Speltotto med majs, ærter, gulerod og kalkunbacon

 

Næh, se så, jeg har faktisk lavet mad i dag! Altså sådan rigtig hjemmelavet mad fra bunden – eller okay, næsten i hvert fald, jeg brugte altså bouillonterninger, men nu skal vi jo heller ikke blive fanatiske, vel? 😉 Denne opskrift har nok været på min madplan i hvert fald den sidste halvanden uges tid, men er hele tiden blevet skubbet. Det geniale ved den – udover at den smager godt – er, at man (læs: jeg) stort set altid har alle ingredienserne hjemme. Især hvis man laver den vegetarisk uden kalkunbacon, hvilket sikkert også ville være fint. Opskriften er herfra, men jeg valgte dog at tage udgangspunkt i den grundopskrift på speltotto, som jeg brugte sidste (og første) gang jeg lavede det. Det kan I læse om her. Den udgave med spinat og asparges var altså også virkelig god, og jeg må nok sige, at det stadig er min favorit. Men denne udgave er lækker på en anden måde. Det er en rigtig sødmefyldt ret, takket være de søde gulerødder, majs og ærter, men det opvejes fint af paprika og cayennepeber samt det salte fra kalkunbacon og parmesan.

Og ja, den kvikke læser vil måske opdage at jeg har fået ny sauterpande. Det er en adventsgave (okay, nok snarere gave for alle fire adventer + julegave) som jeg købte til mig selv. Jeg har dog en god undskyldning, som jeg kan forsvare mig med. Jeg havde nemlig forelsket mig i White Line-serien fra Eva Solo og har skrevet den på min ønskeseddel, men for at være sikker på, at det er noget, jeg vil have, måtte jeg jo prøve den. Plus jeg “manglede” en sauterpande, og da damen i Inspiration alligevel sagde at det var en af de bedste de havde og at den samtidig var på tilbud, kunne jeg ikke lade være. Især ikke når der er 30 dages tilfredshedsgaranti 😀 Og indtil videre er jeg fuldt tilfreds!!

Hvis man har røget paprika, vil det være lige i øjet. Jeg har dog endnu ikke kunne opdrive det, og har heller ikke fået taget mig sammen til at bestille det over nettet. Men en dag sker det, jeg ved det!

Normalt laver jeg jo ikke mere end to portioner ad gangen, men når nu jeg har så lidt overskud og inspiration til at lave mad for tiden, tænkte jeg at det ville være smart at lave lidt mere, så jeg i det mindste kan få noget ordentlig mad bare ind imellem 🙂

 

3-4 portioner

* 1 spsk smør

* 1 spsk olie

* 1 løg

* 2 fed hvidløg

* 300 g speltkerner

* 1 1/2 spsk hvidvinseddike (eller 1 1/2 dl tør hvidvin)

* 1 liter vand + 3 hønsebouillonterninger

* 1 tsk paprika

* 1/2 tsk cayennepeber

* 4 gulerødder (ca. 200 g)

* 200 g frosne ærter

* 1 lille dåse majs (150 g) eller tilsvarende fra frost

* 50 g parmesan (fra helt stykke)

* 1 spsk smør

* 1-2 pakker kalkunbacon (jeg brugte kun én)

 

Hak løg og hvidløg fint. Riv parmesanen fint og riv gulerødderne groft. Tag ærter op fra fryseren og dræn majsene. Bring vandet i kog og opløs bouillonterningerne heri.

Smelt 1 spsk smør sammen med olie i en sauterpande (eller gryde). Svits løg og hvidløg heri, til de bliver klare. Tilsæt herefter speltkerner og eddike, og lad eddiken fordampe helt. Tilsæt krydderier. Fortsæt nu med at tilsætte ca. 3/4-1 dl væske ad gangen, vent til det er helt absorberet, dog uden at det koger tørt, og gentag. Det tager ca. 20 minutter, før speltkernerne er møre.

Steg i mellemtiden kalkunbaconen sprød i mindre stykker på en pande. Det tager nogenlunde ligeså lang tid.

Når alt væsken bortset fra ca. 1/2 dl er brugt, røres gulerødder, majs og ærter i sammen med det sidste bouillon og det simrer et par minutter, til ærterne er optøede.

Rør parmesan og det sidste smør i, læg låg på og lad stå i 2 minutter. Rør igennem og server med sprødt kalkunbacon.

3 comments

  1. Heej 🙂
    Jeg har hørt at man kan få den røgede paprika i nogle delikatesse butikker og vidst nok også i kvickly ekstra.
    Heroppe har de det eksempelvis i salling, så måske magasin også har noget.
    Held og lykke i jagten 😉
    /Lise

    1. Ja, det er også det jeg har hørt. Indtil videre har jeg dog også kun været Roskilde rundt, så når jeg en dag kommer til Kbh. skal jeg nok få skaffet det, med mindre jeg giver op og bestiller online inden 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *