Satay-kyllingespyd med spicy peanutsauce, asiatisk broccolisalat og kokos-råkost

Satay-kyllingespyd med spicy peanutsauce, asiatisk broccolisalat og kokos-råkost

Jeg har helt sikkert snakket om mine issues med gæstemad før herinde. Eller det vil sige, mine problemer er jo ikke så meget med maden i sig selv, men mere planlægningen af den. Af en eller grund får jeg bare altid præstationsangst og mindreværdskomplekser i en eller anden grad, når jeg skal lave mad til andre. Måske det er meget normalt, det ved jeg ikke. I hvert fald foretrækker jeg til enhver tid at have god tid til at planlægge, når jeg skal lave mad til gæster. Så kan jeg finde en menu, som jeg er helt tilfreds med, og som jeg overhovedet ikke er nervøs over at skulle servere. Til min fødselsdag her i januar inviterede jeg fx først gæster i det hele taget, da jeg havde besluttet, at jeg ville lave pulled pork!

Så I kan jo nok forstå, at jeg blev skubbet lidt ud af min tryghedszone, da jeg i går formiddags – midt i heldags sektionsmøde på jobbis – pludseligt fik sagt ja til gæster selvsamme aften. Ganske vist “bare” noget af mine familie, men det gør faktisk kun problemet minimalt mindre for mig. Og oven i det hele, rodede jeg helt vildt og voldsomt, så der skulle både være tid til at købe ind på vej hjem, at rydde op, støvsuge, et hurtigt bad og så lige madlavning selvfølgelig. Pyh, jeg bliver helt svedt igen bare ved at tænke på det! Heldigvis er jeg en forholdsvis god planlægger og har listemaniske tendenser, og en af mine lister, med titlen “Madideer”, kom mig virkeligt til gode! Herpå stod der netop kyllinge-satay, og da jeg ved, at kyllingespyd er et evigt og sikkert hit hos børn generelt – men skam også hos voksne – samt at mine gæster er glade for thai, var det det, valget faldt på! Med en lækker asiatisk broccolisalat, en hurtig ditto råkost og ris til de normaltspisende, var der nem og hurtig gæstevenlig mad – som vist nok faldt i god jord! Jeg var i hvert fald vild med det! Det, der virkeligt “gør” denne ret er jo i øvrigt peanutsaucen – og det er smart, fordi den kan være lidt til den stærke side og i øvrigt nok ikke noget de fleste børn (jeg kender) gider, så på den måde er det et både børne- og voksenvenligt måltid på en gang.

Kokos-råkosten er desuden for nem til, at I får en egentlig opskrift. I blander bare revne gulerødder med limesaft og kokosmel. Upti-vupti og så er der asiatisk-agtig salat!

Udskriv
Satay-kyllingespyd med spicy peanutsauce

Opskrift efter Louisa Lorang

Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 650 g kyllingeinderfilet
Marinade
  • 1 lime saften herfra
  • 3 spsk soja
  • 3 spsk olie
  • 3 fed hvidløg presset
  • salt
Spicy peanutsauce
  • 4 store spsk crunchy peanutbutter min favorit er Urtekrams
  • 1-2 dl kokosmælk jeg bruger som altid Santa Marias Extra Creamy
  • 1 lime saften herfra
  • 1 spsk rød karrypasta
  • 1 tsk fibersirup gold eller yaconsirup
  • 2 spsk fish sauce alternativt soja
Sådan gør du
  1. Bland marinaden og mariner kyllingen heri i minimum 30 minutter - meget gerne længere.
  2. Sæt kyllingen på træspyd og forvarm imens ovnen til 200º varmluft.
  3. Steg kyllingespydene i 15-20 minutter.
  4. Bland imens alle ingredienserne til peanutsaucen og smag til med fish sauce.

Satay-kyllingespyd

Spicy peanutsauce

Udskriv
Asiatisk broccolisalat
2-4 personer, afhængigt af salatappetit og andet tilbehør
Ingredienser
  • 1 broccoli
  • 2 snackpebre eller 1 alm. peberfrugt
  • 3 spsk olie
  • 3 spsk soja
  • 1 stor håndfuld saltede peanuts
Sådan gør du
  1. Skær broccoli i mindre buketter og skær også stokken ud. Damp i letsaltet vand i et par minutter, til den ikke længere er rå, men stadig sprød.
  2. Afkøl af under rindende vand.
  3. Skær peberfrugt i tern, og bland broccoli og peberfrugt. Vend med olie og soja og drys med peanuts.
Opskriftsnoter

Grøntsagerne kan også wokkes for et lækkert resultat.

Asiatisk broccolisalat

 

Satay-kyllingespyd med spicy peanutsauce, asiatisk broccolisalat og kokos-råkost

15 comments

  1. Åhhh, jeg kender SÅ godt den præstationsangst omkring, at lave mad til andre. Jeg har tidligere haft det ret svært i et køkken, men med meget øvelse, og efterhånden flere ting der lykkes end der ikke gør, så begynder angsten også, at blive mindre! Men det er alligevel forbundet med en hvis form for nervøsitet. Ret ambivalent, fordi jeg samtidig elsker middagsselskaber!

    Elsker i øvrigt ideen om kokos i råkosten!

    1. Ja nemlig! Det føles jo nærmest som en slags sceneskræk – køkkenskræk kan vi måske kalde det? For mig går det meget på “frygten” for, om de nu kan lide det. Eller om jeg selv nu kan lide det! Jeg kan jo også bare prøve at blive bedre til bare at lave opskrifter, jeg har lavet før, men det er jo heller ikke sjovt! 😀
      Men du har ret, det er trods alt (just som med sceneskræk) noget, der bliver bedre med øvelse og tid 🙂

  2. MUMS! Det ser ud som om du har godt af, at komme ud af din comfort-zone. 😉

    1. Ja, det gik da egentligt faktisk meget godt, hvis jeg nu selv skal sige det 😉

  3. Aj, hvor ser det lækkert ud!

    Præstationsangsten i forbindelse med mad til gæster kender jeg også til.

    1. Mange tak! Og skønt at høre, at det trods alt ikke bare er mig 😀

  4. Det ser så dejligt ud 🙂 Har eksperimenteret med ny sauce! Elsker satay!
    Kh L

    1. Ja, satay er virkeligt skønt altså! Jeg glæder mig også, til at skulle have dette måltid igen på et tidspunkt 😀

  5. Kan man bruge peanutsaucen til andet end kylling? 🙂 jeg kan ikke rigtig komme i tanke end andet, men jeg kunne bare godt tænke mig at spise mere peanutsauce og mindre kylling 😉

    1. Ja, selvfølgelig da – altså i princippet kan du jo bruge det til hvad som helst, men jeg tænker, at du er ude efter mere konkrete forslag? Hm, altså den vil jo være fin bare som en dip til grøntsagsstænger. Hvis vi tænker fulde måltider, kunne du måske lave en thai-inspireret salat med oksekød og så bruge dippen – evt. lidt fortyndet – som dressing? Eller måske til nogle lystegte rejer og/eller spyd?

      1. Tak 🙂 ja, det var konkrete forslag jeg ledte efter 🙂 jeg er ikke så god til at komme på ting at kombinere med, medmindre det er en smag jeg kender godt.. Og da dette var første gang jeg lavede peanutsauce, og også første gang jeg smagte det, havde jeg ikke de vilde ideer 🙂 men det skal helt klart prøves igen, nok til noget okse/thai salat en af de næste dage 🙂
        Og den er genial til grøntsagsstænger, jeg har brugt den til hvidkål, gulerødder og æbler den sidste uges tid, Jeg tænkte ikke helt da jeg lavede saucen, jeg lavede den portion du har skrevet, men det var kun mig der var hjemme i denne uge, så der er blevet spist meget kylling og mange grøntsager med peanutsauce 🙂

        1. Det lyder bestemt ikke dårligt med alle de grøntsager, du så har fået kylet ned 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *