 minutter at lave aftensmad i går, hvilket jo absolut ikke er at kimse ad – især ikke når resultatet stadig er så lækkert, som dette blev! Der er (næsten) intet hakkearbejde, og ingen af elementerne skal tilberedes mere end højst et
Mere
Flere opskrifter

Hovedretter med fjerkræ

Mexifyldte kartofler

Selv om jeg tit laver mad i portioner, der er store nok til at give rester, er det faktisk meget sjældent jeg fryser mad ned. Så store portioner laver jeg sjældent, og når jeg så gør, er jeg virkeligt dårlig til 1) at huske at fryse det ned, inden det er for sent og 2) at huske at tage det ud af fryseren igen og rent faktisk spise det, inden jeg helt har glemt, hvad det er,
Mere

Græsk kyllingeburger med feta, grillet peberfrugt og tzatziki

I har nok allerede gættet det, men jeg er klart med på burgertrenden – ligesom de fleste andre, lader det til! Men burgz er jo også bare fantastisk, og selv om den klassiske cheese-okse aldrig bliver kedelig, er der også bare plads til så mange variationer. Mexiburger er en klassiker, men i dag prøvede jeg en ny variation, som strøg direkte ind på top 3 over burger-variationer – nemlig en græsk burger! Og hvad gør så
Mere

Græskarmos med parmesan og timian, parmakylling og grønne bønner

Det her måltid har jeg sjovt nok lavet ved starten af efteråret i hvert fald de sidste par år. Det er dét måltid (sammen med dette), som ligesom får mig til at anerkende og til dels acceptere, at det nu reelt er efterår, og jeg må vente i mange måneder på sommer igen. Buh. Men en god måde at affinde sig med den koldere tid på, for mig, er ved at prøve at spise nogle
Mere

Vaflet clubsandwich

Et stykke tid tilbage købte jeg en stor bakke kyllingeinderfilet som datovare, men jeg var doven og smed bare hele bakken i fryseren uden at pakke om, selv om jeg godt vidste, at der var mere, end hvad jeg normalt bruger på en gang. I går tog jeg så bakken op, og ganske rigtigt, efter jeg havde lavet aftensmad, var der stadig kylling til overs. Det måtte jeg selvfølgelig have has på, så jeg funderede
Mere
Flere opskrifter

Hovedretter med kød

Millionbøf med mos

Jeg ved ikke med dig, men der er et eller andet med koldt vejr og grå himmel, der bare giver mig en uovervindelig trang til ting, der er most. Om det så er blomkål eller kartofler eller kartofler og pastinak eller blomkål eller kartofler eller selleri eller blomkål og gulerod eller hvad ved jeg, det kommer sig egentligt ikke så nøje. Så længe mosen er tilsat godt med smør, forstås! Men den der bløde, lækre
Mere

Braiserede svinekæber i øl og æblemost med grov mos og saltmandler

Jeg købte faktisk disse svinekæber tilbage i december, men da den aftale, de var købt til, så måtte aflyses, røg kæberne i fryseren til en anden god gang. Og den gode gang var så i søndags! Jeg har smagt svinekæber et par gange før og været ovenud begejstret, men jeg havde endnu til gode at lave dem selv, så det måtte der selvfølgelig laves om på. Jeg er ikke den, der eksperimenterer allermest, når det kommer
Mere

Tærte med græskar, grønkål, bacon, chili og feta

9 ud af 10 gange jeg køber græskar, er det uden tvivl for at lave denne opskrift. Og selv om den opskrift kun kalder på et halvt græskar, bruger jeg oftest også den anden halvdel til selvsamme ret på et senere tidspunkt. En sjælden gang får jeg dog lyst til at eksperimentere lidt mere og for et par dage siden var netop sådan en dag, så jeg brugte et kvart græskar (det var en stor basse denne gang!)
Mere

Blomkål med rustik pesto og tørret skinke

Denne ret er inspireret af Emily Salomons nemme pastaret her, og ideen kom til mig, da jeg i går aftes lå vågen på 3. time. You win some, you lose some. Måske har jeg tabt lidt på søvn i nat, men til gengæld vandt jeg på denne frokost. Jeg var tidligere hjemme, end jeg egentligt havde regnet med, og besluttede mig for at udnytte dagslyset til at bringe denne ret til live med det samme. Og
Mere
Flere opskrifter

Hovedretter med fisk og skaldyr

Pasta med laks og grønkål

Efterhånden som jeg bevæger mig længere og længere væk fra “den rene LCHF”, synes jeg, at det kan være svært at vælge mellem “originalerne” og “alternativerne”. Da jeg holdt mig til LCHF, var der på den ene side mange restriktioner, men omvendt vidste jeg, at hvis jeg var i humør til pasta, stod den på sguashgetti eller pastaen på flødeost og æg, hvis jeg ville have ris, var det blomkålet, der stod for tur, og det
Mere

Superlækker superfoodsalat med laks

“Superfoods” er egentligt et lidt fjollet begreb, når man tænker over det. Ordet henviser i en eller anden grad til madvarer, der er særligt næringsrige, men det er der jo en uendeligt lang række madvarer, der er. Og der er vist efterhånden også rimeligt generel konsensus om, at “superfood” mere er en markedsføringsstrategi end noget andet. Så ved I hvad? Nu markedsfører jeg r*ven ud af den her salat, fordi den består næsten udelukkende af de
Mere

Wrap med chililaks, majs og lime

Jeg flyttede til min nuværende lejlighed i midten af maj, og indtil videre er dén opskrift, jeg nok har lavet ultimativt flest gange, tror jeg, min chili con carne. Ja, selv om det har været sommer en stor del af tiden! Smagen er fantastisk, det er nemt, og man har rester til flere dage. For et par uger siden lavede jeg endnu en gang en omgang, og jeg besluttede for en afvekslings skyld at prøve
Mere

Rejer på spyd med hvidløgssmør og marokkansk blomkål med abrikos og pinjekerner (og mere hvidløgssmør)

Jeg har aldrig været den der organiserede og koordinerede bloggertype, der fast udgiver x antal blogindlæg om ugen eller hver dag ligefrem, eller hvad ved jeg. Det har I nok opdaget for længst. Nogle gange går der så længe mellem mine indlæg, at jeg måske helt ville glemme, at jeg jo faktisk har en madblog – hvis det ikke var fordi mit kamera står og minder mig om det ved mit køkken! Sådan en periode
Mere
Flere opskrifter

Vegetariske hovedretter

Vaffelsandwich med veggie pålæg, avocado og feta

Indlæg sponsoreret af Den Grønne Slagter. Selv om jeg engang var vegetar i flere år faktisk, kan man nok ikke længere kalde mig nogen som helst form for vegetar. Måske lige på nær “fleksitar”, omend det oftest er mere tilfældigt, end noget jeg planlægger på som sådan. Jeg kan godt lide kød nu, men det er noget, som jeg ikke har noget problem med at undvære, hvis jeg bare har et værdigt alternativ. Så da jeg
Mere

Hjemmelavet kikærtepasta med pesto

Jeg er normalt ikke rigtigt en der bander, men føkk altså hvor var det her godt!!! 3-udråbstegns-godt! Nu er det jo ikke mig, der har fundet på, at man kan lave pasta af kikærtemel, så det kan jeg desværre ikke tage æren for. Men efter at have haft det på min liste længe, fik jeg i Rom genfundet min pastakærlighed i sådan en grad, at jeg faktisk investerede i en pastamaskine, så jeg kunne gå hele vejen.
Mere

Tabbouleh-inspireret blomkålssalat og den bedste hummus

Engang lavede jeg hummus hele tiden, men nu er det faktisk længe siden sidst, og det er egentligt en skam. Jeg ved ikke 100% hvorfor. En del af grunden er nok LCHF, da bælgfrugter ikke er rigtigt low-carb, og at jeg ikke rigtigt spiser hummus uden brød. På det sidste har jeg gået og haft lyst til at lave det, og nu hvor jeg spiser brød lidt igen indimellem, var et hummus-måltid mere oplagt. Det
Mere

Ærtepasta med broccolipesto og pinjekerner

Indlægget indeholder affiliatelinks. Jeg vil godt lige starte med at understrege, at jeg absolut intet har rykket på farverne i efterbehandlingen i billederne i dag. Det er bare så grønt! Nok uden tvivl den grønneste pastaret til dato. Men det er måske heller ikke så underligt, eftersom alle ingredienserne deri er grønne egentligt. Selv pastaen er grøn, jeg har nemlig brugt pastaskruer lavet af grønne ærter, som I måske allerede har set i butikker eller andre
Mere
Flere opskrifter

Supper

Spicy thaisuppe med rød karry, kokos og rejer

Selv om solen langt om længe har vist sig i dag, lader det alligevel til, at alle er syge for tiden. Der er i hvert fald seriøst mandefald både på mit studie og job. Jeg tog selv min tur for et par uger siden, så jeg er heldigvis (7-9-13) indtil videre sparet for en ekstra omgang, men selv om jeg ikke kan teste det på egen krop, vil jeg alligevel vove at påstå, at denne suppe
Mere

Ultracremet broccolisuppe med cheddar

Kender I det med, at der er nogle ting, man faktisk virkeligt godt kan lide, men som man bare i perioder helt glemmer eksisterer? Sådan har jeg det med broccoli. Egentligt elsker jeg broccoli, men af uforklarlige årsager kan der til tider gå lang tid, hvor jeg ikke købet et eneste hoved. Hvorefter jeg gå i den anden grøft og slæber utallige broccolihoveder hjem. Og så føler jeg mig i øvrigt lidt latterlig – på den gode
Mere

Hvidløgssuppe med 44 fed

Jeg kører på med projekt “farvel forkølelse”, denne gang med en hvidløgssuppe som lyder noget heftigere, end den faktisk er. Inden for de naturlige forkølelsesremediers verden er hvidløg efter sigende en af topscorerne – jeg har i hvert fald hørt, at det både skulle være godt for immunforsvaret, kunne bekæmpe virus og generelt være forkølelsesforebyggende. Den forebyggende del er jo lidt for sent nu, men hvis de andre ting har bare et gran af sandhed
Mere
karrykrydret-blomkaalssuppe-aerter-cashew-kokos1

Karrykrydret blomkålssuppe med ærter, cashew og kokos

Jeg vil gerne lige starte med at slå fast, at selv om det der med at være mejerifri er noget, mange LCHF’ere gør sig i, er det ikke noget, jeg har planer om at forsøge mig med på nuværende tidspunkt. Tonsvis af respekt til dem, der kan klare det, men jeg tror, at det bliver for kedeligt i længden for mig. Og så er jeg også usikker på, hvor jeg ville skulle få store dele
Mere
Flere opskrifter

Tærter

Tærte med græskar, grønkål, bacon, chili og feta

9 ud af 10 gange jeg køber græskar, er det uden tvivl for at lave denne opskrift. Og selv om den opskrift kun kalder på et halvt græskar, bruger jeg oftest også den anden halvdel til selvsamme ret på et senere tidspunkt. En sjælden gang får jeg dog lyst til at eksperimentere lidt mere og for et par dage siden var netop sådan en dag, så jeg brugte et kvart græskar (det var en stor basse denne gang!)
Mere

Tærte med spinat og laks

Det er jo altså ikke fordi, jeg tror, at en tærte med spinat og laks er noget særligt opfindsomt påfund, vel. Men da jeg for nyligt besluttede mig for sådan en fætter til aftensmad, gik det op for mig, hvor længe siden det efterhånden er, at jeg har lavet den sidst. Til trods for at det nok er min yndlingstærte og i øvrigt vist også den allerførste tærte, jeg prøvede at lave nogensinde. Alene af den grund fortjente den
Mere

Spinattærte med feta

SÅ blev det endeligt tid til den stakkels forsmåede spinattærte. Undskyld, rare spinattærte, det er ikke dig, du smagte godt, der kom bare lige noget med chokolade i vejen, og så er det jo op ad bakke for selv den bedste grøntsagsret! Lige for tiden forsøger jeg, at lave vegetarisk aftensmad i hvert fald én gang om ugen. Ikke fordi jeg har planer om at blive vegetar igen, det tror jeg aldrig sker, men dels
Mere

Kyllingetærte med broccoli og spinat

Denne tærte er lavet med kylling som bund i stedet for en standard dej af mel eller nødder og kerner eller lignende. Og deeeet lyder måske lidt sært for nogle. Min roomie lød i hvert fald ret vantro, da jeg fortalte det, selv om han dog spiste videre bagefter, så helt afskrækket blev han alligevel ikke. Der florerede flere udgaver af denne slags “paleo pies” i blogland for et års tid siden, men dengang fik
Mere
Flere opskrifter

Salater

Regnbuesalat med thai-kokosdressing og cashew

Egentligt var jeg på vej hjem og skulle bare finde på noget at bruge nogle af de avocadoer, der lå i mit køleskab, til. For det meste prøver jeg at have lagt en madplan på forhånd for de fleste af mine måltider, fordi ellers kan jeg bruge alt for meget tid på at “stresse” over, hvad jeg skal spise, og hvad jeg skal handle osv. Det burde ikke være så besværligt – men når man
Mere

Superlækker superfoodsalat med laks

“Superfoods” er egentligt et lidt fjollet begreb, når man tænker over det. Ordet henviser i en eller anden grad til madvarer, der er særligt næringsrige, men det er der jo en uendeligt lang række madvarer, der er. Og der er vist efterhånden også rimeligt generel konsensus om, at “superfood” mere er en markedsføringsstrategi end noget andet. Så ved I hvad? Nu markedsfører jeg r*ven ud af den her salat, fordi den består næsten udelukkende af de
Mere

Tabbouleh-inspireret blomkålssalat og den bedste hummus

Engang lavede jeg hummus hele tiden, men nu er det faktisk længe siden sidst, og det er egentligt en skam. Jeg ved ikke 100% hvorfor. En del af grunden er nok LCHF, da bælgfrugter ikke er rigtigt low-carb, og at jeg ikke rigtigt spiser hummus uden brød. På det sidste har jeg gået og haft lyst til at lave det, og nu hvor jeg spiser brød lidt igen indimellem, var et hummus-måltid mere oplagt. Det
Mere

Kinesisk kyllingesalat

Hvis du er som mig, kan du også godt synes, at (bare) “kylling og salat” lyder lige kedeligt nok. Sådan lidt tørt og smagløst, ikke? Men hvis jeg i stedet hører “kyllingesalat”, er det en helt anden sag. En kyllingesalat lover, i mine ører, velsmag, balance, lækkerhed og generelt noget, der er blevet kræset meget mere for. Denne kyllingesalat er frisk, sprød og sommerlet – og supernem at lave. Det er uden tvivl kombinationen af de forskellige
Mere
Flere opskrifter

Tilbehør

Hjemmelavet kikærtepasta med pesto

Jeg er normalt ikke rigtigt en der bander, men føkk altså hvor var det her godt!!! 3-udråbstegns-godt! Nu er det jo ikke mig, der har fundet på, at man kan lave pasta af kikærtemel, så det kan jeg desværre ikke tage æren for. Men efter at have haft det på min liste længe, fik jeg i Rom genfundet min pastakærlighed i sådan en grad, at jeg faktisk investerede i en pastamaskine, så jeg kunne gå hele vejen.
Mere

Tabbouleh-inspireret blomkålssalat og den bedste hummus

Engang lavede jeg hummus hele tiden, men nu er det faktisk længe siden sidst, og det er egentligt en skam. Jeg ved ikke 100% hvorfor. En del af grunden er nok LCHF, da bælgfrugter ikke er rigtigt low-carb, og at jeg ikke rigtigt spiser hummus uden brød. På det sidste har jeg gået og haft lyst til at lave det, og nu hvor jeg spiser brød lidt igen indimellem, var et hummus-måltid mere oplagt. Det
Mere

Ærtepasta med broccolipesto og pinjekerner

Indlægget indeholder affiliatelinks. Jeg vil godt lige starte med at understrege, at jeg absolut intet har rykket på farverne i efterbehandlingen i billederne i dag. Det er bare så grønt! Nok uden tvivl den grønneste pastaret til dato. Men det er måske heller ikke så underligt, eftersom alle ingredienserne deri er grønne egentligt. Selv pastaen er grøn, jeg har nemlig brugt pastaskruer lavet af grønne ærter, som I måske allerede har set i butikker eller andre
Mere

Græskarmos med parmesan og timian, parmakylling og grønne bønner

Det her måltid har jeg sjovt nok lavet ved starten af efteråret i hvert fald de sidste par år. Det er dét måltid (sammen med dette), som ligesom får mig til at anerkende og til dels acceptere, at det nu reelt er efterår, og jeg må vente i mange måneder på sommer igen. Buh. Men en god måde at affinde sig med den koldere tid på, for mig, er ved at prøve at spise nogle
Mere
Flere opskrifter

Brød og brøderstatninger

Pizzavafler med veggie pålæg

Efter jeg havde lavet vaffelsandwichen med veggie pålæg til indlægget den anden dag, havde jeg stadig pålæg tilbage. Og eftersom vaffeljernet alligevel stod fremme, valgte jeg endeligt at gøre alvor af en idé til en opskrift, som jeg har haft på tegnebrættet længe. Og eftersom jeg også kun lige var kommet hjem fra Rom, virkede det kun endnu mere oplagt. Jeg brugte nemlig pålægget i en bunke pizzavafler, som blev fantastisk gode! Pizza er jo ikke
Mere

Burgerboller på “soul bread”

Først og fremmest, hvis du spørger mig, hvorfor denne specifikke form for brød bliver kaldt “soul bread”, må jeg melde pas. Eller, det vil sige, jeg kunne jo i princippet bare google det. Ok, 2 sekunder… “Soul bread” kaldes sådan, fordi opskriften er udviklet af en ved navn Souls Song. Åbenbart. Det stod der i hvert fald et sted på internettet… (og så ved man jo, at det er sandt!) Det er et brød med meget
Mere

Rugbrødsboller uden rug

Når jeg har madpakke med, består den 3 ud af 4 dage af en hurtig tunsalat på tun (duh), flødeost og mayo, enten med spidskål og andet grønt eller med kernebrød, og det har jeg det egentligt ret fint med. Af en eller anden grund er det en frokost, jeg godt gider spise gang på gang, til trods for at jeg ellers er typen, der nemt bliver træt af at spise det samme, og ikke
Mere

Pizzasnegle

Modsat noget nær alle andre i verden, tilsyneladende, er jeg en del af det arbejdende folk de her dage. Men det er ok, jeg kan faktisk godt lide at være på arbejde, når der ikke er så mange andre. Det er ikke fordi, jeg som sådan får lavet særligt meget mere normalt, men det er hyggeligt, og især når man arbejder på et universitet, hvor der normalt er en del folk, føles det lidt som
Mere
Flere opskrifter

Desserter

Kakaolagkage med kokoscreme og jordbær

“Iiiii dag er det hjemme-hos-xenias fødselsdag, hurra, hurra, hurraaaa!” Og i den anledning har jeg altså bagt kage. Måske nok den mest fesne undskyldning jeg har brugt til dato for at bage en kage, men ikke desto mindre var det den primære (og eneste) årsag, til at jeg bagte denne sag i weekenden. Der må gerne grines. Men i dag er det faktisk 7 år siden, at jeg udgav mit første indlæg herinde. Eller dvs. egentligt
Mere

Pandekagedag: Crêpes Suzette fra “Sødt, sundere, syndigt”

Billede fra “Sødt, sundere, syndigt“ I går var det fastelavn, hvilket vil sige, at det i morgen (altså tirsdag efter fastelavnssøndag) er pandekagedag. Da jeg var barn, var jeg ret vild med fastelavn. Jeg elskede at klæde mig ud! Det gør jeg egentligt stadig, men som “voksen” (husk, jeg er jo højst Bøllebob-voksen) har man sjældent chancen for det. Og når det sker, er det egentligt ikke til fastelavn – i hvert fald ikke for mit
Mere

Peanutbutter ‘nana cheesecakes

I går var min tredje og sidste omgang af Dining Week, og jeg skulle med min mor og bror på Sticks ‘n’ Sushi, som vi er ret glade for og derfor benyttede chancen for at få det til lidt billigere penge og i øvrigt prøve noget lidt andet fra deres menu, end hvad vi normalt vælger. Den nyeste S’n’S er åbnet ved Amager Strandpark, som er relativt tæt på min lejlighed, så jeg var snedig
Mere

Julekrydrede julevafler

I går udgav Christine Bonde en opskrift på julevafler, og det, syntes jeg, var en så fænomenal idé, at den ligefrem fik mig i køkkenet for at lave en ny opskrift i, ja, jeg ved ikke engang hvor længe. Godt klaret! Hvis I følger mig på Snapchat (brugernavn: xeniajamand), Instagram eller nogle af de andre steder, ved I nok allerede, at jeg er ikke så lidt begejstret for jul, så selvfølgelig virkede julede vafler som
Mere
Flere opskrifter

Kager

Kakaolagkage med kokoscreme og jordbær

“Iiiii dag er det hjemme-hos-xenias fødselsdag, hurra, hurra, hurraaaa!” Og i den anledning har jeg altså bagt kage. Måske nok den mest fesne undskyldning jeg har brugt til dato for at bage en kage, men ikke desto mindre var det den primære (og eneste) årsag, til at jeg bagte denne sag i weekenden. Der må gerne grines. Men i dag er det faktisk 7 år siden, at jeg udgav mit første indlæg herinde. Eller dvs. egentligt
Mere

Julekrydrede julevafler

I går udgav Christine Bonde en opskrift på julevafler, og det, syntes jeg, var en så fænomenal idé, at den ligefrem fik mig i køkkenet for at lave en ny opskrift i, ja, jeg ved ikke engang hvor længe. Godt klaret! Hvis I følger mig på Snapchat (brugernavn: xeniajamand), Instagram eller nogle af de andre steder, ved I nok allerede, at jeg er ikke så lidt begejstret for jul, så selvfølgelig virkede julede vafler som
Mere

Pekantærte

Selv om visse amerikanske højtider bliver mere og mere udbredt herhjemme, tror jeg stadig, at Thanksgiving, som jo er nu på torsdag, i høj grad forbliver en primært amerikansk ting. Hvilket jo i høj grad giver mening, eftersom højtiden fejrer amerikanernes indvandring til landet 😉 Ikke desto mindre er der nogle ting ved Thanksgiving som virker ret så lækre – fx pekantærter (andre ting, som fx den der ret med søde kartofler og skumfiduser må
Mere

Rabarbertærte med mazarinfyld

Jeg lovede jer jo en ny rabarberopskrift, og jeg holder, hvad jeg lover! Selv om der kan gå lidt tid, hvis der så lige kommer en flytning i vejen. Jeg havde egentligt ikke helt bestemt mig for, om jeg ville lave noget sødt eller noget salt, men så havde en af mine kollegaer en rabarbertærte med, og så var beslutningen faktisk taget for mig. Tilbage var bare at tage mig sammen til rent faktisk at
Mere
Flere opskrifter

Snacks, mellemmåltider & andre lækkerier

Sojamandler (uden y)

I dag har jeg ikke rigtigt nogen sjov eller interessant historie om denne opskrift. Jeg var hos grønthandleren for at købe kikærtemel (til denne opskrift), så soja på hylden og fik lyst til at lave nogle sojaristede mandler. The end. Til gengæld tænkte jeg, at jeg kunne gå lidt i nørdemode og brokke mig over, hvor ofte jeg ser soja stavet med y. Jeg prøver som udgangspunkt at holde min indre grammatiknazi lidt nede herinde, men
Mere

Pizzavafler med veggie pålæg

Efter jeg havde lavet vaffelsandwichen med veggie pålæg til indlægget den anden dag, havde jeg stadig pålæg tilbage. Og eftersom vaffeljernet alligevel stod fremme, valgte jeg endeligt at gøre alvor af en idé til en opskrift, som jeg har haft på tegnebrættet længe. Og eftersom jeg også kun lige var kommet hjem fra Rom, virkede det kun endnu mere oplagt. Jeg brugte nemlig pålægget i en bunke pizzavafler, som blev fantastisk gode! Pizza er jo ikke
Mere

Sprød granola med havre, boghvede og kokos

Det kom sig egentligt af, at jeg lavede koldskål for en uges tid siden og helt spontant købte en granola fra Isis i håbet om, at den måske ville være god og måske også fin på koldskål. Det var den ikke. Altså god. Den smagte af ingenting og var ikke engang rigtigt sprød, så lige nu ligger den bare i skabet, fordi jeg alligevel endnu ikke har nænnet at smide den ud. Men så havde
Mere

Tropisk chiagrød

Da jeg første gang prøvede chiagrød, var jeg begejstret for alle de fine egenskaber, men jeg skulle lige vænne mig til konsistensen. Dengang lavede jeg nemlig chiagrød helt simpelt på chiafrø og kokosmælk. Siden har jeg lavet chiagrød en del flere gange (og den har også sneget sig med i min bog), men nu laver jeg den lidt anderledes end oprindeligt. Jeg lærte nemlig på et tidspunkt, at hemmeligheden bag virkeligt god chiagrød er at røre den
Mere
Flere opskrifter

Gæstemad

Hjemmelavet kikærtepasta med pesto

Jeg er normalt ikke rigtigt en der bander, men føkk altså hvor var det her godt!!! 3-udråbstegns-godt! Nu er det jo ikke mig, der har fundet på, at man kan lave pasta af kikærtemel, så det kan jeg desværre ikke tage æren for. Men efter at have haft det på min liste længe, fik jeg i Rom genfundet min pastakærlighed i sådan en grad, at jeg faktisk investerede i en pastamaskine, så jeg kunne gå hele vejen.
Mere

Mexifest | Inspiration til nem mad til mange gæster

I lørdags holdt jeg kombineret housewarming og fødselsdagsfest for en bunke af mine gode venner. Og åbenbart jeg så mange af den slags, at det pludseligt løb op i 20 mennesker til spisning. Selv om jeg godt kan lide mad, er det begrænset, hvor ofte jeg laver mad til gæster, for ikke at nævne flere end bare et par gæster. Det var uden tvivl første gang, jeg skulle bespise 20 mennesker. Så til trods for at jeg
Mere

Braiserede svinekæber i øl og æblemost med grov mos og saltmandler

Jeg købte faktisk disse svinekæber tilbage i december, men da den aftale, de var købt til, så måtte aflyses, røg kæberne i fryseren til en anden god gang. Og den gode gang var så i søndags! Jeg har smagt svinekæber et par gange før og været ovenud begejstret, men jeg havde endnu til gode at lave dem selv, så det måtte der selvfølgelig laves om på. Jeg er ikke den, der eksperimenterer allermest, når det kommer
Mere

Græskarmos med parmesan og timian, parmakylling og grønne bønner

Det her måltid har jeg sjovt nok lavet ved starten af efteråret i hvert fald de sidste par år. Det er dét måltid (sammen med dette), som ligesom får mig til at anerkende og til dels acceptere, at det nu reelt er efterår, og jeg må vente i mange måneder på sommer igen. Buh. Men en god måde at affinde sig med den koldere tid på, for mig, er ved at prøve at spise nogle
Mere
Flere opskrifter

Mormormad

Millionbøf med mos

Jeg ved ikke med dig, men der er et eller andet med koldt vejr og grå himmel, der bare giver mig en uovervindelig trang til ting, der er most. Om det så er blomkål eller kartofler eller kartofler og pastinak eller blomkål eller kartofler eller selleri eller blomkål og gulerod eller hvad ved jeg, det kommer sig egentligt ikke så nøje. Så længe mosen er tilsat godt med smør, forstås! Men den der bløde, lækre
Mere

Snasket brunsviger

I spørger, jeg adlyder! Eller I ved, nogle gange i hvert fald, ikke? Jeg har nydt at læse om alle jeres yndlingskager, og hvad I håber at finde i “Sødt, sundere, syndigt” – ikke mindst fordi jeg kan sætte hak ved en meget stor ssl af jeres ønsker! Men en forespørgsel der går igen ret tit er brunsviger, og den er altså ikke i bogen. Hvis jeg skal være ærlig, er brunsviger faktisk ikke rigtigt
Mere

De bedste frikadeller

Jeg er stadig ret vild med den der persillesovs der, så derfor prøver jeg med jævne mellemrum at finde på nye ting, jeg kan servere sovsen til, så jeg i højere grad kan overbevise mig selv om, at jeg ikke bare spiser det samme og det samme og det samme. For det meste virker det, skulle jeg hilse og sige! Nogen af jer husker måske, at jeg for snart et år siden satte mig for
Mere

Guddommelig persillesovs – med tilbehør

Det her er nok en af de der “ikke rigtigt en egentlig opskrift”-opskrift, men nu har jeg alligevel lavet denne her sovs to gange – reelt tre, da der var rester af tilbehøret – inden for den sidste halvanden uge, og så tænkte jeg, at jeg næsten skyldte jer at videregive fremgangsmåden! Jeg har jo allerede én opskrift på stegt flæsk med persillesovs og blomkål her på bloggen, men denne her er faktisk nok bedre,
Mere
Flere opskrifter

Juleopskrifter

Julekrydrede julevafler

I går udgav Christine Bonde en opskrift på julevafler, og det, syntes jeg, var en så fænomenal idé, at den ligefrem fik mig i køkkenet for at lave en ny opskrift i, ja, jeg ved ikke engang hvor længe. Godt klaret! Hvis I følger mig på Snapchat (brugernavn: xeniajamand), Instagram eller nogle af de andre steder, ved I nok allerede, at jeg er ikke så lidt begejstret for jul, så selvfølgelig virkede julede vafler som
Mere

Pekantærte

Selv om visse amerikanske højtider bliver mere og mere udbredt herhjemme, tror jeg stadig, at Thanksgiving, som jo er nu på torsdag, i høj grad forbliver en primært amerikansk ting. Hvilket jo i høj grad giver mening, eftersom højtiden fejrer amerikanernes indvandring til landet 😉 Ikke desto mindre er der nogle ting ved Thanksgiving som virker ret så lækre – fx pekantærter (andre ting, som fx den der ret med søde kartofler og skumfiduser må
Mere

Vintersalat med grønkål, græskar og feta

Jeg synes tit, man hører, at mange kan have problemer med at finde på, hvad de skal servere til deres mad. Fx ved de, at de skal have kylling, men de ved ikke lige, hvad de skal spise ved siden af, eller de har taget oksekød op af fryseren, men er lidt blanke i forhold til resten af måltidet. På det punkt er jeg nok lidt omvendt (p.s. ny yndlings-emoji!). Jeg er i højere grad
Mere

Marcipan

Xenia: “Hvordan pokker tager man et billede af marcipan?” Lillebror: “Hm, form det til en lang pølse. Eller nej, vent, lav en marcipangris!” Xenia: “Arh, psh, mhhm, ej, det gider jeg da ikke, jeg skal jo alligevel ødelægge den bagefter så jo, isssh…” (2 sekunder senere) Xenia: “Se den fine gris!” Lillebror: “Men hvorfor har den et hul i siden? Det ligner lidt en blanding af en ko og en høne.” Xenia: “STFU” (plop =
Mere
Flere opskrifter

Påske

Inspiration til din påskemenu

Jeg er muligvis allerede for sent ude, eftersom butikkerne er lukkede i dag, og I måske allerede er på vej til jeres respektive påskefrokoster for i år. Jeg er personligt på vej ud af døren om ikke så længe. I min familie holder vi sammenskudspåskefrokost, og min gren af familien står for laks og en cheesecake i år. I tilfælde af at I stadig mangler lidt inspiration til en påskefrokost, ville jeg dog lige hurtigt kigge ind og
Mere

Påskeæg med marcipan og nougatpraline

Jeg er nødt til at starte med at fortælle, at jeg faktisk aldrig har prøvet at lave påskeæg før, så at de blev så pæne, føler jeg på en eller anden måde berettiger det faktum, at jeg jo sådan set har skrevet en dessertbog! Tøhø. I virkeligheden har jeg dog nok heller ikke spist så mange påskeæg i mit liv egentligt. Jeg har ikke nogen særligt god forklaring, ud over at jeg synes, når jeg en sjælden
Mere

Grønne bønner med brunet citronsmør og ristede mandler

Jeg elsk-elsk-elsker grønne bønner! Det er faktisk nok en af mine yndlingsgrøntsager, og jeg har altid minimum en pose – gerne to – af de frosne i fryseren, bare for en sikkerheds skyld. Og de frosne er superfine, de smager godt, det er nemt og alt muligt. Men de kommer altså bare aldrig nogensinde op på siden af en omgang letdampede friske grønne bønner! Hvis I aldrig har prøvet den friske variant, skylder I virkeligt
Mere

Spinattærte med feta

SÅ blev det endeligt tid til den stakkels forsmåede spinattærte. Undskyld, rare spinattærte, det er ikke dig, du smagte godt, der kom bare lige noget med chokolade i vejen, og så er det jo op ad bakke for selv den bedste grøntsagsret! Lige for tiden forsøger jeg, at lave vegetarisk aftensmad i hvert fald én gang om ugen. Ikke fordi jeg har planer om at blive vegetar igen, det tror jeg aldrig sker, men dels
Mere
Flere opskrifter

Sommer

Tropisk chiagrød

Da jeg første gang prøvede chiagrød, var jeg begejstret for alle de fine egenskaber, men jeg skulle lige vænne mig til konsistensen. Dengang lavede jeg nemlig chiagrød helt simpelt på chiafrø og kokosmælk. Siden har jeg lavet chiagrød en del flere gange (og den har også sneget sig med i min bog), men nu laver jeg den lidt anderledes end oprindeligt. Jeg lærte nemlig på et tidspunkt, at hemmeligheden bag virkeligt god chiagrød er at røre den
Mere

Kakaolagkage med kokoscreme og jordbær

“Iiiii dag er det hjemme-hos-xenias fødselsdag, hurra, hurra, hurraaaa!” Og i den anledning har jeg altså bagt kage. Måske nok den mest fesne undskyldning jeg har brugt til dato for at bage en kage, men ikke desto mindre var det den primære (og eneste) årsag, til at jeg bagte denne sag i weekenden. Der må gerne grines. Men i dag er det faktisk 7 år siden, at jeg udgav mit første indlæg herinde. Eller dvs. egentligt
Mere

Mascarponefyldte jordbær og sommerforlængelse

I morgen er det jo officielt efterår, men hvis du som jeg også foretrækker at snyde sommeren lidt længere, er disse jordbær-hapsere et virkeligt godt bud! Solskinsvejret uden for mit vindue lige nu, hjælper dog også 😉 Jeg så første gang en udgave af disse fyldte jordbær på nettet for noget, der snart føles som ret længe siden. De findes i flere udgaver, og jeg synes, de er noget så fine. Og i øvrigt forbandet nemme at lave.
Mere

Kinesisk kyllingesalat

Hvis du er som mig, kan du også godt synes, at (bare) “kylling og salat” lyder lige kedeligt nok. Sådan lidt tørt og smagløst, ikke? Men hvis jeg i stedet hører “kyllingesalat”, er det en helt anden sag. En kyllingesalat lover, i mine ører, velsmag, balance, lækkerhed og generelt noget, der er blevet kræset meget mere for. Denne kyllingesalat er frisk, sprød og sommerlet – og supernem at lave. Det er uden tvivl kombinationen af de forskellige
Mere
Flere opskrifter