Daddelchokoladekage med ganache

Daddelchokoladekage med ganache - hel kage

“Jamen, hvad så med kage?” var nok en af de første tanker/bekymringer, jeg gjorde mig, efter jeg havde taget beslutningen om at prøve uden korn. Hvis I ikke allerede har opdaget det, er jeg nemlig ret glad for kage – men igen, hvem er ikke det? En stor del af min research har derfor bestået i at finde diverse opskrifter, jeg vil afprøve. Og heraf kan jeg godt afsløre, at en ret stor del er kageopskrifter. Der er jo en hel verden af opskrifter på kager uden sukker og korn. Lige fra dem med helt dagligdags ingredienser over dem, der lyder lidt suspekte, og til dem, som kræver et helt arsenal af specialingredienser. Lad os bare sige, at min interesse for madlavning ikke ligefrem er blevet venligere mod min bankkonto 😉

Den første, jeg ville afprøve, skulle med sikkerhed være en chokoladet chokoladekage. Fordi jeg er, om noget, et chokoladedyr af proportioner. Og jeg synes faktisk, at det lykkedes ganske godt. Jeg tror desuden holdningerne om chokolade og sukkerfrihed nok er lige så delte som der er mange af dem. Jeg bruger chokolade med 86% kakao med den begrundelse, at der så er meget lidt sukker i. Men officielt set, er den vel så ikke helt sukkerfri – eller hvad? Man kan også vælge at decideret bruge sukkerfri chokolade, men det er desværre dyrt og jeg er nærig (læs: fattig).

Daddelchokoladekage med ganache - stykke

Denne kage er af den tunge og mættende slags. Og når jeg siger det, så passer det virkelig! I kender de kager, hvor folk siger, at de mætter meget, fordi der er så meget chokolade i, ikke? Sådan virker de aldrig på mig! Jeg kan snildt spise mindst et par stykker til trods for en tung chokoladesmag. Jeg er chokoladelover med stort C. Men denne, den mætter faktisk. Jeg tror det er nødderne, dadlerne og æggene, der gør det. Og så det, at der ikke er noget særligt meget sukker i, så der er ikke noget af den slags til at lege med blodsukkeret. Selvfølgelig indeholder dadler også frugtsukker, men alt er relativt, og jeg tror på, at 400 g dadler og 100 g chokolade i en kage er langt bedre end end kage lavet på 500 g rent hvidt sukker.

Uanset hvad du synes, er denne kage en keeper! Også selv om man glædeligt spiser både korn og sukker normalt 😀

Kagen er baseret på en opskrift fra Umahros  “Køkkenrevolution på høje hæle” og jeg har også set den i lidt andre udgaver, bl.a. her og her. Jeg ville have min så chokoladet som muligt, så jeg har lidt ændringer hist og her, plus jeg har tilføjet en syndigt lækker ganache på toppen. Det er desuden også her chokoladen kommer ind, så hvis du vil udelade det – eller vil have en palæo kage – dropper du bare toppingen. Den er sikkert også god uden.

 

Daddelchokoladekage med ganache

8-10 stykker = 8-10 personer (ja, virkelig!)

 

Kage:

* 400 g dadler

* 200 g mandler

* 6 spsk kakaopulver (ca. 50 g)

* 3 spsk kokosolie 

* 3 spsk rapsolie (du kan sagtens bruge enten kun kokosolie eller kun raps)

* saften fra 1 appelsin (brug evt. skallen også, hvis du har en økoappelsin)

* 1 tsk vanillepulver (alternativt brug ½ stang)

* 1 nip salt

* 6 æg

 

Ganache:

* 100 g mørk chokolade (jeg brugte 86 %)

* 1 dl piskefløde eller kokosfløde

* 1 spsk smør

* evt. lidt sødemiddel (jeg brugte ca. 1/2 tsk stevia)

 

Forvarm ovnen til 160º varmluft.

Blend imens dadler, mandler, kakaopulver, olie, appelsinsaft, vanillepulver og salt til en jævn masse i en foodprocessor. Hvis du ikke har en foodprocessor med en stor processor, kan det være en fordel at male mandlerne for sig først og herefter tilsætte resten.

Tilsæt nu æggene ét ad gangen, mens foodprocessoren stadig kører.

Beklæd bunden af en springform med bagepapir og fordel dejen heri.

Daddelchokoladekage med ganache - bagepapirDaddelchokoladekage med ganache - ubagt kage

Kagen bages i 35-45 minutter.

Daddelchokoladekage med ganache - bagt kage

Når kagen er bagt, køles den af, og ganachen forberedes.

Varm fløden langsomt op i en kasserolle. Når den er lige ved kogepunktet, men uden at koge, tages det af varmen. Knæk chokoladen i stykker og hæld den varme fløde over. Rør rundt, indtil det er smeltet og du har en jævn, lækker, skinnende masse. Smag evt. til med lidt sukker eller sødemiddel. Den lidt bitre chokoladesmag står dog også godt til den søde daddelkage.

Daddelchokoladekage med ganache - fløde + chokolade

Daddelchokoladekage med ganache - ganache
Og ja, jeg slikkede selvfølgelig både piskeris og skål. Grundigt!

Fordel ganachen over den afkølede kage og sæt hele molevitten på køl natten over. 

Daddelchokoladekage med ganache - ganache på kage

Pynt evt. med kakaonibs og frysetørrede hindbær.

Daddelchokoladekage med ganache - med pynt

Daddelchokoladekage med ganache - på spidsen

30 comments

  1. Den tror jeg faktisk jeg skal prøve – den ser god ud!

    1. Den var virkelig god. Det bliver helt sikkert en genganger hos mig – uanset om jeg fortsætter med det kornfrie eller ej 😀

  2. Nuj den ser lækker ud

    1. Det var den virkelig også, kan jeg afsløre 😉

  3. Man kan lave så mange lækre snacks med dadler!
    Og den kage dér, ligner en succes.
    Jeg lavede i går kakaokugler af dadler, kender du dem?
    De er vist ret almene, men smager bare såå godt.

    Kig forbi mig 🙂

    1. Ja, de er ret geniale – især hvis man gerne vil holde sig til naturlige sødningskilder 🙂
      Jeps, jeg har faktisk lavet nogen for nyligt selv, nemlig dem her. Men du har ret – der findes et hav af variationer. Jeg kan godt lide, at dine er så enkle i smagsindtrykkene. Jeg kan dog også godt selv lide at putte nødder i mine – både for smag og mæthed 🙂

  4. Mnn.. Jeg har også set at Louisa Lorang laver en lækker chokoladekage på kogte blendede bønner 🙂

    1. Ja, jeg har også læst om dem flere steder rundt omkring – det tror jeg helt sikkert jeg skal have prøvet på et tidspunkt! Indtil videre har jeg dog ikke kunne finde en opskrift både med bønner og uden korn og sukker, så det kan være jeg skal i gang med at eksperimentere lidt selv 😀

    2. P.s. Du har ret, jeg fandt lige den fra Louise Lorang – den lyder godt nok go’. Og den er faktisk allerede kornfri, så det skulle ikke kræve mange omregninger bare at bruge lidt sødemiddel eller andet i stedet! (hmm, fornemmer jeg byggestenene til næste kageprojekt 😀 )

  5. Jeg ved ikke helt, om jeg hader eller elsker dig for at komme med den opskrift! 😀

    1. Haha, jeg stemmer helt sikkert for sidstnævnte! ;D

  6. ej hvor fedt :)Havde faktisk ikke troet det var muligt at lave så lækker en kage uden 😀

    1. Nej, jeg var heller ikke selv helt overbevist, før jeg prøvede det! Men en positiv overraskelse, det var det helt sikkert! 😀

  7. Uhm, den ser vildt lækker ud 🙂

    1. Mange tak, Joy, det er også en virkeligt god kage! Jeg pønser allerede på, hvornår jeg kan finde en anledning til at lave den igen ;D

  8. Den er virkelig lækker! Dog forstår jeg ikke den spsk smør i ganachen 🙂 hvornår skal det tilsættes? andre opskrifter jeg har set indeholder ikke smør.

    1. Smørret kan sagtens udelades – jeg synes bare, det gør den lidt mere medgørlig, blød og også fint blank. Men som sagt, du kan sagtens udelade det, hvis du foretrækker det 🙂

      1. Mette Lehmann Holm

        Det gør den mere lind, blank og nemmere at sprøjte ud på cupcake, samt smøre kager op med.

        1. Tak, Mette – så fik vi også lidt ekspertviden ind i billedet 😀

  9. Mette Lehmann Holm

    Hej Xenia
    Sikken god blog. Jeg er en af de der rigtig skøre kagekoner, der elsker at lege med fondant, creme og kagemasser. Masser af mel, sukker og så mere sukker. Prøblemet er, at jeg prøver at leve efter LCHF, men savner virkelig nogle gode kager. Jeg har nu prøvet denne kage og YES jeg har fundet en super lækker kage, som smager sød og opfylder mine forventninger. Glæder mig til at præsentere den for familien:)

    Det er ikke sådan, når

    1. Mange tak, Mette!
      Jeg er altid kommet ind i den meget avancerede kagepynteverden (er nok for doven og utålmodig 😉 ), men jeg kan rigtigt godt lide at bage (og spise!) kager, så det er vigtigt for mig, at jeg kan lave gode erstatninger – selv om de naturligvis aldrig vil blive sunde, tror jeg stadig, at det er sundere – og det kan jeg også mærke! Dejligt at du også fik en god oplevelse med denne kage 😀 Jeg håber at resten af familien er enige! ;P

    2. …og sikke mange fine kager du har på din blog forresten! 😀

  10. Hej Xenia den ser vildt lækker ud den kage 🙂
    Jeg tænkte på om 250g dadler også kan gøre det? Jeg har nemlig kun en enkelt pakke liggende i huset, men er total kage syg 😛
    Mvh
    Kristine

    1. Nu ved jeg ikke om det er for sent nu, men jeg synes sagtens, du kan skrue ned for daddelmængden – såfremt du tilsætter noget andet sødning i stedet, tænker jeg? Måske en-to bananer eller noget sukker/sukrin/sukrin gold-agtigt 🙂

  11. Super lækker!! Hvor usund er den?:)

    1. Det kommer jo an på, hvad du betragter som usundt? 😉
      Jeg vil personligt mene, at denne er bedre end klassiske kager med mel og sukker m.m. – til gengæld har den meget frugtsukker pga. dadlerne og også mange kulhydrater, så det er ikke nødvendigvis den kage, jeg ville vælge først 🙂

  12. Har lavet denne kage – helt efter din opskrift – til weekenden. Og den er bare blevet super lækker! :-). Kan helt bestemt anbefales.

    1. Hvor er det dejligt at høre, Jimmi! Tak for din kommentar 🙂

  13. Kan chokoladekage med genach fryses ned?

    1. Jeg har ikke prøvet det, men normalt fryser både kage og ganache fint, så jeg tror ikke, det skulle være noget problem 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *