Lasagne med blomkålsbechamel

lasagne7

Af uvisse årsager er der to ting, som, jeg føler, er ret vigtige at nævne i forbindelse med denne opskrift. 1) Den sidste halvanden uges tid har jeg ikke ligefrem været mit sædvanlige glade selv (p.s. irriterende ting at skrive om sig selv, undskyld). Derimod har jeg primært været trist, træt og træls – og det eneste gode ved det er, at det er en alliteration! Trist-træt-trælshed plejer for mig desuden at resultere i madlede, så det er ikke madlavning, jeg har brugt flest kræfter på her på det sidste. Jeg tror ikke, vi skal snakke om, hvor meget chokolade jeg har spist! 2) Det sidste lange stykke tid har jeg haft lyst til lasagne. Både siden Anne for nyligt flashede sin her, samt igen for nyligt da flere på min Twitter gik i lasagnemode. “Desværre” er lasagne jo bare lidt af et projekt – især når man selv skal lave sine pastaplader. Og omstændige madprojekter i kombination med madlede er faktisk sjældent optimalt, skal jeg hilse og sige. Ikke desto mindre var det lige det, jeg endte med at påtage mig i går. Endnu en gang sad jeg i en situation, hvor jeg ikke kunne finde på noget, jeg gad at spise – altså bortset fra lasagne og slik/chokolade, forstås! Jeg valgte derfor den fornuftige løsning og lavede en kæmpe røvfuld lasagne. Så har jeg da i det mindste det, jeg gider at spise – indtil jeg kører død i det! 😀 (og så spiser jeg selvfølgelig bare slik/chokolade mellem måltiderne 😛)

Jeg har allerede flere lasagneopskrifter her på bloggen, men har endnu ikke præsteret at lave en helt klassisk en – altså en med oksekød. Det besluttede jeg mig derfor for i denne omgang. Helt klassisk blev den dog alligevel ikke, når det så kom til stykket, for efter føromtalte Annes pæne ord, var jeg overbevist om, at jeg skulle prøve blomkålsbechamelen. Jeg er godt klar over, at der nogle gange godt kan gå lige lovligt meget blomkål i den herinde, men det er der altså en ganske fin årsag til. Og den grund er ganske simpelt, at det smager godt – og er overraskende nemt at skjule helt og aldeles. Til trods for at der i lasagnen her er næsten et helt hoved blomkål, smager det overhovedet ikke igennem. Hvis ikke man vidste det, ville man ikke vide det – det vil jeg faktisk næsten gerne sætte penge på! Selv om jeg aldrig spiser lasagne uden en eller anden form for salat ved siden af, er det ret rart, at der også er lidt grønt i selve lasagnen. Og i denne er der altså både blomkål og gulerødder – samt selvfølgelig løg og tomat, men sidstnævnte tæller man (læs: jeg) jo nærmest aldrig med i de her sammenhænge 😉

Kødsovsen her er mit bud på en helt enkel en af slagsen – uden de store dikkedarer. Den kan du selvfølgelig sagtens erstatte med din egen favorit-kødsovs – bare sørg for, at der ikke er alt for meget væde!

Velbekomme!
(og kryds så lige fingre for, at jeg snart får min normale madglæde tilbage, ‘kay?!)

lasagne-collage

lasagne5

Udskriv
Lasagne med blomkålsbechamel
Antal: 8 personer
Ingredienser
Pastaplader
  • 8 æg
  • 250 g flødeost
  • 30 g fiberHUSK
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 tsk salt
Kødsovs
  • 50 g smør
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 800 g hakket oksekød
  • 1 stor dåse tomatpure
  • 1 ds tomatpassata 500 g
  • 2 håndfulde reven gulerod (kan udelades)
  • 2 spsk italiensk krydderi (eller blandede tørrede krydderurter)
  • 1 spsk frysetørret persille
  • 1 spsk sukrin gold
  • 1 tsk herbamare urtebouillon (eller anden bouillon)
  • salt og peber
Blomkålsbechamel
  • 400 g blomkål
  • 200 g smør
  • 50 g revet ost
  • salt
  • 1/2 tsk stødt muskatnød
Desuden
  • 1-200 g revet ost
  • salat til servering , fx spidskål, gulerod og en rest blomkål med olie-eddike-dressing
Sådan gør du
Pastaplader
  1. Forvarm ovnen til 130 grader varmluft.
  2. Blend æg, flødeost, fiberHUSK, oregano og salt sammen til en jævn masse. Fordel på tre bageplader beklædt med bagepapir og smør tyndt ud.
  3. Bag pastaen i ca. 10-15 minutter, eller til den er fast. Lad køle af.
Kødsovs
  1. Hak løg og hvidløg fint. Smelt smørret i en stegegryde eller stor gryde og svits løgene heri, til de er bløde og klare.
  2. Tilsæt oksekød og steg, til det er gennemstegt.
  3. Tilsæt så de resterende ingredienser, bring i kog og lad sovsen simre under låg, mens bechamelen laves.
Bechamel
  1. Fjern blade og stok fra blomkål og del i små buketter. Damp i lidt letsaltet vand, til det er godt mørt.
  2. Hæld vandet fra og tilsæt smør og ost til den varme kål. Lad smelte og blend så til en jævn masse med stavblender. Smag til med salt og muskat.
Samling
  1. Skru ovnen op til 180 grader.
  2. Skær pastapladerne i passende størrelse.
  3. Saml lasagnen i et stort lasagnefad. Start med 1/3 af kødsovsen og fortsæt herefter med pastaplader, bechamel. Gentag, indtil det hele er brugt. Slut med et lag bechamelsovs og drys med ost.
  4. Bag lasagnen i 20-30 minutter, eller til overfladen er gylden og den bobler i kanterne.
  5. Lad gerne lasagnen hvile i ca. 10 minutter, inden der skæres for og serveres.
Opskriftsnoter

Brug lige den opskrift på kødsovs, du selv foretrækker. Denne her er meget basal og kan varieres, lige som du vil!

Opskrift fra/inspireret af Mad i harmonis blomkålsbechamel

lasagne-collage-2

lasagne6

21 comments

  1. Hej Xenia, Åh hvor jeg dog kender det, og i kombination med manglende tid bliver det endnu mere øv. Da jeg var i Kvickly forleden, faldt jeg tilfældigt over 2 forskellige slags “pasta” lavet på bønner. Det er måske no-go i LCHF, men det er umuligt for mig at udleve den så striks. Jeg købte en af hver (grønne bønner og sorte), for det måtte da prøves. Ville faktisk netop bruge det til lasagne, da jeg ikke orker at lave pladerne selv. Nå, men tænkte at jeg hellere i første omgang måtte lave det som gryderet og “paste” i fald jeg ikke kunne lide det. Må indrømme at jeg har smagt noget der var bedre, men det kunne gå. Så i går lavede jeg lasagne af det kogte bønne-pasta, færdiglavet mornay sauce og gryderetten. Det blev OK og jeg har masser tilbage. Din opskrift lyder lækker og jeg må bare prøve at lave det en dag, hvor jeg har overskud. Så tak for den 🙂
    P.S. Har kun prøvet den med de grønne bønner indtil nu.

    1. Nogle perioder er bare sværere end andre desværre 🙂
      Jeg har godt set den bønnepasta – og selv om det ikke reelt er LCHF, skal jeg nok alligevel prøve den på et tidspunkt – nu må vi se 🙂

  2. mmmm… Hvor gjennomtrengende er blomkålen? Ser ut som om det er noget jeg godt kunne tenke mig – men bor sammen med et par blomkålforskrekkede personer;)

    1. Den er SÅ diskret – jeg kan overhovedet ikke smage den selv, og jeg vil vove at påstå, at man snildt kan servere den for blomkålsskeptikere uden at de opdager det! 😀

  3. Uhm!! Jeg må snart lave en omgang lasagne igen.

    KH
    Anne

    1. Det er bare en af de ting, man aldrig bliver træt af, lader det til! 😀

  4. Åhha, jeg håber lasagnen hjalp (ihvertfald lidt) på humøret!
    Måske vejret også har noget med tungsindet at gøre? I så fald kan vi glæde os til solskin (og varme hveder!) de næste par dage.
    Ha’ en skøn onsdag! (:

    Maria.

    1. Vejret har helt sikkert haft noget at sige! Jeg er stadig ikke 100% mig selv igen, men måske jeg er på en 80-90% nu med det fine vejr 😉

  5. Yum yum yum yum!

    – Anne

    1. Det er så sandt, som det er sagt! 😀

  6. Den ser simpelthen bare så lækker ud – det måtte jeg lige kommentere 😉 Kh Cathrine

    1. Tak, Cathrine 🙂
      (i øvrigt, beklager sent svar – din kommentar var røget i spamfilteret 😉 )

  7. Mette Nymark Lund

    Mums Xenia, virkelig guf… Helt klart en ny favorit lasagne…
    Tak for alle dine dejlige opskrifter, nyder dem 😊

    1. Det er 100% også min yndlingslasagne – efter min egen helt beskedne og upartiske mening, haha! 😀

  8. Har aldrig smagt noget så lækkert. Skiftede dog husk ud med pofiber da jeg ikke havde noget husk. Pladerne var meget flydende og svære at få af bagepapiret men absolut lækkert. Selv min meget kræsne datter kunne li det. Og det lå ikke nær då tungt i maven som alm. Lasagne, men kan man lave bechamel sovsen mindre fed.

    1. Dejligt at du kunne lide det, Karina 🙂 Og ja, HUSK suger meget mere væske end pofiber, så det kan ikke lige erstatte hinanden på den måde 🙂

  9. Mums, har lige prøvet opskriften. Super lækkert.
    Var lidt bekymret for, om blomkålssmagen ville være for gennemtrængende, men kan kun bekræfte, at smagen af kål er så diskret, at man ikke tænker over, at bechamelsovsen er lavet på blomkål.
    Lækre lasagneplader at arbejde med og nem at smørre ud på bageplade.
    Så helt klart en ny LCHF-favorit, som alle kan spise med velbehag. Mange tak for en dejlig madoplevelse på LCHF.

    1. Blomkålssmagen er bare overraskende usynlig, hvis man ikke ved det, er jeg ret sikker på, at man ikke ville kunne smage det!
      Jeg er glad for at høre, at du kan lide det – denne lasagne er også klart en af mine egne personlige favoritter!

  10. Hej, hold da op hvor smagte det godt, da jeg lavede retten i går. Jeg tænkte egentlig bare på, om du kendte til energifordelingen i retten? 😬

    1. Dejligt at du kunne lide det 🙂
      Nej, det regner jeg ikke på, så der kan jeg desværre ikke hjælpe – mit gæt er dog, at den ikke er i den laveste ende 😉

  11. […] trods for at jeg har lavet lasagne ikke så få gange i min LCHF-tid (mine favoritter er denne med blomkålsbechamel og denne med laks og spinat!), er dette faktisk første gang, jeg har eksperimenteret med […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *