Luksusdrys

Lige for tiden tænker jeg meget i morgenmadsvariationer – af uransagelige årsager. Måske skyldes det sommeren, der – de mange dages regn- og gråvejr til trods – efterhånden  være lige rundt om hjørnet. Eller måske har jeg bare lige fået nok af mine elskede æg for en periode. Jeg tror nu mest på den første begrundelse, men uanset hvad det skyldes, resulterer det altså i, at der kommer lidt flere morgenmadsopskrifter end normalt. Men det er der vel heller ikke nogen, der klager over? Især ikke, når det er én så lækker og nem som denne – som oven i købet indeholder chokolade!

Jeg har kaldt det luksusdrys af to årsager. Dels indeholder det, som sagt, chokolade, hvilket er en ret luksusagtig tilføjelse til morgenmaden, hvis I spørger mig. Og dels er det jo en slags mysli/ymerdrys, der som udgangspunkt er “designet” til at blive puttet oven på græsk yoghurt eller lignende. Og selv om jeg elsker græsk yoghurt med drys mætter det altså bare ikke lige så meget som en gedigen omgang æg. Det er derfor oftest noget, jeg personligt reserverer til weekenden eller andre dage, hvor jeg har fri, sover længere, og hvor der dermed er kortere mellem morgenmad og frokost. Det fungerer dog også upåklagelig som drys oven på chiagrøden, og så mætter det en del længere, så det er et ret værdigt alternativ – både hvis man bare har lyst til at prøve noget andet, men især også hvis man fx er én af de stakler, som ikke kan tåle mælkeprodukter 🙂

Drysset er lavet løst efter denne opskrift, dog med et par modifikationer her og der. Blandt andet valgte jeg at riste nødder, frø og kerner først – det plejer som udgangspunkt kun at være en fordel! Jeg har jo ikke smagt det uden ristningen, så jeg kan af gode grunde ikke udtale mig om, hvorvidt det rent faktisk passer – men min erfaring siger mig nu, at det er tilfældet 😀 Smagen minder desuden på mange måder om det dér klassiske ymerdrys af rugbrød, man kan købe i butikkerne – så hvis du er typen, der savner det, er dette en ret god løsning – med eller uden chokolade 😉

Har du andre gode forslag til hvad drysset kan puttes ovenpå? Koldskål måske? Det skal i hvert fald klart prøves her! 😛

Udskriv
Luksusdrys
Ingredienser
  • 100 g mandler
  • 25 g solsikkekerner
  • 25 g græskarkerner
  • 25 g sesamfrø
  • 25 g hørfrø
  • 50 g kokosflager eller kokosmel
  • 2 spsk chiafrø
  • 1 spsk sukrin+
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 50 g mørk chokolade jeg bruger 85% - kan evt. udelades
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 150º varmluft.
  2. Rist alle ingredienser til og med kokosflager i ca. 20-30 minutter, til kokosflagerne er gyldne og mandlerne dufter.
  3. Lad blandingen køle af.
  4. Hak det hele sammen med chiafrø, sukrin, vaniljepulver og chokolade i en foodprocessor, til det er så findelt, som du vil have det.
Opskriftsnoter

Opbevares i en lufttæt beholder eller opbevaringsglas.

13 comments

  1. Min morgenmad ligner meget en “skrabet” og hurtigere udgave af din: En skål græsk yoghurt med hakkede nødder og kerner (i dag blev det ca 5-7 mandler, ca. en spsk græskarkerner, ½ spsk hørfrø, ½ spsk chiakerner (-frø?), ca 1 spsk kokosmel og ½ pærer i små stykker (plejer at være en lille håndfuld blåbær, men jeg havde ikke flere).

    Jeg hakke-hakker blot det hele uden at riste først og kommer det på toppen. Meget nemt og hurtigt 🙂

    Men du har ret i at det overhovedet ikke mætter lige så godt som æg, ost og grøntsager. Men ting går meget hurtigt hos mig om morgenen (har også lige to unger som skal op og afsted i skole og en hund der skal gås med mv), så al der tager længere end 10 min at lave og spise er henvist til weekenderen – men der smovser jeg så til gengæld også i æg, ost, forskellige mix med grøntsager og hvad jeg ellers kan finde på 🙂

    1. Sjovt at dit morgenmadsmønster i princippet er det modsatte af mit 🙂 Jeg synes faktisk at dette mysli/drys er ekstra nemt, netop fordi man slipper for at hakke det hver morgen – men det er jo nok et spørgsmål om smag og behag 😀
      Hvis du føler dig fint tilpas og mæt længe (nok) på yoghurten er det jo heller ikke noget problem for dig – så er det super, at du kan bruge det som den nemme løsning! 😀

  2. Dejligt med en så nem opskrift på en – i princippet – sund luksusmüsli 🙂
    Müsliblandingerne man kan få i supermarkederne er altid proppede med sukker eller det der er værre, så det er rart at spise noget man har 100% kontrol over, hvad indeholder!

    1. Jeg er også helt vild med, at jeg ved præcist, hvad der er i! Så er det næsten ligegyldigt hvilken kostretning, man spiser efter, i min optik, så længe man har en vis forståelse for, hvad man putter i sin krop, er man ret langt! 😀

  3. Tak, tak og af hjertet tak. I onsdags lavede jeg en portion af dit luksus drys. Det smager som en drøm. Jeg bruger det til morgenmaden og min teenage søn der elsker musli med choko fra føtex (Skide dyrt og pisse usundt 😉 bruger det til mellemmåltid oven på ymer.

    Et dejligt og velsmagende alternativ 😉

    1. Nej, hvor er det dejligt at høre at det var en succes, Christina! Og sejt at din søn sådan godtager det også! 😀

  4. Jette Arildsen

    Lader du det køle helt af inden du hakker det??

    1. Så længe som jeg har tålmodighed til 😀 Ellers smelter chokoladen jo desværre, og det er jo ikke meningen. Men hvis man breder det ud på et koldt underlag, tager det heldigvis heller ikke så længe 🙂

  5. Må jeg spørge hvor længe det ca kan holde sig.
    Fine og lækre opskrifter du har.:)

    1. Det kan holde sig lææænge – lige så længe som alle de individuelle kerner og frø normalt kan holde sig, så i hvert fald et par måneder, vil jeg skyde på, hvis du sørger for at have det i et lufttæt glas af en art 🙂
      Og mange tak! 😀

  6. Helle Mathiesen

    Så har jeg lige lavet to portioner drys. En til min datter og en til mig selv. Den er bare så super lækker. Jeg bruger den f.eks. på en lille portion æblemos med en god klat flødeskum og så nøddedrys på toppen. Til morgen drysser jeg det på chiagrød, og det er super godt på koldskål evt. ristet på panden i en lille skefuld sukrin gold. Mange tak for en meget nem og lækker opskrift.
    Hilsen Helle

    1. Det lyder supergodt, Helle – dejligt at I kan lide det! Det lyder også fantastisk lækkert som drys på æblemos – måske man skulle prøve det som “rasp” i en gammeldags æblekage på et tidspunkt? 🙂 Skønt at I har kunne finde så mange anvendelsesmuligheder til det!
      ~Xenia

  7. […] kan sagtens lave superfin granola helt uden korn og havregryn i det hele taget (se fx denne eller denne), men som I ved, er jeg lidt uberegnelig ift. hvad jeg spiser og ikke spiser – egentligt […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *