Chokoladetrøfler

Omgomgomg! Jeg har nærmest ikke nogen ord for, hvor godt det her er! Det er ærligt talt lige før, jeg savler ned i tastaturet, mens jeg skriver her! Men billeder siger jo mere end tusind ord, er det ikke sådan? Jeg er i hvert fald overbevist om, at der er en klar årsag til, hvorfor dette indlæg indeholder hele 11 billeder af de samme trøfler – jeg kunne nærmest ikke holde op med at fotografere! Og så kunne jeg i øvrigt heller ikke vælge hverken til eller fra efterfølgende, hvorfor I får lov at se stort set alle billederne 😉

I princippet er jeg jo nok en ret dårlig chokoladeelsker, når jeg først får prøvet at lave trøfler nu. Men det er jo altså bare ikke lige hver dag, man har anledning til at lave sådanne lækkerbiskner (for det er nærmest livsfarligt for mig at have hjemme, selv når jeg er i en god og ultrastabil periode som lige nu!). Og så har jeg jo også, som I ved, en ret lang liste af ting, jeg gerne vil prøve på et eller andet tidspunkt. Selv for en som mig, der laver ret så meget mad, kan man altså ikke nå det hele! Og ærligt talt er jeg også lidt ambivalent over, at jeg nu har opdaget hvor lækkert – og nemt, ikke at forglemme! – det er. Før var det bare sådan en abstrakt størrelse, som man da godt kunne have våde chokoladedrømme om, men så heller ikke mere end det. Nu kan jeg i realiteten fra en dag til den næste have dødsensfarlige lækkerhedsbomber på lager, bare sådan! Gah!

Men spøg til side. I ved jo nok, at når først jeg er så begejstret, at jeg nærmest ikke kan være i mit eget hoved, er det kun et godt tegn. Et overordentligt godt tegn faktisk. Begejstringen vil ingen ende tage, og så ved I, at I bør prøve det. Med det straks og vons og fluks og alt det dér.

Jeg valgte at lave to udgaver – én “klassisk” vendt i kakaopulver og en anden med ristede hasselnødder. Jeg siger med vilje “vendt” i stedet for “trillet”, for det er godt nok noget snask at trille forme dem, og mine trøfler blev altså snarere små polygoner end egentlige kugler. Men smagen er jo stadig uovertruffen! Af de to udgaver er den med hasselnødder nok min favorit – først og fremmest fordi jeg elsker ristede hasselnødder og kombineret med en lækker, cremet og ultrasyndig chokoladesmag, vil applausen nærmest ingen ende tage.

At lave trøfler er i øvrigt et lidt tidskrævende projekt. Ikke så forfærdeligt meget i forhold til egentlig arbejdstid, mere i forhold til ventetid. Og det er ret svært at vente med chokoladedunst i hele hytten, kan jeg hilse at sige. Men vid bare, at det er det værd. Selv med den store portion, jeg lavede, brugte jeg måske samlet en times reel arbejdstid i alt, og det vil jeg håbe for jer, at I alle kan grave frem.

Men okay, det må vist være nok orddiarré fra mig af i denne omgang. Lav dem bare, ikke? – og lad der ikke gå lige så lang tid, som jeg har ventet, så er I søde. Hvis I er i tvivl om fremgangsmåden (ikke at det er svært), kan I lige drøne ind forbi Kim, hvis opskrift, jeg har fulgt. Han har en fin lille video, som beskriver processen godt og pædagogisk – meget mere pædagogisk, end jeg gør! 😀

Jeg burde i virkeligheden nok også lige hurtigt nævne, at mine kolleger, som jeg serverede det for, (vist nok) var lige så begejstrede som jeg – så for en gangs skyld var det ikke bare mig, der sad oppe under loftet af chokolade-ekstase! 😀 Med mindre de selvfølgelig bare er høflige eller godt kan lide mig eller sådan noget ;P

Udskriv
Chokoladetrøfler
ca. 20-30 stk (dobbelt portion på billederne)
Antal: 30 stk
Ingredienser
  • 2,5 dl piskefløde
  • 1 spsk sukrin+
  • 150 g mørk chokolade min. 70% (jeg brugte halv 85% og halv 72% - brug din egen favorit)
  • 20 g koldt smør
  • evt. lidt ekstra sukrin+ (gerne fintmalet a la melis) til at smage til med
Til pynt
  • kakaopulver almindelig usødet bagekakao er helt fint
  • 200 g ristede og finthakkede hasselnødder se fremgangsmåde nederst i opskriften
Sådan gør du
  1. Hæld piskefløde i en gryde i passende størrelse og strø sukrin+ på bunden, så det ikke brænder på. Lad fløden koge op ved mellemhøj varme, uden at du rører i den.
  2. Hak imens chokoladen i mindre stykker.
  3. Når fløden koger, røres først halvdelen af chokoladen i, og når det er smeltet resten. Når al chokoladen er smeltet, og du har en fin og lækker masse, monterer du massen med koldt smør. Smag evt. til med lidt ekstra sødning, hvis du har brugt meget mørk chokolade, eller du ellers finder det nødvendigt. Her er det fintmalede sukrin+ godt, da det ellers vil knase i det færdige produkt.
  4. Beklæd en form i passende størrelse med husholdningsform og hæld trøffelmassen heri. Dæk til og sæt på køl i mindst 6 timer, gerne natten over.
  5. Tag trøffelmassen ud af fadet og rul den evt. et par gange med en kagerulle, så den bliver lige høj over det hele. Dette er nok mindre vigtigt, hvis du vil "trille" massen.
  6. Skær i passende stykker og form efter bedste evne til kugler, som du triller i kakaopulver eller hakkede nødder. Kakaopulveret sidder nemt fast af sig selv, men nødderne skal måske lige have et lille pres, efter de er vendt, for at sidde ordentligt fast. Men trøflerne skal nok blive fint snaskede, når du triller, så drysset generelt hænger godt ved.
Opskriftsnoter

Opbevares på køl.

De ristede hasselnødder:
Forvarm ovnen til 150º varmluft og læg nødderne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Du kommer ikke til at bruge alle 200 g nødder, men det er nemmere at få trøflerne dækket med en større portion, og du skal nok finde noget andet godt at bruge resterne til.
Rist dem i 15 minutter og lad dem herefter køle helt af.
Nødderne gnides nu mellem hænderne for at få skallerne af.
Herefter hakkes de fint, fx på en minihakker el.lign., og de er nu klar til brug.

 


Indlægget indeholder affiliatelinks.


18 comments

  1. Mums hvor lækkert. Er det LCHF-venligt med chokolade? Jeg ville være lidt bekymret for mit blodsukker, men har vildt lyst til dem lige nu 🙂
    Kh Nadia

    1. Ja, så længe du køber den med min. 70% – og gerne højere – og så selvfølgelig bare indimellem og i kombination med godt med fedt som her 🙂

  2. Nejj, hvor er det bare dejligt som du spytter indlæg ud!
    Din måde at skrive på er super rar og nede på jorden, og du elsker vist smiley’er ligeså meget som jeg gør. (Kender du det der når man, IRL, tænker at “her ville “:D” eller “:P” eller en anden passe ind? xD)

    Min computer bliver altid UTROLIG langsom når jeg går ind på din blog. Eller hvis bare fanen er åben, selvom jeg kigger på en anden fane. Det tager syv lange og syv brede at scrolle osv – selv bare at lukke fanebladet tager tid. Alle andre sider virker perfekt, så jeg ved ikke om det er en header eller dit webhotel eller..? Er der mon andre, der har sagt det før mig? Jeg er ked af det, for din blog er på top tre over yndlings (;

    Mange januarhilsner,
    Maria.

    1. Ja, nu må vi se, om det kan fortsætte sådan her! 😀 Mange tak for rosen – og ja, jeg er nærmest afhængig af at bruge smileys, haha!
      Jeg har ikke umiddelbart fået at vide fra andre, at den skulle være langsom, og det er i hvert fald ikke noget, jeg har bidt mærke i. Men jeg vil da lige prøve på arbejde i næste uge, og se om jeg kan se, at den skulle være langsommere der. Tak for info i hvert fald 🙂

  3. MUMS! Mere behøver jeg vel ikke sige 🙂

    1. Nej, det formåede du vist at formidle meget kortere og mere præcist, end jeg gjorde i indlægget, haha!

  4. Jeg lavede dem til jul, og de blev SÅ gode! Men faktisk helt uden sukker… Det gik fint! (Der var selvfølgelig tilsat sukker i chokoladen.)

    1. “Sukkeret” heri er faktisk også kun for at fløden ikke skal brænde på og så tilsatte jeg en lillebitte smule ekstra, da de skulle serveres for folk, der nok er vant til lidt sødere ting, end jeg er 🙂
      Men ja, de er absolut fantastiske – jeg er fan!

  5. Tina D. Christiansen

    Uha hvor ser de lækre ud….savle savle….dem er jeg bestemt nød til at prøve at lave, for jeg er et chokolade øre af format 😀
    God fornøjelse med at indtage dem. Pas på maven 😉

    1. Du bliver helt sikkert nødt til at prøve dem!
      De er væk alle sammen nu – og heldigvis formåede jeg at få afsat dem alle på job inden fyraften i går, så jeg ikke risikerede at “brænde inde” med dem selv hen over weekenden. Smart, ik’? 😀

  6. Har du prøvet lakrids-trøflerne fra Madbanditten? De er simpelthen også bare så lækre, så man nærmest tror, at man er kommet i himlen før tid 🙂

    1. Nej, det har jeg faktisk ikke, men det skyldes, at jeg egentligt ikke bryder mig særligt meget om lakrids, og så er det jo ikke så oplagt! Men jeg har kun hørt godt om dem, så hvis jeg var lidt mere som alle andre på lakrids-området, skulle jeg bestemt prøve dem! 😀

  7. Dit indlæg er liket! Og er glad for at jeg ikke er den eneste, som synes det er noget klistret at arbejde med, har lavet Janes lakridstrøfler et par gange – og det er sgu messy work 😀

    1. Tak! Og ja, det er virkeligt noget snask at forme – men heldigvis er resultatet jo klart det værd! 😀

  8. Vil man mon kunne udskifte fløde+smør med den fede del af kokosmælk?

    1. Det er da i hvert fald klart et forsøg værd! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *