Æblekage med pekanknas

aeblekage3

Såeh, er der ikke nogen, der en dag sætter sig ned og forklarer mig, hvad forskellen reelt er på en kage og en tærte? Umiddelbart tænker jeg, at en kage er af den mere bløde variant, mens en tærte har en tærtebund a la mørdej el.lign. Så langt så godt, ikke? Men hvad så, når man pludseligt en dag laver en æblekage i et tærtefad, fordi ens ene springform pludseligt er gået i stykker, den anden er glemt et eller andet sted, og tærtefadene fra Le Creuset i øvrigt bare er så pæne, at det er en skam ikke at bruge dem? Hvad så? Snakker vi så en æblehybrid – eller bare misbrug af køkkenudstyr? Ja, det er sgu ikke så nemt, når man gerne vil have styr på termerne… 😉

Uanset hvad vi vælger at kalde denne kage, var den dog absolut fænomenal. Jeg havde egentligt tænkt, at jeg skulle ud og løbe i dag, men da klokken så blev 12, og jeg begyndte at tage mig sammen til at rejse mig, begyndte det at øse ned. Og jeg er ikke typen, der løber i regnvejr. Det er sket én gang (til DHL, da jeg ligesom ikke selv kunne styre tidspunktet), og der blev jeg hundesyg efterfølgende. Så det bliver et nej tak herfra. I stedet tænkte jeg, at sådan et efterårsvejr måtte være den perfekte undskyldning for at bage en kage – hvilket er noget, der nærmest ikke er sket for mig i umindelige tider, hvis jeg sådan tænker efter! Jeg købte helt spontant en pose æbler, da jeg handlede i går, så en æblekage var jo oplagt, og som ved et ekstra lykketræf havde jeg også en bøtte hytteost, som senest skulle bruges i dag – og den opskrift, jeg havde udset mig, krævede sjovt nok hytteost. Hvis det ikke er et tegn, ved jeg ikke, hvad er!

Jeg ved ikke helt, om jeg med mine ord kan yde denne kage retfærdighed. Eller måske det bare skyldes, at det er så lang tid siden, jeg sidst har fået hjemmebagt kage, det ved jeg ikke. Men den er i hvert fald både skøn, awesome, fantalastisk og helt og aldeles herlig. Især stadig lun med creme fraiche! Det er jo bestemt ikke fordi at æble og kanel er et nyt påfund, men der er jo en til, at klassikere er klassikere. Og hvis man vil kende denne grund, skal man bare bage denne kage (eller en tilsvarende). Selve kagen er både let svampet og har samtidigt en krumme, der i høj grad minder mig om denne æblekage, som tidligere har været min favorit. Jeg vender lige tilbage med en melding om, hvordan kagen opfører sig, når den er kølet af og på andendagen (hvis den holder så længe!). Men indtil da kan I roligt bage den – om ikke andet kan man jo bare lune den igen, hvis den når at blive kold 😉

Nu ville jeg bare ønske, at min creme fraiche havde været mere end en sølle rest, så jeg havde til næste stykke også!
(og jaja, så skal jeg nok løbe den tur, når det bliver tørvejr…eller i morgen…)

aeblekage6

Æblekage med pekanknas
ca. 4-6 personer
Print
Dej
  1. * 3 æg
  2. * 125 g sukrin gold
  3. * 200 g hytteost
  4. * 2 tsk kanel
  5. * 1/2 tsk vaniljepulver
  6. * 1 tsk bagepulver
  7. * 70 g fedtreduceret mandelmel
  8. * 1 tsk fiberHUSK
  9. * 1,5 dl piskefløde
Fyld
  1. * 2 små æbler
  2. * 50 g pekannødder eller valnødder (kan udelades)
  3. * 1 spsk sukrin gold
Til servering
  1. * creme fraiche eller flødeskum
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 180º alm. ovn.
  2. Pisk æg og sukrin gold sammen i en røremaskine eller med elpisker, indtil det er godt blandet og luftigt.
  3. Blend evt. hytteosten for sig først, så klumperne forsvinder. Tilsæt så hytteost til æggemassen og bland.
  4. Pisk de tørre ingredienser i dejen, dvs. kanel, vanilje, bagepulver, mandelmel og fiberHUSK. Pisk godt og tilsæt så piskefløden lidt ad gangen, til du har en jævn dej. Lad dejen hvile, mens nedenstående forberedes.
  5. Smør en tærteform eller enden kageform med smør eller beklæd med bagepapir.
  6. Fjern kernehus fra æblerne og skær dem i tynde både. Hak pekannødderne.
  7. Rør dejen hurtigt igennem og fordel så i tærtefadet. Pynt med æblebådene, og drys til sidst med nødder og sukrin gold.
  8. Bag kagen i ca. 30 minutter og lad den (så vidt muligt) køle af i et kvarters tid, inden den spises - med godt med creme fraiche!
Opskrift fra/inspireret af Caroline Berg Eriksen
Adapted from Caroline Berg Eriksen
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/
aeblekage-collage

aeblekage5

aeblekage4

25 comments

  1. Altså, jeg bagte skøn, skøn æblekage igår aftes, men nu kan jeg jo se at jeg næsten er nødt til at gøre det igen idag også! 🙂 opskriften igår var til 6 personer, men selvom vi kun var min mand og jeg, er der kun et lille mikro stykke tilbage 🙂 mærkeligt som sådan en lækker æblekage kan forsvinde næsten helt af sig selv!!!

    1. Man skal ikke kimse ad en god undskyldning for at bage igen jo! 😀
      Og ja, jeg kender alt for godt det med, at kage til x antal personer pludseligt rækker til meget færre, hæ – sådan kan det gå! 😛

  2. Send liiiige et stykke til mine tømmermænd tak.

    – Anne

    1. Beklager, det hele skal bruges til mine egne tømmies, tror jeg, haha! 😀

  3. Jeg vil helt sikkert mene, at det vil være misbrug af køkkenudstyr, hvis du IKKE havde brugt dit fine tærtefad til at lave æblekagen. Men derudover, så tror jeg faktisk også, at man vil kalde den en æblehybrid. Hvilket egentlig er lidt fedt, hvis du spørger mig 😀
    Men jeg vil egentlig bare sige tak for opskrift – lavede den i går, og den er jo intet mindre end fantastisk. Især med valnødder og ekstra creme fraich! 🙂

    1. Haha, ja ikke?! ;P
      Og skønt at høre, at du har prøvet og kunne lide den – det er jeg glad for! 😀

      1. Det var så lidt 🙂 Det er alt for sjældent, at jeg husker at skrive tak for opskrift. For det er egentlig ret ofte jeg stjæler én af dine opskrifter 😀

        1. Hæ, hvis ikke der var nogen, der “stjal” mine opskrifter, ville der jo ikke være nogen grund til, at jeg bloggede 😉

  4. Hej Kan man undværer sukrin gold, eller erstatte det med noget andet ?

    1. Du kan sagtens erstatte med alm. sukker – brun farin ville fx være oplagt 🙂 Hvis du går den sukkerfrie vej, kan den alm. sukrin eller sukrin+ også bruges.

  5. Den er bare så lækker! Selv min mor, som ikke er LCHF-spiser, var med på den! Jeg kunne sagtens finde på, at lave den med andre frugter også! 😀

    1. Hvor er det dejligt at høre! Jeg overvejer også at bage en til mine kollegaer en dag, men jeg kan ikke helt beslutte mig, da de ikke altid er 100% positive over for alle mine “særlinge”kager 😉 Så godt at høre, at din mor (i det mindste) var med på den! 😀

  6. Det her er klart den bedste æblekage jeg læææænge har prøvet.
    Lavede dog 2 ændringer brugte 100 gram kokossukker ( er ikke rigtigt til sukrin 😉 ) og var løbet tør for piskefløde og brugte creme fraise 38.
    AL kagen blev spist uden brok af de ellers skeptiske gæster

    1. Hvor er det dejligt at høre altså! Jeg hælder også rigtigt meget til at lave en ny omgang her i løbet af weekenden! 😀

  7. Hej Xenia. Tak for en rigtig lækker opskrift! Jeg var desværre så dumdristig at tillade mig at bruge almindeligt mandelmel i stedet for den fedtreducerede, men jeg er nu ret sikker på, det var en fejl. “Kagen” er ikke rigtig blevet fast og tør, men har en lidt fedtet, nærmest grødagtig konsistens indeni. Og det kunne jeg jo have sagt mig selv, for det er vel alt det fedt, som var i mandlerne, der har forårsaget det. Og det er desværre heller ikke fordi den har fået for lidt, for den har nu været i ovnen endnu en gang, med samme konsistens. Men SMAGEN fejler absolut intet! Hallelujah! Hvor er det dog dejligt med en LCHF-kage, som ikke smager som en erstatning, men som bare er vildt god i sig selv. Jeg tror, jeg må et smut i helsekosten og have fat i noget fedtreduceret mandelmel, og så bliver den her kage nok serveret for familien, når jeg har fødselsdag på onsdag =)

    1. Nej, det bliver desværre bare ikke det samme, selv om det kan være fristende. Hvis man vil eksperimentere med at erstatte, skal man i hvert fald tilføje noget andet, der kan suge væske, på samme måde som det fedtreducerede kan rigtigt godt. Men godt, at den i det mindste smager godt! Jeg håber, at du får fat på det fedtreducerede, så du kan lave en rar kage til din familie 🙂

      1. Når jeg tager leveringsprisen med i betragtning, er det alligevel lidt billigere at tage et smut i Helsam imorgen. Men mange tak for tippet! =)

        1. Ja, det kan jeg godt se – håber, du fik fat på det, og din familie blev glade for kagen! 😀

  8. Kathrine Rasmussen

    Hvor længe kan denne lækker kage holde sig, bagte den i tirsdag og har lidt tilbage nu men blev i tvivl om jeg tør servere den imorgen for en veninde. Ville varme den i ovnen:-)

    1. Hvor har du opbevaret den? Jeg havde min på køl og spiste det sidste omkring 5 dage efter bagedagen. Men kig på den, duft til den, og hvis det virker fint, ville jeg ikke synes, der er nogen problemer med at servere den 🙂

  9. jeg lavede denne lækre kage i tirsdags, den har ligget i køleskabet siden da. ville egentlig server resten til en veninde i morgen, men kommer nu i tvivl om den er god nok. hvor længe vil du mene den kan holde sig?

  10. Viiiildt lækker kage!

    1. Det er jeg så glad for, at du synes! 😀

  11. Den kage er fantastisk 😊
    Nu er jeg fx mega fan af gulerodskage og tænker denne kan være en god basiskagedej, jeg må prøve at udvikle på.

    1. Herligt at du kan lide den, Cecilie! Hvis du er fan af gulerodskage, vil jeg i øvrigt på det kraftigste anbefale dig en opskrift fra min bog – den tager kegler!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *