Indisk butter chicken

butterchicken-4

Af en eller anden grund er indisk mad ikke noget, jeg nogensinde har lavet eller spist særligt meget af. Spørg mig ikke hvorfor, fordi de få gange jeg har fået det, har det jo smagt skønt! Måske det bare har haft noget at gøre med, at det alt andet lige er mindre tilgængeligt (i hvert fald i mit nærområde) end nogle af de andre asiatiske køkkener, som fx thai, kinesisk og lign. Under alle omstændigheder har jeg i hvert fald nu besluttet, at dét skal der laves om på!

Der er for nyligt (bemærk i øvrigt at begrebet “for nyligt” bliver brugt meget lemfældigt i denne kontekst) åbnet en indisk restaurant i Roskilde. Og hver gang jeg går forbi den, hvilket sker stort set hver dag på mine gåture, bliver jeg omfavnet af de lækre dufte og tænker hver gang, at nu bliver jeg også snart nødt til at prøve det. Restauranten har nok snart ligget der i i hvert fald et halvt år, og det er ikke sket endnu, så jeg tør ikke udtale mig om, hvad oddsene er, for at det nogensinde sker! Til gengæld kokkerede jeg i går mit eget lille Indien, og det var bestemt ikke sidste gang!

“Butter chicken” er noget, jeg længe gerne har ville prøve – og det i særdeleshed efter jeg skiftede til LCHF, hvor en ret med smør i navnet jo lyder ganske oplagt. Så forestil jer min overraskelse, da jeg i min googling opdagede, at de fleste opskrifter faktisk indeholder utroligt lidt smør. Det er jo ren blasfemi, hvis I spørger mig! Derfor gik jeg bevidst efter en af de få, hvor smørmængden var bare en anelse imponerende – nogle ville måske sige intimiderende. De fleste autentiske indiske opskrifter indeholder i øvrigt en hel hær af forskellige ingredienser og krydderier. Og det er jo ellers ikke fordi mit krydderilager er særligt minimalistisk, men jeg var ramt af en helt ekstraordinær træthed i går efter at have været til koncert onsdag aften, så min aftensmad skulle ikke kræve de helt store armbevægelser. Det gemmer vi til en anden gang. Jeg endte derfor med at basere min udgave af butter chicken på denne opskrift, som meget belejligt har “easy” i navnet.

Nemt var lige, hvad det var! Jeg skruede lidt op for krydderierne især og tilpassede i øvrigt lidt her og der og endte med et umådeligt rart resultat. Smager det autentisk indisk? Det ved jeg ikke. Måske ikke. Sikkert ikke helt. Smager det fantastisk? Ja for fa’en!

butterchicken-3

Indisk butter chicken
3 portioner
Print
Kylling
  1. * 450 g kylling, fx inderfilet
  2. * 1 spsk kokosolie uden smag
  3. * 2 spsk tandoori masala
Sauce
  1. * 100 g smør
  2. * 1 lille løg
  3. * 2 fed hvidløg
  4. * 2 dl tomatpassata/mosede tomater
  5. * 2,5 dl piskefløde
  6. * 1 spsk garam masala
  7. * salt
Blomkålsris
  1. * 1 stort blomkål eller 1,5 mindre
  2. * 2 spsk kokosolie uden smag
  3. * salt
Sådan gør du
  1. Bland kylling i mundrette stykker med smeltet kokosolie og tandoori masala, og lad det evt. trække i en times tid.
  2. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  3. Hak løg og hvidløg fint. Smelt et par spsk af smørret i en sauterpande eller (stege)gryde, og svits løgene heri, til de er bløde og let karamelliserede.
  4. Fordel kyllingen på en bageplade beklædt med bagepapir og steg kyllingen i den varme ovn i ca. 15 minutter.
  5. Tilsæt så resten af smørret, tomatpassata, piskefløde, garam masala og salt og lad saucen simre i 15-20 minutter.
  6. Tilsæt kyllingen til saucen, varm igennem og smag til med salt.
  7. Server med blomkålsris og evt. koriander/persille.
Blomkålsris
  1. Fjern blade og stok fra blomkål og hak til ris i en foodprocessor eller riv det groft. Bland med olie og salt og fordel på en bageplade beklædt med bagepapir.
  2. Steg risene i en 200º varm ovn i ca. 20 minutter. Vend rundt, når halvdelen af tiden er gået.
Opskrift fra/inspireret af allrecipes.com
Adapted from allrecipes.com
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/
butterchicken-2

butterchicken-1

(Vist 940 gange siden 26/10-15, 2 visninger i dag)

10 comments

  1. Igen en super lækker ret..ikke sidste gang den laves..

    1. Dejligt at den faldt i god jord!

  2. Ser godt nok lækkert ud – tror lige jeg har fundet min søndagsret i denne uge -yummi

    1. Jeg kan kun anbefale det i hvert fald! 😀

  3. Jeg har en kæreste bosiddende i Indien og brugte derfor en del tid dernede sidste år. Det lyder som et fint bud på en butterchicken, men skal du have den lidt mere autentisk kan du tilføje lidt chili og skrue lidt op for masalaen, så den bliver lidt stærkere i smagen. Tilsæt også gerne en stærk tørret paprika. 😉 Det ser ud til at være en superfin grundopskrift, og jeg forestiller mig, at englene vil synge mere, hvis man bruger en hel kylling.

    Jeg bogmærker lige opskriften, og så kan jeg lave den, men det bliver i gryde, til min kæreste, når han lander engang i slutningen af maj. 😉 Jeg skal nok prøve at huske at melde tilbage, så vi kan finde ud af, om det smager autentisk.

    En sjov ting ved de indske restauranter herhjemme bruger opskrifter med meget kød. Det her er rigsmandsmad, fordi der er så meget kød i. De spiser rigtig meget vegetarisk mad i Indien. Bl.a. bælgfrugter, som man så desværre må undvære på LCHF. Så det indiske mad, vi kan købe i Danmark er rigtig “fin” mad.

    1. Jeg har også en fornemmelse af, at “dansk indisk” generelt er alt for lidt krydret. Generelt er dansk mad egentligt meget lidt krydret, tror jeg – mange opskrifter bruger en halv teske kun, hvor andre nationaliteter bruger flere spiseskeer i hvert fald.
      Alligevel syntes jeg dog, at denne ret var rigtigt lækker. Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes, når du får prøvet den! 😀
      Sjovt med kødet i øvrigt – det tænker vi jo nok ikke over herhjemme, da det bare er “normalt” at spise retter med meget kød 🙂

  4. Hold nu fast, det her en lækker ret!!!! Tak for opskrift!

    1. Hvor er det dejligt, at du kan lide det, Lea! 😀

  5. Er det dig, Katja, eller er du en anden? 😛

Skriv en kommentar