Tarte tatin med marcipan og butterdej

Denne tærte er virkelig, virkelig fantastisk! Nok den bedste æbletærte, jeg nogensinde har smagt, og formentlig også en af de bedre desserter i det hele taget. Og det siger altså en del! Jeg tog udgangspunkt i lidt forskellige opskrifter, jeg fandt rundt omkring, da jeg ikke kunne finde en, der var, som jeg tænkte. Den karamel, jeg fandt, fungerede dog ikke helt, som jeg kunne have ønsket, så en anden gang vil jeg nok bruge et andet forhold – mest så den kan blive gyldenbrun. Det kan dog også være fremgangsmåden, der har været problemet der. Andre gange, jeg har lavet karamel, har man først smeltet sukkeret til det bliver gyldent og derefter tilsat smørret. I denne smeltes smørret først og derefter tilsættes sukkeret, hvilket formentligt gør at det ikke kan blive brun. Så måske bare smelt sukkeret først, som ved traditionel karamel. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den, men vær opmærksom på, at der måske er bedre fremgangsmåder eller forhold, hvis man gerne vil have en mere brun karamel. Under alle omstændigheder var smagen dog helt i top, så det er kun kosmetisk at karamellen ikke var optimal.

Hvis man ikke har en pande, der kan gå i ovnen, kan man først lave karamellen og æblerne på en pande og derefter hælde det over i et smurt tærtefad. Hvis man har en ovnfast pande, sparer man dog opvask 😉 Bare vær sikker på, at I vælger den rigtige størrelse – som I kan se på billederne, måtte jeg skifte pande undervejs, da den, jeg først tog, var for stor. Den optimale størrelse til denne tærte er ca. 24 cm i diameter, da æblerne skal ligge så tæt som muligt.

Udskriv
Tarte tatin med marcipan og butterdej


Antal: 1 tærte
Ingredienser
  • 150 g sukker
  • 150 g smør
  • 4 æbler
  • 100 g marcipan
  • 3 plader butterdej optøede
Til servering
  • vaniljeis
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  2. Smelt 100 g smør og sukkeret langsomt på en pande. Skræl imens æblerne og skær dem i tynde både. Når smør og sukker begynder at karamellisere, vendes æblerne i sammen med de sidste 50 g smør og vendes rundt til de begynder at tage lidt farve. Arranger æblerne i et jævnt lag.
  3. Skær marcipanen i tynde skiver og fordel dem i et jævnt lag ovenpå de karamelliserede æbler. Læg de tre butterdejsplader ovenpå - så vidt muligt uden huller.
  4. Sæt tærten i ovnen i ca. 25 minutter, til butterdejen er gylden. Vend tærten ud på et fad eller en tallerken og server den lun med vaniljeis.

8 comments

  1. Det er næsten helt farligt at besøge din side!

    1. Haha, ja det kan være jeg skal lave en warning i toppen af de ekstra lækre indlæg 😀

  2. Jeg giver Stina ret -det er næsten farligt! Endnu en super fristende opskrift 🙂

    1. Hæhæ – ikke desto mindre bør du i hvert fald prøve den. Den er SÅ nem og fantastisk lækker 🙂

  3. Hej Xenia,
    Hold da op, det er er en af de mindre sunde ;-P
    Jeg har faktisk aldrig købt butterdej, men denne måde at lave tærte på kunne være sjov at eksperimentere med, måske til gæster en dag.
    – frk. sveske

    1. Ja, man kan ikke ligefrem påstå at dette er en sund kage 🙂 Butterdej er nu heller ikke noget jeg selv bruger voldsomt tit – men det er nemt at bruge i en håndevending i fx en tærte som denne – eller man kan lave en forret a la indbagt fisk eller laks, det er også ret lækkert 🙂

  4. Hej Xenia!

    Der står at der skal bruges 150 g. smør i opskriften, men i fremgangsmåden har du kun skrevet 100 g. Hvor meget skal der i?

    1. Hej. Der skal 150 g i. Jeg havde før skrevet at de 100 skal i først, hvorefter resten tilsættes sammen med æblerne. Nu har jeg forsøgt at gøre det lidt mere tydeligt, så der ikke er andre, der løber ind i samme misforståelse. Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *