Koldskål

Koldskål

Så vidt jeg husker, har jeg faktisk aldrig lavet almindelig koldskål selv! Jeg har lavet hindbærkoldskål mange gange, men ikke den helt “rene”. Efter at have set mange indlæg rundt omkring blogland med lækre koldskålsbilleder, kunne jeg til sidst ikke modstå fristelsen længere. Så jeg besluttede mig for at lave den selv – både fordi jeg gerne ville prøve og fordi jeg godt kan lide at vide, hvad tingene indeholder, men også fordi jeg, de sidste par gange, jeg har fået “den gule” koldskål, ikke har været særligt tilfreds med den. Og hold nu op, hvor smagte det godt, det jeg lavede. Jeg fulgte ikke en specifik opskrift, men jeg har læst mange steder, at de laver den med tykmælk og kærnemælk i 1:1 – så det prøvede jeg, og så smagte jeg den ellers bare til med vanille, sukker og citronsaft. Lækkert.

Jeg kom forresten til at købe danske jordbær dertil. De er jo, som de så ofte er og især på denne årstid, ret så dyre, men de duftede så usigeligt godt, at jeg ikke kunne lade være. Kammerjunkerne er de små fra Karen Wolf – dem havde jeg ikke prøvet før, men det var de eneste, de havde i Fakta, så jeg købte dem. Og de er faktisk ret gode – der er grahamsmel i, så man kan bilde sig selv ind, at de er lidt sundere, og så behøver man ikke sidde og knuse dem – det er altid sådan et svineri, hæhæ 🙂

Jeg skriver den med de mål, jeg lavede den med. Men husk at smage lidt til løbende – måske foretrækker du den mindre sød end jeg eller med mere citronsmag 🙂

 

2 liter

* 1 liter tykmælk

* 1 liter kærnemælk

* kornene af 1 stang vanille eller 1 spsk vanillesukker

* 1,5 dl sukker

* 1,5 spsk citronsaft

 

Alle ingredienserne blandes sammen og det piskes godt, så det skummer let. Sæt i køleskabet til det skal spises, eller server med det samme. Det bliver kun bedre af at trække, så vanillesmagen rigtigt kan komme til sin ret.

Spis med jordbær og kammerjunkere eller din helt egen yndlingskoldskålstopping.

Hvad kan I bedst lide på koldskål?

11 comments

  1. Tak for opskrift, den prøver jeg. Håber du snart finde en god en på kammerjunkere også (gerne en smule sundere end de købte!) 🙂

  2. Ja, jeg overvejede faktisk også at lave dem selv, men jeg syntes, det ville tage for lang tid – jeg ville jo have det NU! Hehe. Men på et tidspunkt skal jeg helt sikkert afprøve det, for, som du siger, kan det sikkert næsten kun blive sundere 🙂

  3. Koldskål siger altså bare sommer, sol og masser af udehygge. Dejligt billede 🙂

  4. Hej Xenia
    Jeg skylder dig lige en kommentar mere. Det er mig,der skrev noget om madbilleder, der bliver for overvældende. Jeg har haft svært ved helt at forklare, hvad det var, der fik mig til at synes, at billederne blev for "tunge", men jeg kan i hvert fald sige, at dit billede af koldskålen er lige i øjet. Lækkert og delikat. Måske kan jeg godt lide det billede, fordi man får en lys baggrund med, så det ikke er hele billedet, der fyldt ud af mad.
    Fortsæt endelig bloggen. Jeg følger den meget gerne.
    Kærligst
    Lisbeth Andersen, Odense

  5. Mh det ser altså godt ud! Det er bare lidt sent at blive sulten nu synes jeg nok 🙂
    Men du sender vel lige en portion 😉

    /Lise

  6. Ditte: det var det i hvert fald. Jeg har faktisk lige skrabet skålen :-$

    Malene: det gør det nemlig i stor stil. Og i går – og sådan set også hele ugen forinden – var det simpelthen så sommerlækkert, at jeg ikke kunne lade være. Og tak 🙂

    Lisbeth, tak fordi du følger op på det. Jeg er glad for at du kan lide ovenstående billede. Jeg må indrømme, at jeg ikke har ændret det store i mine billeder – nok mest fordi jeg havde svært ved at forstå, hvad du mente, men også fordi jeg jo egentligt er tilfreds med dem selv. Men det er stadigt dejligt med dine kommentarer, så jeg ved, hvad du/I synes 🙂 Jeg blogger i hvert fald lystigt videre! 😀

    Lise: haha, ja, jeg har i hvert fald sjældent både kærnemælk og tykmælk i køleskabet normalt. Men det ville dog være smart til den sene lækkersult 😉 Jeps jeps, det er på vej. Så hvis du pludseligt modtager en lidt smatten/våd kuvert, der lugter svagt af sur mælk og vanille, er det nok den 😀

  7. Hej.
    Rigtig dejlig og nem opskrift. Jeg havde en citron, da jeg lavede retten igår. Så jeg puttede friskpresset citron ned i retten samt også lidt revet citronskræl. Det smagte rigtig dejligt og sommerligt. Så det kan anbefales 🙂
    Mvh. Malene

    1. Uh ja, der kan nærmest ikke komme for meget citron i koldskål, hvis du spørger mig! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *