Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

I dag har min mor fødselsdag. Hip hip hurra. Men eftersom min lillebror spiser hunde (læs: er i Kina), det heldige skarn, ville vi ikke gå ud at spise, som vi ellers plejer. Jeg valgte derfor at vi skulle lave sushi selv – og denne gang ville jeg prøve med brune ris. Man har jo hørt, at grødris fungerer ligeså fint som de dyre sushiris og jeg tænkte derfor at det måtte være det samme med brune grødris. Jeg fandt ris til fuldkornsgrød fra Urtekram i Irma for et stykke tid siden og tænkte, at de nok ville være perfekte. Og det var de! De skal selvfølgelig koge lidt længere end hvide ris, men derefter er fremgangsmåden præcis den samme.

Sidst jeg lavede sushi selv fulgte jeg vejledningen i Tøsekogebogen. I dag brugte jeg i højere grad diverse viden, som jeg har opstøvet mig rundt omkring. Fremgangen til at koge risene fandt jeg her, metoden til inside-out rullerne her og opskriften på spicy mayo (som i øvrigt var helt vildt god) fandt jeg her. Jeg lavede to slags – mine yndlings. California roll og crispy ebi.

Ifølge ris-vejledningen burde den mængde af ris, som jeg kogte, passe til to personer. Der var dog til fire ruller plus det løse, så en anden gang laver jeg nok bare det halve.

Der findes selvfølgelig vejledninger til sushi-fremstilling mange steder, så jeg vil ikke gå meget i dybden med metoden – men måske I kan udlede det meste af mit photospam 🙂

Vi spiste sushien med tangsalat fra fiskehandleren, edamamebønner dyppet i spicy mayo (opskrift følger nedenfor) og (selvfølgelig) soja med wasabi.

 

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

 

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

 

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

Nødvendige materialer:
– en bambusmåtte
– husholdningsfilm
– en skål med vand til at skylle fingrene
– en skarp kniv

Og nå ja, må jeg lige indskyde: lækkert!

 

Ris til 4-6 ruller

* 3 dl brune ris til grød (eller bare brune rundkornede ris)

* 4 dl vand

* 1/2 dl risvineddike

* 1/2 tsk salt

* 1/2 spsk sukker

 

Skyl risene i rigeligt vand. De skal skylles godt igennem. Bring dem herefter i kog sammen med vandet og dæk med låg. Lad koge i 40 minutter uden at røre eller løfte låget. Fjern dem herefter fra varmen og lad dem trække i 10 minutter.

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

Hæld risene over i en flad skål eller et fad. Brug en gaffel til at fjerne alle klumperne. Rør eddik, salt og sukker sammen til en marinade. Rør indtil både sukker og salt er helt opløst. Hæld over risene og rør rundt i ca. et minuts tid. Dæk med et vådt klæde og lad dem køle helt af. De må ikke komme i køleskabet.

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi


California roll

16 stk.

* 1/2 portion ris (se ovenfor)

* 1 plade noritang

* 1 håndfuld sesamfrø

* 40 g philadelphia eller anden flødeost

* 1/2 avocado

* 1/8 agurk

* 50 g krabbekød (eller crab sticks)

 

Skræl agurken og skær i tynde både i en halv agurks længde. Skræl avocadoen og skær i tynde både. Dryp med lidt citronsaft.
Pak bambusmåtten ind i husholdningsfilm. Skær tanget over i to stykker på den lange led. Læg et stykke på et stykke husholdningsfilm med den ru side opad og den bredeste side mod dig selv. Dæk med en håndfuld ris – laget skal ikke være tykkere end at man kan skimte tangen igennem. Dyp fingrene i en skål med vand ind imellem – så klistrer risene ikke nær så meget. Drys med sesamfrø. Vend nu tang, ris og sesamfrø over på bambusmåtten med tangen opad. 


Fordel først lidt philadelphia og herefter avocado, agurk og krabbekød ovenpå tangen ca. midt på. Selve rulningen er lidt svær at forklare, men det er faktisk nemmere, end man umiddelbart tror. Først rulles den sammen én gang så de to lag tang uden ris klistrer sammen. Tryk sammen og rul en gang til. Ret den til, så den bliver nogenlunde lige tyk over det hele. Det er vigtigt, at man ikke klemmer for hårdt, for så kan fyldet risikere at ryge ud i enderne.

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

Men en skarp kniv, der skylles imellem hvert snit, skæres den ud i 8-10 stykker. Start med at skære en gang på midten og halver herefter hvert stykke. Så undgår man igen at skubbe noget af fyldet ud. Anret på et fad.

Spicy mayo

 

* 3 spsk. salatmayonnaise

* 1 tsk stødt chili

* 1,5 spsk sød chilisauce

* 1/2 tsk hvidløgsgranulat (tørret hvidløg i flager)

 

Rør alle ingredienser sammen og smag til. Lad trække i køleskabet i min. en time.

 

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi


Crispy ebi

16 stk.

* 1/2 portion ris (se ovenfor)

* 2 ark noritang

* ca. 2 spsk spicy mayo (se ovenfor)

* 1/4 avocado

* 1/8 agurk

 

Rejer:

* 6 rå tigerrejer med hale

* lidt hvedemel

* 1 æg + lidt vand

* ca. 1 dl pankorasp + salt og peber

* rapsolie eller anden smagsneutral olie til friturestegning

 

Begynd med rejerne. Pil dem, hvis du har fået fat i nogle med skal. Vælg selv om du vil lade halerne sidde på. Evt. kan man skære et snit i bugen, så de kan rettes ud, men det glemte jeg. Opvarm en passende mængde olie i en wok eller gryde – der skal være nok til at rejerne kan ligge dækket.

 

 

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

 

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

 


Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi


Vend først rejerne i lidt hvedemel. Herefter i æg piskes med lidt vand og afslutningsvist i pankorasp blandet med salt og peber. Når olien er varm nok (tjekkes ved at enden af en tændstik eller en tandstik stikkes i olien og at det syder omkring den), lægges rejerne forsigtigt i. Lad være med at stege flere end 3-4 ad gangen, da for mange kan sænke temperaturen på olien. Når de er gyldne og færdige lægges de til afdrypning på noget køkkenrulle og drysses med lidt groft salt.

 

Skræl agurken og skær i tynde både i en halv agurks længde. Skræl avocadoen og skær i tynde både. Dryp med lidt citronsaft. Bambusmåtten pakkes ind i husholdningsfilm. 

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

Læg et lag tang med den ru side opad og den korte side mod dig selv. Smør først 1 spsk spicy mayo på og læg herefter agurk og avocado på. Knæk eller skær halerne af rejerne og læg dem på – der kan nok være ca. 3 i længden. 

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

Rul ved først at rulle sammen om fyldet, så tanget klistrer og herefter en omgang til så der er lukket helt. Tilpas tykkelsen og enderne som ovenfor og skær ud i 8-10 stykker med en skarp kniv skyllet i vand mellem hvert snit. 



Sushi med brune ris: california roll & crispy ebi

7 comments

  1. Det ser mega lækkert ud. Jeg elsker sushi <3
    Har før lavet det selv, men aldrig med brune ris, så det skal da prøves!
    Mængden af ris kommer nok an på, hvor glubsk man er. Jeg kan konsumere uhyggelige mængder sushi, men man bliver sikkert hurtigere mæt, når det er lavet af brune ris..

  2. Hej Xenia.
    Hvor har jeg bare været fascineret af disse lækre sushistykker, da jeg først faldt over indlægget 🙂 Nu vil jeg gøre kunsten efter og lave Crispy Ebi samt California med laks til forret her til nytårsaften for 7 piger.
    I den forbindelse har jeg et par spørgsmål: Hvor dyre er tigerrejerne, som du brugte? Blev de købt i fiskehandler? Og hvilken salatmayonnaise er anbefalelsesværdig? Eller er det underordnet?
    God jul og godt nytår ønskes du af
    Christine.

    1. Det lyder som en rigtig god nytårsmenu! 
      Tigerrejerne blev ganske vist købt i en fiskehandler, men eftersom de alligevel skal tilberedes, er det i princippet underordnet hvor du får dem fra. Fx har Netto vist nogle tigerrejer til en rimelig god pris. Det vigtigste er jo bare at de er ukogte – og så er det nemmest hvis de er pillede – måske lige med undtagelse af halen 🙂 Mht. mayonnaise, bruger jeg selv salatmayonnaise, fordi det er det, jeg bedste kan lide. Men du kan også sagtens bruge almindelig mayonnaise, hvis det er. Jeg kan ikke huske hvilket mærke, der laver den salatmayonnaise, jeg køber, men den er i et glas med en blå etiket. Måske det er Kraft eller Heinz? Held og lykke med det :)Og godt nytår, når du kommer dertil 😀

      1. Tak for respons 😀 Har lavet sushi før men ikke de stegte rejer, så det er jeg ret spændt på! Men det skal nok gå fint. Kan desværre kun finde dem i Netto og Føtex upillede, men må lige høre en fiskehandler, ellers må jeg selv i gang med pilleriet!
        Og rigtig godt nytår til dig – og tak for megen inspiration gennem mange måneder 😉

        1. Ellers mener jeg også at have set dem i Irma på et tidspunkt hvis det er 🙂

  3. Hvor er opskriten på chili mayo? Jeg kan ikke trykke på linket nemlig 🙂

    1. Det må være et link til en gammel opskrift på en anden side, som så siden er fjernet. Jeg har en fin udgave her, som du kan bruge i stedet: http://www.hjemmehosxenia.dk/en/sushiskaal-med-blomkaalsris-rejer-og-spicy-mayo 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *