Sunde(re) havregrynskugler

Egentligt er det lidt misvisende at kalde disse kugler for havregrynskugler – havregryn udgør nemlig kun brøkdel af det endelige resultat. Men ikke desto mindre er det det, de smager af og minder mest om.

Kender I det, når man længe gerne har ville prøve at lave noget, men har udsat det igen og igen, hvorefter man endelig prøver det, og fortryder, at der gik så lang tid? Sådan har jeg det med de her.

De er geniale at have stående i køleskabet, til når man lige har brug for en lille sød ting – og det bedste her er så at er lavet på helt naturlige ingredienser.

De er superlækre og nemme at lave. Og man kan stort set ikke smage forskel fra de “rigtige” havregrynskugler med undtagelse af en svag eftersmag af dadler og den manglende fedtede fedme fra smørret. So go for it!

 

Udskriv
Sunde havregrynskugler

Giver ca. mellem 30 og 40 kugler

Antal: 30 kugler
Ingredienser
  • 150 g tørrede dadler uden sten
  • 75 g mandler
  • 40 g kokosmel
  • 40 g havregryn
  • 30 g usødet kakaopulver evt. nøjes med 20 g hvis du har en af bedre kvalitet
  • 2 spsk kokosolie uden smag kan udelades
  • vand
  • ekstra kokosmel til at rulle i
Sådan gør du
  1. Hak dadler og mandler sammen til en jævn masse i en foodprocessor (en minihakker kan formentlig også gå).
  2. Tilsæt evt. kokosolie og ellers et par spiseskeer vand for at få massen til at være lidt mere lind. Blend så kokosmel, havregryn og kakao med.

  3. Tilsæt vand indtil det hele er godt blandet og har en god konsistens. Den skal hverken være for tør - så kan den ikke hænge ordentlig sammen og kokosmelet kan ikke sidde fast - eller for våd, da den så ikke kan trilles ordentligt.
  4. Tril til kugler af passende størrelse. Tril dem i kokosmel og opbevar på køl i en lufttæt boks.

Opskriftsnoter

De smager bedst, når de er kolde, så vent gerne med at spise for mange af dem til efter et par timer på køl.

Har du svært ved at få nok kokosmel til at hænge fast, når du triller dem, så dyp dem først hurtigt i lidt lunkent vand.

32 comments

  1. De ser virkelig lækre ud, og de er da et godt alternativ når man nu har lyst til noget usundt 😉 Jeg har prøvet at lave noget lignende, bare med figner i stedet for dadler. De blev også rigtig gode, men jeg er også ret vild med at fignerne knaser lidt 😉
    – Marianne

    1. Figner lyder også som et godt alternativ – umiddelbart kan jeg forestille mig at stort set alle tørrede frugter kan bruges. Personligt vil jeg nok ikke bryde mig så meget om figner – netop på grund af at de knaser. Det er en af de ting, der gør, at jeg sjældent spiser hindbær fx 🙂

  2. Endnu et af dine onde, lokkende indlæg! 😉

    1. Jeg gør det nu ikke for at være tarvelig 😉

  3. Mmmmmm…kan egentlig ikke lide dadler, men får alligevel lyst til at prøve disse(:

    1. Jeg ved faktisk heller ikke om jeg kan lide dadler rent – har vist aldrig smagt det. Men heri giver de bare en tørret-frugt-agtig sødme, som egentlig – for mig – minder mere om rosiner, end noget andet 😉

  4. De ser virkelig lækre ud, dem må jeg vist lige få lavet en dag!

    1. Gør det, gør det, gør det – jeg bliver så glad, når jeg tænker på, at jeg stadig har en bunke stående i køleskabet 🙂

  5. Nøj – hvor det lyder godt. Dem skal jeg helt sikkert prøve.

    /Linda

    1. Jeg håber du kan lide dem, når du får prøvet dem 🙂

  6. Jeg var lækkersulten og ville finde en god opskrift på lidt ’slik’ uden sukker og smør – fandt det, brugte abrikoser, prøvede den, og de er rigtigt gode!
    Og jeg ved ikke hvordan med jeres, men man kan slet ikke smage abrikoserne i mine 😉

    1. Nej, jeg kan heller ikke rigtigt smage dadlerne i mine – kun lige som en eftersmag af tørret frugt, som dog hurtigt bliver overdøvet af kakao og mandler 🙂

  7. Nøj, hvor smager de godt!! MUMS… Har lige lavet en lille portion. Mmmm, det er det jeg skal sidde og hygge mig med 😀 Tak for super opskrift!

    1. Fedt, at du har prøvet dem og kan lide dem! Jeg tror også personligt jeg snart selv skal lave en portion igen 😉

  8. Jeg faldt da lige for ideen med et sundt alternativ til lækkersulten, og de smager altså godt!
    Jeg vil dog gerne fraråde at bruge en minihakker, da der bliver for lidt plads til at hakke og blande dadler og mandler tilfredsstillende.

    Jeg vil også prøve med abrikoser, da det er en af mine yndlings-tørrede frugter! :p

    Tak for en fin og nem opskrift!

    1. Godt at du kunne lide dem!
      Jeg har selv overhovedet ikke erfaring med en minihakker, men jeg kan godt forestille mig, at den måske vil være liiige lille nok. Åh ja, abrikoser! Jeg er også helt vild med tørrede abrikoser for tiden, så det kunne da være, at jeg skulle give det et skud også 🙂 Tak for forslaget 😉

  9. Jubii, har lige lavet en dobbelt portion til min skønne familie. De smager FANTASTISK og smagen kommer ikke meget tættere på de originale havregrynskugler.
    Jeg låner opskriften og linker til dig, hvis det er okay? Den kommer nok på min blog i weekenden eller i starten af næste uge.

    <3

    Pia Sabine

    1. Det skal du være så velkommen til da!
      Og hvor er det skønt at høre, at I kunne lide dem 😀

  10. Henrik Bach Jensen

    Hej. Dejlige havregrynskugler – smager fantastisk. Min datter elsker dem……..dejligt med noget “juleknas”, som ikke er fyldt med sukker og fedt. Uuuuhmmmm :o) God Jul.

    1. Hej Henrik. Dejligt at høre, at I kan lide dem. Og ja, du har ret, det er rart bare ind imellem at kunne undgå sukker og deslige her i juledagene.
      Også en god jul til dig! 😀

  11. Lækre havregrynskugler ! Lavede dem i dag med en veninde, og hendes datter på 2.. Vi kunne knapt nå at rulle dem, så var de spist ! Man smager slet ikke, at det er et sundt alternativ.

    1. Det er jeg glad for at høre, Sandie! Dejligt at I kunne bruge opskriften!

  12. Har lavet disse gentagne gange. Kæmpe Mums!!

    Løb en dag tør for kakao, så rev 80-90% chokolade istedet..
    Tak for en skøn opskrift!!

    1. Skønt at høre, at du kan bruge opskriften, Sidse! Og det lyder bestemt ikke dårligt med chokolade i stedet for kakaopulver! 😛

  13. hej

    kan jeg undlade mandler i denne lækre opskrift?
    mvh Jette

    1. Ja, du kan erstatte med andre nødder i hvert fald 🙂 Jeg ved ikke, hvordan resultatet bliver helt uden nødder af en art dog :/

  14. Synes det fungerer godt at erstatte vandet med kold kaffe, for en mere “voksen” smag

    1. Jep, det kan jeg godt forestille mig er en fin løsning for de kaffeglade 🙂

  15. Jeg har lavet kuglerne. De er fantastiske. Man kan fryse dem, så man ikke kommer til at spise for mange “op” på én gang. Jeg har lavet dem med hasselnødder og lidt cashewnødder, da jeg havde en rest, som skulle bruges. Det smager næsten bedre end mandler. Tørret papaya passer fint som supplement til dalerne og ristet kokos til at trille i fungerer også godt. Jeg har brugt “kakaonips”, som er usødet chokolade i stedet for kakao og det fungerer også. Der er i det hele taget mange variationsmuligheder i forhold til, hvad man har i køkkenet af tørret frugt og nødder. Derfor er opskriften helt perfekt! Tak for den!

    1. Dejligt at du kan bruge opskriften, Maria! 😀

  16. Hvor mange kalorier er der i hver kugle cirka? Og ligeledes i hver position? (40 stk.) ☺️

    1. Jeg tæller ikke kalorier, så det ved jeg ikke – men du kan snildt bruge opskriften til at udregne med nogle af de udregnere, der findes rundt omkring 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *