Salat med bagte tomater, peberfrugt, pinjekerner og balsamicoglace

tomatpeberfrugtpinjebalsamicglace-

Selv om jeg serverede denne salat sammen med en superlækker tærte, som også er en ny opskrift, får salaten her alligevel sit helt eget indlæg, og så ved I bare, at den er god! Salaten opstod primært ud af min evindelige (og til tider ret upraktiske) trang til at finde det helt rigtige tilbehør til det mad, jeg nu engang har planlagt, og det kan altså godt blive langhåret nogle gange, skulle jeg hilse at sige. Lad os tage denne spinattærte med feta, som i får opskriften på i morgen, som eksempel. Tærten indeholder i sig selv både spinat og feta, så salaten skal ikke være baseret på noget, der minder for meget om spinat, dvs. en helt alm. spinatsalat er udelukket, og kålsalater føles også lidt for groft til en tærte. Herudover er der ost i tærten selv, så der skal ikke også være ost i tærten – en helt klassisk tomat- og mozzarellasalat er ellers tit et godt bud som tilbehør til tærter. 

Pyha, nogle gange er det altså lidt hårdt at være mig!

Det korte af det lange er, at jeg havde en ide om, at tomater ville være godt, men jeg vidste ikke helt, hvordan jeg ville have dem – før jeg kom i tanker om den virkeligt gode, koncentrerede, intense, aromatiske og sommeragtige smag, mine langtidsbagte tomater får, og så faldt alt ligesom i hak derfra.

Jeg kan blive ret fascineret af, hvad mad “kan”. Fx er en balsamicoglace noget, jeg kan falde helt i staver over. Man tager en balsamicoeddike, som jo i udgangspunktet er essensen af syrlighed – der er meget lidt sødme at komme efter i smagen der. Så koger man den ind, til den tykner helt, og vupti er det nærmest som en sirup, man hælder over sin salat. Jeg er fan! Det er jeg i øvrigt også af denne salat, som virkeligt er en (hvis jeg selv skal sige det) perfekt sammensætning af forskellige smagsnuancer og teksturer. Lov mig, at I prøver den – og fortæl mig så også lige, om I ikke er enige!

Udskriv
Salat med bagte tomater, peberfrugt, pinjekerner og balsamicoglace

2-4 personer afhængigt af resten af måltidet

Antal: 3 personer
Ingredienser
  • 2 store håndfulde grøn salat fx spæde salatblade
Bagte grøntsager
  • 500 g cherrytomater
  • 2-4 røde snackpebre afhængigt af størrelsen
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 spsk balsamicoeddike
  • salt og peber
Balsamicoglace
  • 1 dl balsamicoeddike
Desuden
  • 1 pose pinjekerner 70 g?
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  2. Halver tomaterne og skær peberfrugterne i skiver. Fjern kerner og frøstol.
  3. Ryst tomaterne sammen med olivenolie, balsamico og salt og peber i en pose og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir med skærefladen opad.
  4. Bag tomaterne en halv time, og vend herefter med peberfrugt, som bages med yderligere en halv time.
  5. Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande.
  6. Lav glacen ved at bringe balsamicoeddiken i kog i en kasserolle eller på en lille pande, og lad det simre, til det tykner. Køl af.
  7. Når grøntsagerne er bagt, tages de ud og køler af i minimum et kvarters tid, så salaten ikke falder sammen.
  8. Fordel grøn salat nederst på et fad. Fordel de bagte grøntsager herudover. Hæld lidt olivenolie over, pynt med glacen og drys øverst med pinjekerner.

5 comments

  1. Kan man ikke lave en større portion balsamicoglaze og opbevare den i et lufttæt glas?? Og i så fald, hvor længe kan den holde sig :-).

    1. *uden z selvfølgelig. Glace skulle der stå 😉

    2. Jo, det kan du helt sikkert sagtens gøre! Jeg vil umiddelbart tro, at holdbarheden er den samme, som den u-indkogte eddike faktisk? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *