Disse boller minder i høj grad om mine koldhævede kerne-morgenboller. Ligesom dem, kan man også vælge at bruge dobbelt mængde gær og bare lade dem hæve i en time som ‘normale’ boller. Jeg synes dog altid at boller får en meget rarere konsistens og krumme, når de hæver koldt natten over.
Opskriften er fra en bog, jeg har lånt på biblioteket, der hedder “Mit første køkken”. På trods af at jeg jo ikke ligefrem er ny i et køkken, er der faktisk ret mange gode opskrifter og ideer deri. Den oprindelige opskrift har bare en times hævetid. Udover at halvere gærmængden og øge hævetiden, erstattede jeg halvdelen af hvedemelet med hvid hvede. Det er første gang jeg prøver hvid hvede, men jeg er svært tilfreds. Desværre er det jo forholdsvist dyrt – ellers havde jeg nok erstattet al hvedemelen.
Det smarte ved langtidshævede boller er forresten også, at man kan vælge at lave en portion, ligesom her, der svarer til 12 boller, men så bage 6 boller ad gangen. 12 boller er i hvert fald lige i overkanten til mig alene, men nogle gange er der altså ikke noget bedre end nybagte boller 🙂
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Langtidshævede havreboller
Ingredienser
- 5 dl vand
- 25 g gær
- 3 spsk olie
- 1 tsk salt
- 4 dl havregryn
- 3 dl hvedemel
- 3 dl hvid hvede
Sådan gør du
- Gær opløses i lunkent vand - husk at skålen skal være rigeligt stor, så det ikke hæver ud over kanten. Tilsæt olie og salt - først efter gæret er helt opløst, ellers kan gærbakterierne dø. Rør havregryn, hvedemel og hvid hvede ud heri. Det er ikke nødvendigt at ælte med hænderne - bare rør det godt sammen med en ske.
- Dejen sættes til hævning et koldt sted, fx i køleskab eller, som jeg gjorde, på altanen eller lignende (hvis der ikke er frost eller man har afdækket altan). Lad hæve så længe du vil - dog helst mindst 8 timers tid.
- Når bollerne skal bages tændes ovnen på 200º varmluft. Bollerne sættes med to skeer på en bageplade beklædt med bagepapir - igen er det ikke nødvendigt at ælte eller røre ved dejen. Drys evt. med lidt havregryn.
- Bag i ca. 15 min.