Mad på budget – Udfordring

 

Jeg har desværre måtte sande, at det kniber lidt med pengene her sidst på måneden. Takket være en større elregning sidst i januar, indkøb af diverse studiebøger og -kompendier til semesterstart samt min generelle manglende evne til at tænke og handle økonomisk, snakker vi nu et lidt ubehageligt overtræk. Det er ikke nok til at jeg græder mig i søvn om aftenen eller er på flugt fra de grumme bankmænd – men det vil absolut ikke skade lige at være ekstra besparende her den sidste uges tid af februar.

Jeg har derfor givet mig selv en udfordring: Fra nu af og til og med den 29. februar må jeg max handle for 200 kr. Det lyder måske ikke af så lidt – især ikke for folk som Trine, der lader til at have en overnaturlig evne til at købe billigt ind. Men ofte handler jeg faktisk for det beløb flere gange om ugen – ja, det er det rene fråds, men normalt har jeg råd til det 🙂

Udfordringen består selvfølgelig i først at fremmest at overholde det fastsatte beløb. Og det er her I kommer ind, for ved at have det offentliggjort her, kan jeg jo ikke bare give op. Jeg regner med, at jeg blogger, når jeg har købt ind – og måske lidt mere generelt om hvad jeg spiser i løbet af dagen – bare så I kan se at jeg ikke snyder 😉

Umiddelbart tror jeg faktisk ikke det bliver så svært igen. Jeg har et forholdsvist fyldt lager, som absolut ikke vil tage skade af at blive tømt lidt ud, så i princippet vil jeg højest skulle købe lidt frugt og grønt og noget mælk. Jeg har jo også en fordel i at jeg sagtens kan undvære kød, hvilket formentlig bliver tilfældet det meste af tiden. Og så har jeg p.t. (gratis) aftensmadsplaner både søndag og onsdag. Så det skal nok gå! Måske jeg næsten skal sætte beløbet ned til 100,- 😀 Nu må vi se hvordan det går! Jeg overvejer desuden stærkt at fortsætte i marts også – jeg har et meget stort lager, og ekstra penge kan man jo altid bruge! Men nu starter vi lige med en mere overkommelig periode 😉

 

Jeg håber I vil være med til at holde mig lidt i ørerne, så jeg ikke pludselig får en bankrådgiver på nakken 🙂 

Derfor: Har I nogle gode tips til at spise billigt, men stadig sundt, varieret og spændende?

 

Jeg har taget et par billeder af mit lager, så I kan se, hvad jeg har at arbejde med. Og som I kan se, kommer jeg ikke ligefrem til at sulte foreløbigt 😀

Kolonial - så meget, at der ikke er plads til orden
Mere kolonial - i pæne krukker/glas
Konserves - og andet rod. Af en eller anden grund har jeg voldsomt meget torskerogn, men intet makrel!
Køleskabsbeholdning
Fryser - umiddelbart kan man nok ikke se, hvad det er - men der er tydeligvis godt fyldt!
Frugt - det burde i hvert fald række til et par dage

Sæt i gang!

14 comments

  1. Jeg plejer aldrig at kommentere, men jeg kunne ikke lade være med at trække en smule på smilebåndet, da jeg læste, at du kun må bruge 200kr på under en uge.. Det skal du nok klare 🙂 Min kæreste og jeg har tilsammen 400kr, der bliver sat ind på vores madkonto hver mandag og de skal så holde til den næste mandag.. Og min kæreste mener at der skal kød til ethvert aftensmads måltid (det får vi så godt nok ikke, men næsten faktisk).
    Men okay vi får heller ikke så sund mad så jeg drømmer om, men det er nok mest fordi min kæreste ikke er så meget for for mange grøntsager på en gang og maks to dage med vegetarmad om ugen hehe.. Men ja man skal virkelig tænke sig meget om når man har et stramt madbudget.
    Mit eneste råd er at planlægge hvad du vil spise resten af måneden og så skrive en huskeseddel og så kun købe dét ind som står på listen – og købe det hele på én gang så du ikke bliver fristet for mange gange 🙂
    Men nu bliver jeg jo helt nysgerrig over at høre hvor mange penge du så bruger om ugen/måneden på mad?
    Hilsen Charlotte

    1. Tak for din kommentar – det er altid rart at høre fra nogle andre end “de sædvanlige” 🙂
      Og ja, jeg er heller ikke i tvivl om at jeg nok skal overleve på 200 – og formentlig også mindre. Det var nemlig også mest bare for at have en grænse af en eller anden form. Målet er mere generelt som sådan, at jeg bliver bedre til at spare på mad. Jeg ved faktisk ikke hvor mange penge, jeg bruger om måneden, men jeg vil tro at det er mellem 1500 og 2000. Og hvis jeg kan spare bare nogle af de penge til nogle andre ting ville det være fantastisk!
      Jeg er i forvejen ret god til at lave madplaner og indkøbslister. Det dybereliggende problem er nok at jeg laver “dyr” mad og bedst kan lide at købe ind i Føtex 😉 Og ja, så spiser jeg jo nok også forholdsvis sundt, så selv om det er meget begrænset med kød, skal der alligevel en del grøntsager, frugt og mælkeprodukter – blandt andet – til 🙂
      Hov, det blev et langt svar! Men det korte af det lange er nok, at jeg generelt gerne vil blive bedre til at spare penge. Og så kan jeg godt lide at have “projekter” som dette – så det bliver nok ikke sidste gang 😉
      God weekend!

  2. Det lyder som en fed idé:) Jeg får også brugt alt for mange penge på mad, så for to uger siden aftalte jeg med mig selv at lave madplaner og købe ind til dem en gang om ugen (evt. to, hvis det kræver ekstra frugt, brød eller mælk) På den måde får jeg både spist sundt og sparer penge og tid. Mit budget ligger på 200 kroner om ugen, der kan lige gå, men det kræver planlægning. Jeg er kun mig selv, så jeg laver kun mad 3 til 4 gange om ugen ellers spiser jeg rester. Jeg har også tænkt mig at begynde at skralde, så kan man sparer endnu flere penge – eller bruge pengene på mad af bedre kvalitet.
    -sikke da en smøre 😉

    1. Jeg laver faktisk allerede madplaner og køber ikke ind særligt tit – ligesom dig. Jeg har bare haft en lidt laissez-faire holdning til madindkøb før – og ikke tænkt så meget på, hvor mange penge, jeg faktisk har brugt. Jeg vil stadig gerne spise sundt og lækkert, men lidt ekstra penge vil da være dejligt 🙂 Jeg kunne også godt tænke mig at forsøge at arbejde mod et madbudget på ca. 1000-1500 om måneden – jeg har dog ikke rigtig nogen ide om hvor realistisk det er 🙂
      Skralde? Er det det, hvor man kigger i containere og andet ved butikker? Jeg kan ret godt lide tanken bag – altså ikke at smide fin mad ud og sådan – men jeg tror ærligt talt ikke at jeg kan få mig selv til det. Ikke for at lyde snobbet, men det er nok alligevel over min grænse. Men sejt, hvis du gør det!

  3. Hejsa:-)

    Uha hvor skal jeg begynde..har en del øvelse efter mange år som enlig mor, og jeg har prioriteret på den måde, at i weekenden skal der være plads til lidt forkælelse, så der køber jeg noget ekstra lækkert (men stadig gode tilbud). Er ikke god til ugentlige madplaner, fordi jeg laver mad lidt impulsivt udfra hvad jeg har lyst til den dag. Laver så altid mad til to dage, hvor jeg bruger rester til at lave en ny ret dagen efter. Smider også både halve madretter og bagværk i fryseren, delt i portioner. Udover det kigger jeg efter gode kødtilbud og bruger fantasien ud fra det, det giver også en god udfordring til ens kreative side 🙂 F.eks. fandt jeg i dag 4 slags kød og kylling til ml. 15 og 20 kr. Så er der suppe i alle afskygninger, rugbrødsdag m.m. Håber du kan bruge det til noget..:-)

    Vh Lykke

    1. Jeg tror også det er en rigtig god ting, at der nogle gang er noget lidt ud over det sædvanlige – ellers kører man altså død i det!
      Og mange tak for dine andre råd også – det er helt sikkert brugbart. Jeg tror, at det jeg i hvert fald skal blive bedre til, er at være mere kreativ. Jeg har en tendens til oftest at arbejde ud fra opskrifter – enten nogle, jeg har fundet, eller nogle, jeg selv har lavet på forhånd. Men netop hvis jeg “bare” laver ud fra hvad jeg har frem for at købe, hvad jeg mangler, kommer jeg helt sikkert til at spare penge 🙂

  4. Spændende udfordring. 🙂 Jeg vil gerne være med! Overvejer at sætte mit forbrug til 250 kr i ugen. Er kun mig selv, og spiser hos andre ca. to gange i ugen, så det burde være muligt. Bruger nemlig også hurtigt over 1500 kr. Køber en del økologisk.
    Har lige handlet til en uges madpakker, fem dages frugt, aftensmad til to dage plus frokost i morgen og lidt andre ting for 91 kr. Så det er da en ok start synes jeg. Mit basislager er også ok, men ikke nær så stort som dit.. 🙂

    Dagens aftensmad er denne gulerodssuppe fra NYBH, den er mega god. Jeg plejer også at tilsætte karry.
    http://www.newyorkerbyheart.com/2009/09/bruchetta-med-serranoskinke-spis-bedre-nr-909-serveret-til-laekker-gulerodssuppe.html

    1. Hold da op! Hvis du har handlet alt det for kun 91, skal du da sagtens klare dig! Hvad spiser du til morgenmad og på madpakke?
      Og nej, mit basislager er nok lidt større end de flestes – endnu en grund til at jeg bør få tømt lidt ud i det 🙂
      Supper er virkelig en genial opfindelse – og den du viser, ser ret god ud. Hvad mon sommerens pendant er til suppe? Altså bortset fra kolde supper 😉

      1. Ja, det var en billig omgang.. 🙂 Spiser ikke morgenmad, ved godt det ikke er sundt, men er ikke sulten når jeg står op. Så jeg plejer at spise frugt ved 9-10 tiden og så frokost ved 12-13 tiden. Jeg har lige bagt en portion pizzasnegle og frosset ned i portioner, så det er nemt.. 🙂 Fik faktisk lavet til ni madpakker. Har ikke noget imod monotome madpakker.. 😉 Fredag har vi dog “kantine-dag”, så der køber jeg frokost. 😉
        Hehe, mit plejer også at være en del større, men er lige flyttet fra kæresten, så vi delte det i to. 😉

        Ved det virkelig ikke, kommer nok til at spise suppe til sommer også.. Haha.. Ej, der spiser jeg tit pastasalater, pita osv. 🙂 Men det er jo slet ikke så godt som suppe..
        Nu er min suppe også færdig, du skulle virkelig putte den på din uendelig liste, den er så lækker! 🙂

        1. Ja okay, så sparer du selvfølgelig også en smule der. Pizzasnegle er en god ide! Generelt tror jeg bare, at (endnu) et af mine problemer/udfordringer netop er, at jeg ikke er meget for monotone madpakker – eller monoton mad i det hele taget. Jeg bliver meget hurtigt træt af at spise det samme. Uh ja, pita er også godt! Og pasta skal jeg generelt have spist mere af, for jeg har – af en eller anden grund – voldsomt mange poser/pakker på lager. Det spiser jeg åbenbart ikke så meget af som så mange andre gør 😉

  5. Havde du prøvet at lave den ærtesuppe jeg skrev til dig på et tidspunkt? Den er super lækker.
    Synes tit det er en god øvelse når pengene slipper op, eller man er for doven til at købe ind, at finde på nye opskrifter og få tømt ud i skabe/fryser/køleskab. Prøv helt at lade være med at købe ind i nogle dage, så begynder man at tænke kreativt mht. madlavning. Men du har da mad nok så du kan overleve nogle dage uden indkøb 😉

    1. Nej, den ligger på min uendelige liste – men jeg skal nok komme dertil en dag 😉
      Jeg tror helt sikkert at først og fremmest er det, som jeg skal blive bedre til: Altså oftere at lave mad med udgangspunkt i hvad jeg nu lige har, frem for at købe ind og bruge til hvad jeg nu lige har lyst til den dag. I princippet tror jeg min madlavning ofte er lidt for lystpræget 🙂
      Ja, hvis der pludselig kommer kæmpe snestorm og vi alle sner inde, er jeg nok ikke den første, der dør af sult 😀

  6. Hej 🙂

    Hvor er det dog en fantastisk idé. Jeg glæder mig til at få inspiration..
    Da jeg er på s.u. og ikke har arbejde på nuværende tidspunkt, kan jeg sagtens følge med.
    Kæresten og jeg har de sidste 3 år levet efter “500 kr i ugen”-reglen.
    Og det går faktisk glimrende.
    Vi er dermed to og de 500 kr skal dække madpakke til kæresten, frokost til mig, morgenmad, aftensmad, toiletting (toiletpapir, shampoo, tandpasta m.v.) og så hører kage, gæstemad osv. også derinde under.
    Det kan godt være en udfordring, men på min side prøver jeg at updatere min side med en ugentlig madplan og sunde s.u.-venlige opskrifter.

    Kærligst Lea

    1. Jeg tror generelt det er rigtigt vigtigt at være opmærksom på hvor mange penge man bruger på mad. Det har nok især været mit problem tidligere, da jeg oftest bare har købt, hvad jeg nu lige syntes, jeg manglede. Det er ikke ubetinget en fordel at være alt for spontan i sin madlavning 😀
      Jeg synes det er ret imponerende at I kan gøre det for 500 kr i ugen, når det også inkluderer toiletting og gæstemad. Men igen – jeg skal nok bare lære at købe billigere ind generelt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *