Grønkål med nødder. æbler, tranebær og fløde

Grønkålssalat

Så blev det tid til opskriften på den fantastiske grønkålssalat! Er I lige så begejstrede som jeg? Hm, måske ikke, men det er nu også helt i orden. Jeg er begejstrede nok for os alle sammen. Det er jo efterhånden et godt stykke tid siden, jeg begyndte at omtale mig selv som “kålmonsteret” (kærligt ment, forstås!), så det er egentligt underligt, at jeg ikke har prøvet grønkål flere gange. Især når nu jeg har været fan alle gange. Måske det skyldes, at grønkål desværre stadig ikke er meget let at få fat på – især ikke i discountsupermarkederne, synes jeg (læs: jeg overvejer stadig den dér grøntsagskasse!). Til gengæld har man så kål til et godt stykke tid, hvis man endelig falder over et flot træ – øh, jeg mener kålhoved 😀 Men man kan selvfølgelig også være doven og købe de færdighakkede poser, de har nogen steder 😉

Denne salat er uden tvivl min nye yndlingsvintersalat. Den er absolut fantalastisk! Fløden er valgfri, men jeg vil helt sikkert anbefale den. Den er med til at gøre kålen mere medgørlig og så smager det jo ikke værst 😉 Jeg lavede salaten som mit tilskud til en julefrokost/reunion med min gamle gymnasieklasse i lørdags, og flere blev faktisk positivt overraskede. Det er jo slet ikke dårligt. Jeg vil ikke påstå, at det var salatens skyld, at aftenen blev så vellykket. Men den var helt sikkert medvirkende – for mit vedkommende, hæhæ 🙂 Og så snakker vi ikke mere om, at det allerede er over fire år siden, jeg blev student!

Udskriv
Grønkål med nødder. æbler, tranebær og fløde

4-6 personer som eneste tilbehør (rækker meget længere som buffetindslag) 

Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 300 g grønkål ribbet vægt
  • 1 æble stort
  • 100 g hasselnødder
  • 40 g tørrede tranebær kan udelades
Dressing
  • 1 dl friskpresset appelsinsaft af 1 stor appelsin
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 1 tsk honning eller fibersirup gold
  • 1,5-2 dl piskefløde kan evt. udelades
Sådan gør du
  1. Rist hasselnødderne ved 150º varmluft i ca. 15 minutter, eller til de har taget farve, dufter og skallerne er blevet løse. Lad dem køle lidt af og tril dem herefter i et fugtigt viskestykke, så de fleste af skallerne kommer af. Hak dem mellemgroft.

  2. Fjern stok og ribbe fra grønkålen og hak bladene meget fint. Det er nemt i en foodprocessor.
  3. Fjern kernehus fra æblet og skær i små tern. Bland kål og æbler med hakkede nødder og tranebær.
  4. Pisk ingredienserne til dressingen sammen på nær piskefløden. Vend dressingen i salaten og lad den gerne trække i et par timer.
  5. Hvis du putter fløden i (hvilket jeg anbefaler!), piskes den let og vendes i salaten.
Opskriftsnoter

Passer godt til det meste.

Opskrift fra "Suveræne Succeser"

Grønkålssalat - hasselnødder

Grønkålssalat - grønkål + æbler

Grønkålssalat - med nødder og tranebær

Grønkålssalat - dressing

14 comments

  1. Den ser rigtig lækker ud den salat. Den må jeg have prøvet. Måske jeg lige skulle tjekke om der er et grønkål med i min årstidskasse i morgen…

    1. Ja, det ville da være afsindigt heldigt. Og i så fald må det næsten være skæbnen, at du skal lave denne 😀

  2. Jeg er også blevet rigtig glad for grønkål, især i salat – men har også haft lidt problemer med at finde det rundt omkring. En skam at det tilsyneladende kun er her om vinteren den kan skaffes!
    Din salat ser superlækker ud – jeg har overvejet at lave en grønkålssalat til juleaften, i stedet for den rå rødkålssalat som jeg ellers laver ved siden af den almindelige rødkål. Det vil i hvert fald give nogle gode farver på tallerkenen 🙂

    1. Ja, det er næsten som om, butikkerne synes, at de er for besværlige eller store at have med at gøre eller noget. Jeg ville da umiddelbart tro, at der var fint salg i at have dem lidt mere lettilgængeligt i butikkerne – jeg ville i hvert fald købe dem!
      Jeg har lige præcist tænkt det samme. Nu er det jo ikke mig, der står for julemaden, men kunne sagtens have lyst til at tilbyde at tage en sådan salat med alligevel – så er jeg også mere sikker på, at der er andet grønt end “bare” rødkål, som jeg nu også ganske godt kan lide – især hvis jeg har lavet den selv og den er uden sukker (sådan en opskrift, kommer jeg nemlig snart med, hæhæ 😉 )

      1. Jeg rror desværre bare at vi er i en tid, hvor folk ikke ved, hvordan de skal bruge de klassiske grøntsager som grønkål, selleri, rosenkål osv..

        1. . og derfor bliver disse grøntsager ikke solgt i det omfang, som man kunne ønske…

        2. Jeg tror desværre også, at du har helt ret. Og det er klart ærgerligt! Første gang jeg lavede den, havde jeg den jo med til en julefrokost for min gamle gymnasieklasse, og jeg underdriver altså ikke, når jeg siger, at langt de fleste var ret skeptiske over for konceptet med rå grønkål. Det er sgu en skam!

  3. Wau, den ser godt nok lækker ud. Måske skulle jeg servere den til vores gæster på lørdag, der også skal have langtidsstegt rosa tyndstegsfilet med bønnefritter og din gode svampe/baconsauce? Det ville da være et godt match, tænker jeg 🙂
    Tak for endnu en dejlig opskrift.
    Mvh Kathe

    1. Det lyder som en himmelsk kombination! Det er jeg sikker på, at dine gæster vil sætte stor pris på 😀
      ~Xenia

  4. Uh, der er vist alt for mange kulhydrater i til mig, der er rasende sensitiv. Appelsinsaften kan måske udskiftes med citron – og så måske skære betydeligt ned på æblerne?? Men ellers lyder det bare skønt..

    1. Ja, det er helt bestemt en af de mere liberale LCHF-opskrifter – og jeg kan nu også godt mærke det, selv om jeg prøver at holde det lidt nede med fløden i salaten og den ekstra smørklat, jeg spiste til hamburgerryggen ved siden af 😉 Men en gang imellem synes jeg nu, at det er det værd – mest fordi jeg er så vild med denne salat! Men jeg tænker, at et alternativ kunne være helt at udelade appelsinsaften – måske til fordel for noget olie i den “første dressing” – man får jo i forvejen både det syrlige og det søde fra hhv. eddike og sukrin gold/honning. Og så kan du sagtens nøjes med et lille æble fx – og udelade tranebærrene, som jeg også gjorde i går! Så er den vist ved at være en del mere tilforladelig 😀

  5. Hej Var lige den opskrift jeg ledte efter. Hvad angår køb af frisk grønkål og andre grøntsager har vi et abc supermarked i nærheden hvor vi altid kan finde hvad vi mangler.
    Vi har lige købt frisk grønkål idag. Giver en melding torsdag når vi har serveret det for naboerne.

    1. Jeg håber, det falder i jeres smag! 😀

  6. […] Den første er den, jeg uden tvivl har lavet allerflest gange, nemlig den med grønkål, nødder, æbler, tranebær og – evt. – fløde. Den passer særdeles godt til julemiddagen og deslige, synes jeg, fordi man jo som oftest i […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *