Svamperisotto med ærter og serranoskinke

KATEGORI: Efterår, Hovedretter med kød, Italiensk INGREDIENSER: , , , , , , , , , , , ,

Svamperisotto med ærter og serranoskinke

 

I tirsdags lavede jeg endnu en gang risotto – og denne gang blev det mit første forsøg med rigtige risottoris, da jeg jo har brugt speltkerner de andre gange. Og nu kan jeg helt uden tvivl sige, at jeg faktisk ikke synes, at der er den store forskel smagsmæssigt. Så længe man sørger for at begge dele bliver møre nok, er det jo alt det andet i retten, der giver smagen, så man kan sagtens bruge speltkerner for at få lidt større sundhed uden at noget går tabt. Det var da rart at få på plads, hva’? Svamperisotto med ærter og serranoskinke

Det endte lidt med at blive en blanding af de risottoopskrifter, jeg har lavet før, denne, og den ide jeg havde i mit hoved om hvordan det skulle være. Jeg syntes nemlig at jeg havde set en opskrift et sted med svampe – både tørrede og friske – og ærter, men den kunne jeg selvfølgelig absolut ikke finde igen. Men det var da godt, at jeg gjorde det alligevel, for hold nu op, hvor blev det godt! Jeg stegte noget serranoskinke sprødt i ovnen, som vi fik til, da jeg godt kan lide lidt modspil til den meget bløde ret.

Man kan sagtens nøjes med friske svampe, hvis man ikke kan få fat på de tørrede, men det giver lidt ekstra. Ifølge pakken skal man ligge dem i blød i 45 minutter inden. Det havde jeg altså ikke tid til, så jeg kogte dem bare sammen med bouillonen og havde dem med i retten fra starten. De var en smule seje, da vi spiste dem, men jeg syntes faktisk bare, at det gav endnu et aspekt til konsistensen. Jeg kunne dog godt finde på en anden gang at lægge dem i blød – bare for at se hvad der sker – så det kan I jo også gøre, hvis I har lyst.

 

4 portioner

* 1 1/4 liter vand + 3 hønsebouillonterninger

* 30 g tørrede svampe, fx kantareller

* 1 spsk olivenolie

* 1 spsk smør

* 1 lille-mellem løg

* 2 fed hvidløg

* 350 g risottoris eller speltkerner

* 1 1/2 dl hvidvin (kan erstattes med 1 1/2 spsk hvidvinseddike)

 

* 500 g champignoner – jeg brugte halvt brune og halvt alm.

* 1 tsk salt

* 1 spsk smør

 

* 150 g ærter fra frost, optøede

* 50 g revet parmesan (fra helt stykke)

* 1 spsk smør

* 2 pakker serranoskinke (vist nok omkring 140 g)

 

Forvarm ovnen til 200º varmluft.

Bring vandet i kog sammen med bouillonterninger og de tørrede svampe. Det skal være varmt, når det bruges.

Svamperisotto med ærter og serranoskinke

Hak løg og hvidløg fint. Snit svampene i skiver. Riv parmesanen.

Smelt 1 spsk smør sammen med olivenolien i en sauterpande eller gryde. Svits løgene heri, til de er gennemsigtige. Tilsæt så risene, vend dem godt rundt og hæld hvidvin over. Lad vinen fordampe helt. Herefter hældes ca. 1 dl bouillon på løbende. Vent til det er absorberet helt, før der hældes nyt på. Det må heller ikke koge helt tørt. Bare tag de tørrede svampe med, når det passer – det er ligemeget om de ligger i bouillonen eller i risottoen, så længe de får varme og væske.

Svamperisotto med ærter og serranoskinkeSvamperisotto med ærter og serranoskinke

Svits de friske svampe på en tør og varm pande sammen med salt. Når alt væsken er fordampet, tilsættes en spsk smør og de ristes gyldne og sprøde.

Svamperisotto med ærter og serranoskinkeSvamperisotto med ærter og serranoskinke

Læg serranoskinken i ét lag på en rist og sæt det i ovnen i 10-15 minutter indtil det er godt sprødt.

Når alt bouillonen er brugt og risene er møre, slukkes der for blusset. Rør den sidste spsk smør, parmesanen og ærterne i og læg låg på i ca. 2-3 minutter. Rør igennem og tilsæt svampene.

Svamperisotto med ærter og serranoskinkeSvamperisotto med ærter og serranoskinke

Vend rundt og server med den sprøde skinke.

 

Indlægget kan indeholde affiliatelinks.


Svamperisotto med ærter og serranoskinkeSvamperisotto med ærter og serranoskinkeSvamperisotto med ærter og serranoskinkeSvamperisotto med ærter og serranoskinkeSvamperisotto med ærter og serranoskinke
2 kommentarer til “Svamperisotto med ærter og serranoskinke
  1. Emily siger:

    Det ser SÅ lækkert ud! :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



Hej!
Jeg hedder Xenia,
og det her er min blog.

Hjemme hos Xenia er en LCHF-blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags.

Velkommen til og velbekomme!
Follow on Bloglovin

3 tilfældige fra arkivet…

Om affiliatelinks, sponsorerede indlæg m.m.

Jeg bruger jævnligt affiliatelinks i mine opskrifter og af og til vil der også forekomme sponsorerede indlæg herinde. I fællesskab med reklamerne, hjælper det til, at jeg kan bruge mere tid på bloggen, hvorfor jeg håber, at det er noget, I kan acceptere. Jeg skriver kun indlæg om ting, jeg kan stå inde for, og alle affiliatelinks fører til produkter, jeg selv bruger og er glad for.
Sådan fungerer affiliatelinks

Samarbejde m.m.

Få 5% i rabat ved at skrive 'Xenia' i bemærkningsfeltet på ordren.

Sæsonoversigt

Ingredienser

(4) (31) (2) (16) (4) (2) (5) (2) (4) (19) (36) (4) (34) (48) (2) (17) (9) (35) (2) (49) (2) (5) (30) (7) (11) (7) (3) (2) (3) (2) (5) (8) (2) (16) (14) (2) (2) (11) (40) (4) (7) (5) (2) (49) (67) (35) (11) (50) (6) (2) (19) (8) (3) (9) (7) (4) (25) (28) (9) (11) (24) (16) (2) (4) (35) (8) (4) (5) (3) (3) (4) (3) (2) (2) (10) (13) (7) (19) (28) (2) (4) (58) (9) (12) (18) (6) (2) (22) (15) (12) (2) (11) (2) (2) (2) (68) (3) (5) (6) (143) (2) (9) (6) (13) (20) (9) (8) (28) (2) (2) (12) (2) (2) (2) (15) (2) (14) (2) (3) (7) (30) (2) (7) (22) (5) (29) (3) (4) (2) (9) (2) (3) (13) (12) (3) (35) (34) (42) (3) (93) (4) (2) (16) (11) (22) (6) (2) (35) (7) (4) (49) (9) (83) (13) (3) (3) (14) (15) (3) (13) (2) (15) (62) (6) (2) (4) (5) (28) (3) (4) (5) (15) (2) (6) (3) (34) (7) (8) (3) (2) (8) (2) (2) (8) (2) (29) (18) (4) (45) (6) (2) (14) (5) (2) (40) (24) (5) (10) (14) (26) (7) (27) (16) (12) (102) (6) (4) (2) (5) (8) (3) (7) (2) (3) (3) (2) (6) (2) (26) (3) (3) (12) (8) (5) (2) (6) (8) (2) (5) (5) (2) (5) (8) (6) (2) (8) (8) (27) (2) (5) (3) (4) (5) (31) (5) (9) (10) (18) (5) (4) (175) (49) (21) (4) (3) (8) (23) (25) (42) (11) (31) (2) (2) (7) (67) (2) (58) (44) (2) (14) (2) (2) (2) (2) (6) (5) (2) (2) (3) (3) (3) (14) (2) (62) (6) (28) (3) (5) (6) (2) (4) (3) (3) (5) (2) (57) (43) (7) (2) (10) (3) (23) (3) (20) (166) (3) (15) (3) (8) (26) (3)