Groft madbrød med krydderurter

Til suppen i fredags bagte jeg naturligvis noget brød – det hører sig jo til! Jeg havde lidt svært ved at finde den rette opskrift. Jeg havde en ret god ide om hvordan brødet gerne skulle være – halvgroft med en rar struktur. Efter lang tids søgning fandt jeg dog denne opskrift på Arlas hjemmeside, som lød lovende. Især det faktum, at den indeholdt hytteost, ledte mine tanker hen på den slags brød, som jeg drømte om. Jeg erstattede halvdelen af grahamsmelet med havregryn, da jeg er vild med havregryn i brød. Derudover brugte jeg timian i stedet for purløg, da jeg jo alligevel havde købt det ind til suppen, og jeg kunne godt lide tanken om en fællesnævner mellem brød og suppe.

Og, nå ja – brødet blev præcist som jeg havde drømt om. Der blev otte store flute, så nu har jeg fire liggende i fryseren til en anden god gang. Afhængig af hvor meget brød, man spiser, rækker hele portionen til mellem otte og 16 portioner.

Groft madbrød med krydderurter
8 ret store kuvertflutes
Print
Ingredienser
  1. * 4 dl lunkent vand
  2. * 25 g gær
  3. * 250 g hytteost
  4. * 2 tsk salt
  5. * 1 spsk rapsolie
  6. * 1/2 dl timian (pillet af stænglerne)
  7. * 1 dl hakket persille
  8. * 150 g grahamsmel
  9. * 150 g havregryn
  10. * 500 g hvedemel

  11. * 1 æg til pensling
  12. * groft havsalt og nigellafrø til pynt
Sådan gør du
  1. Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt hytteost og de øvrige ingredienser. Hold lidt hvedemel tilbage og tilpas til dejen har den rette konsistens.
  2. Dæk dejen til og lad hæve i 1 time.
  3. Ælt dejen godt igennem på et meldrysset bord. Del den i 8 stykker og form til flutes. Læg dem så tæt på en bageplade med bagepapir at de hæver sammen. Lad brødene efterhæve i 30 minutter.
  4. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  5. Pensl med sammenpisket æg (eller vand) og drys med salt og nigellafrø (eller sorte sesamfrø).
  6. Bag ca. 25 minutter.
Opskrift fra/inspireret af Arla
Adapted from Arla
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/

10 comments

  1. Newyorkerbyheart

    Uhmm, hvor ser de gode ud – og hytteost i brød er bare så godt. Det gør brødet fugtigt og lækkert, synes jeg 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

    1. De var også virkelig gode – jeg er i hvert fald glad for at jeg har halvdelen i fryseren til næste gang 😉
      Og ja, du har helt sikkert nok ret i at hytteosten har en stor del af æren for det lækre brød – det må jeg lige huske på til en anden gang 🙂

  2. Fantastiske brød! De var bare en succes 🙂

    1. Fedt at du kunne lide dem! Og jeg er enig, de er virkelig lækre 🙂

  3. Morten Rasmussen

    Hej Xenia

    Skulle lige prøve at bage et eller andet for første gang, og faldt da lige over dine brød her 🙂
    De blev fandme gode, det skal du have.. tak for det.

    PS. Jeg klovnede lidt i det, og kom til at købe hytteost med rød peber, men det gør bestemt ingen ting, kan klart anbefales. Brugte 300g grahamsmel istedet for havregryn.

    Mvh. Morten

    1. Hej Morten
      Hvor er det skønt at høre, at det gik godt med dit første bageforsøg! Og jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at hytteosten med smag kun gjorde brødene bedre – hvis de havde været på markedet, da jeg bagte disse brød, kunne jeg også snildt have forestillet mig at bruge det 🙂
      ~Xenia

  4. Hej xenia.
    Jeg er vild med denne opskrift og vil bruge den til i aften, til en pastasalat og ovnstegt kylling.
    Mit spørgsmål er bare om man kan lave det som et madbrød? Altså en stor firkant i en bradepande og evt lidt cherry tomater presset ned i… Tror du det kan blive godt?

    1. Dejligt at du kan bruge opskriften, Michelle! Og ja, jeg tror helt sikkert sagtens, det kan laves som madbrød. Eller måske som sådan en masse boller sat sammen, du ved – hedder det måske brydebrød? Men jep, madbrød helt sikkert, med tomater i – det bliver godt, tror jeg 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *