Blomkålssuppe med hvidløgsstegte kantareller og bacon

Kender I det, når man ind imellem bliver tvunget til at skulle sætte ord på, hvad man rent faktisk er god til? Det kan jo fx, sådan rent hypotetisk, ske i forbindelse med, at man mister sit job og derfor skal til at skrive jobansøgninger. Altså sådan hypotetisk set, ikke. Nå men i dag gik der i hvert fald en prås op for mig, og jeg fandt frem til i hvert fald én ting, som jeg er umådeligt god til. Hvad er det, spørger I måske? Ja, en af mine spidskompetencer er simpelthen at være udenfor, netop når det begynder at regne. Og oftest er det ikke bare lidt småregn, næh, det er oftest, når det virkeligt styrtregner! Hvad siger I, tror I ikke, at det vil være godt at inkludere i en jobansøgning? “Ansæt mig, ellers er det jeres skyld, at jeg oftere vil være ude og ergo blive gennemblødt”. Nå ikke? Hm, så må jeg lægge min hjerne lidt mere i blød – måske jeg passende kan gøre det udenfor i regnvejret 😉

Men det, der er med regnvejr, er jo, at det i princippet kan være ret hyggeligt. Især hvis man sidder lunt og trygt indenfor og har en af de sjældne dage, hvor det dér efterår faktisk er okay, og ikke bæ som normalt. Til trods for at jeg har været sløj og måtte tage mig en sygedag i dag, har jeg faktisk haft sådan en efterår-er-ok-dag i dag. Måske det har noget at gøre med, at der nu kun er 4 dage, til jeg rejser til sol, varme og badning på Kreta, det skal jeg ikke kunne sige. Selv om det nok er ret sandsynligt. Men uanset årsagen var jeg i dag i et sådant humør. Og den slags humør medfører for mig alleroftest suppe. Suppe er jo i virkeligheden indbegrebet af efterår, er det ikke? Det er det i hvert fald for mig – og suppe er faktisk mere efterårsagtigt end vinteragtigt for mig, overraskende nok, måske fordi det er i efteråret man glædes over, at det igen er suppesæson? Når det bliver vinter, vil man (læs: jeg) jo bare gerne have sommer og sommermad tilbage!

Dagens suppe blev en variation over en suppe, jeg faktisk ofte har lavet før, men af en eller anden grund aldrig fået postet i sin helhed her på bloggis.

Ja, jeg skammer mig helt enormt.

Ahem.

Nåmmen altså, normalt laver jeg suppen med champignoner, og det var oprindeligt også planen i dag – lige indtil jeg faldt over en bakke kantareller i Kvickly og besluttede, at i dag måtte være dagen for at prøve noget nyt. Jeg havde nemlig aldrig smagt kantareller før i dag. Tror jeg. Måske har jeg, og så har jeg bare glemt det, det sker jo for selv den bedste. Men nu har jeg i hvert fald med sikkerhed smagt det. Og det var da ok, men jeg må indrømme, at jeg lige så vel vil købe champignoner næste gang. Jeg syntes ikke, at kantarellerne var den meget højere pris værd, hvis jeg skal være ærlig. Men måske jeg bare købte nogle triste nogen, eller lavede dem forkert, eller er et dårligt menneske, hvem ved. Hvorom alting er, vil jeg i hvert fald vove at påstå, at suppen bliver fænomenal, uanset om du bruger kantareller, champignoner eller en helt tredje slags svamp. Bare lav den. ‘Kay?

Blomkålssuppe med hvidløgsstegte kantareller og bacon
4-6 portioner
Print
Suppe
  1. * 2 blomkål
  2. * 2 mellemstore løg
  3. * 50 g smør
  4. * 1/2 l vand
  5. * 1 spsk bouillon efter valg, fx hønse- eller grøntsags- (jeg bruger Herbamares urtebouillon)
  6. * 3 dl piskefløde
  7. * ca. 1 spsk salt
  8. * peber, gerne hvid
Topping
  1. * 2 pakker bacon i skiver
  2. * 1 spsk smør
  3. * 200 g kantareller
  4. * 2 fed hvidløg
  5. * finthakket frisk persille
Sådan gør du
  1. Pil løgene og hak dem groft. Smelt smørret i en stor gryde og svits løgene her ved mellemhøj varme i et par minutter. Hak imens blomkålene groft. Tilsæt blomkål til løgene og svits, indtil det så småt begynder at tage farve. Hæld så vand og bouillon ved, bring i kog og lad simre under låg i 20 minutter.
  2. Fiks toppingen imens. Skær bacon i mindre skiver og svits på en pande, til det er ved at være sprødt. Pil imens hvidløg og hak det fint. Rens kantarellerne med en lille børste og skær dem i lige store stykker. Tilsæt hvidløg og kantareller til baconen og svits færdigt i ca. 5-10 minutter, indtil kantarellerne er bløde og det hele dufter rart af hvidløg.
  3. Når blomkålen er mør, blendes suppen med en stavblender (alternativt kan en rigtig blender eller foodprocessor bruges, men det er meget mere omstændigt). Rør piskefløden i og varm suppen igennem. Smag til med salt og peber.
  4. Server suppen med de hvidløgsstegte kantareller og bacon på toppen og drys med lidt finthakket frisk persille.
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/

18 comments

  1. Hej Xenia.
    Tror du retten er ok med championer ?
    Tak for altid inspirende lækre retter.
    Mvh. Gitte

  2. uhm det lyder lækkert, men er det godt nok kun ½ dl vand?

    1. Ha, nej, det er da ej, godt spottet! Jeg har straks rettet det 😀

  3. Det ser virkelig lækkert ud! Nu ved jeg jo at du kører high fat, men ved du om suppen er mulig at lave i en lidt ’sundere’ udgave til os lidt fedtforskrækkede? Altså kan man fx undvære smør og fløde?

    1. Mange tak 🙂 Og ja, selvfølgelig kan du det – bare skær ned på smør og fløde og brug evt. kalkunbacon i stedet. Jeg vil dog gerne lige slå et slag for, at du bare bruger mindre rigtig fløde frem for nogle af de falske og kunstige erstatninger ;P

      1. Nice, tak! Kan man erstatte fløden helt med mælk fx? Eller er det bedre bare at skære ned på fløden?

        1. Jeg vil helt klart anbefale bare at bruge mindre mængde rigtig fløde – mælk giver i min optik ikke den samme afrunding, som fløde gør 🙂

  4. Selvom jeg kører en meget fedtfattig kost så må jeg indrømme at jeg bliver fristet gevaldigt af denne ret. Hold da op hvor ser den lækker ud – Mums 🙂

    1. Mange tak, det er jeg glad for at høre! 😀 Og retten kan jo som sådan også sagtens laves fedtfattig, hvis man har lyst til det 🙂

  5. Sikke da en lækker suppe. Jeg spiser også “kun” low carb, og vil derfor prøve at lave suppen uden smør og med en lills smule fløde. Jeg kom til at tænke på brændende kærlighed, da jeg så dine smukke billeder (altså mos med bacon og løg). Måske kunne man lave et drys af bacontern og løg. Det ville klæde blomkålen godt – tror jeg.
    Tak for en iøvrigt vældig inspirerende blog 🙂
    Mvh Kathe

    1. Det kan du også roligt gøre, tør jeg godt love 🙂 Og jeg kan sagtens forså, at suppen minder dig om brændende kærlighed – den minder nemlig også mig selv ret meget om min udgave af brændende kærlighed, som netop er blomkålsmos med løg og bacon på toppen – den kan du se her 😀 Og tak for inspirationen, det tror jeg da snart, jeg vil lave igen! 🙂
      Tak for rosen!

  6. Hej Xenia.
    Sikke en skøn opskrift. Billederne gør, at jeg bliver nødt til at lave retten indenfor den nærmeste fremtid. Den ser så lækker ud.
    Jeg har tænkt mig at bruge madlavningsfløde 8 % og så kalkunbacon, så er rettens fedtprocent jo slet ikke så slem. (og champignoner fremfor kantareller).
    Når jeg laver suppe, plejer jeg også altid at lave hjemmelavede rugbrøds-choutoner. Til det skal man bare bruge lidt rudbrød, olie og groft salt. Det smager skønt til retten (og også bare som en snak) :).

    1. Det glæder mig at høre, at du får lyst til at lave suppen, Malene! Heldigvis er det jo en ret, som er åben og taknemmelig over for diverse rettelser, fx et lavere fedtindhold, hvis man foretrækker det 🙂
      Jeg er desuden sikker på, at rugbrødscroutoner heller ikke vil være af vejen – jeg har faktisk tidligere netop lavet en blomkålssuppe med rugbrødscroutoner, som også kan findes her på bloggen, meget apropos 😀

  7. Hallo Xenia – er du flyttet til Kreta? Troede bare det var ferie!!
    Ej pjat, er bare fordi du har være så stille her på bloggen, savner dine indlæg :0))

    Så håber alt er ok, og at du snart begynder at skrive igen.

    Hilsen Maria K

    1. Haha, nej, I wish! 😀
      Men hey, jeg har lige blogget i dag – hvad siger du så, hva’, hva’, hva’? ;P
      Alt er helt fint og mange tak for din søde besked – det varmer, at I tænker på mig, selv når jeg er MIA 😀

  8. Det ser jo HELT vildt fantastisk ud!!! 🙂

    – Nanna Freving

    1. Mange tak, Nanna, det er jeg glad for, at du synes 😀

  9. […] ♥︎ Blomkålssuppen med topping af hvidløgsstegte svampe og bacon er min yndlingssuppe nr. 2. Så. Godt. Og jeg skal have det i aften. Har jeg lige bestemt. Jeg ved ikke, om jeg overhovedet behøver at sige meget mere om denne suppe for at overbevise jer. Det er rart og comforting, både mens du laver det (svampe i hvidløg!), men især når du må spise det. Prøv den lige, ik’! […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *