Romkugler

romkugler3

I weekenden besluttede jeg mig for at lave “bare fordi”-kage til mine kollegaer. I ved, den slags kage, som man har med “bare fordi” altså uden nogen særlig anledning. Den slags er ret hyggeligt, synes jeg, selv om jeg ofte glemmer, hvor hyggeligt det reelt er. Beslutningen var desuden motiveret af udviklingsafdelingen på mit arbejde, så i princippet var det deres “skyld”. De joker altid med, at jeg kun kommer ind, når jeg skal have dem til at lave noget for mig – aldrig bare for at give kage – fx romkugler. Og da jeg så foreslog, at det kunne jeg da godt prøve at lave på et tidspunkt, påstod de hårdnakket, at det kunne man da bestemt ikke uden mel. Og sådan noget skal man altså ikke sige til mig to gange!

Det passede jo så så perfekt, at Janes nye bog netop har en romkugleopskrift – på “rigtige romkugler”. Jeg tror, at “rigtige” hentyder til, at man netop laver den på kagerester. Eller, rester og rester – for som Jane så korrekt skriver, er det altså noget unaturligt noget det der med at have kagerester. Så i stedet starter man med at bage en helt enkel kage, som derefter bruges i romkuglemassen. Og det fungerer ret godt, skulle jeg hilse at sige. Og selv med massive skiderik-tømmies, som jeg desværre led af i går, er det faktisk en ganske overskuelig proces. Skulle jeg hilse at sige 😉

Eftersom jeg faktisk aldrig har været kæmpe fan af romkugler i første omgang, og det i øvrigt er evigheder siden, jeg sidst smagte en, har jeg taget nogle af mine kollegaers feedback til mig og tilpasset opskriften en smule, så de måske skulle smage som “rigtige romkugler” endnu mere. Efter sigende var der for meget bærsmag (så udelad evt. hindbær) og for meget chokolade (useriøst altså! Men nøjes evt. med 50 g – det kommer jeg nok ikke til at gøre, kan jeg godt afsløre). Og for lidt rom (så jeg har hævet mængden af romessens lidt). Personligt vælger jeg i øvrigt næste gang nok at male kokosmelet også, så det ikke er så fremtrædende i strukturen. Men generelt er de superlækre, synes jeg dog! Om end jeg så ikke kan sige, om de reelt smager som “de skal”.

Som altid har jeg i øvrigt hævet mængden af sødning lidt ift. Janes opskrifter, da jeg har erfaret, at min søde tand er lidt større (eller flere?) end hendes. Hvis du også er meget “immun” over for søde ting, kan du sænke den lidt igen. Romkuglerne er dog ikke overvældende eller gennemtrængende søde, så hvis du vil have det, skal du til gengæld nok bruge mere sødning. Smag dig frem! Det er heldigvis nemt med en kage som denne 😉

romkugler3
Udskriv
Romkugler
ca. 12 stk (billederne viser dobbelt portion)
Antal: 12 stk
Ingredienser
"Kagerester"
Romkuglemasse
  • 1 dl piskefløde
  • 50-100 g mørk chokolade (jeg brugte 77%)
  • 1 dl hindbær fra frost (optøede) (kan udelades for mindre frugtsmag)
  • 1/2 dl hasselnødder malet til fint mel
  • 1,5 dl kokosmel (af det alm. grove), evt. malet fint i kaffekværn eller lign.
  • 2 spsk kakaopulver
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • 1 spsk sukrin gold
  • 1-2 tsk sukrin+
  • 1 spsk romessens
  • 1 drys salt
Til trilning
  • kokosmel
  • frysetørrede bær til farvet krymmel fx frysetørrede jordbær, hindbær (lyserød) eller açaipulver (lilla)
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 180º varmluft.

  2. Smelt smørret og lad det køle let af.
  3. Pisk æg og sukrin gold til kagen luftigt. Tilsæt så smørret og til sidst de resterende ingredienser, og pisk godt til du har en tyk kagedej.
  4. Fordel i muffinforme og bag i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  5. Lad køle helt af.
  6. Bring fløden lige til kogepunktet i en kasserolle og smelt chokoladen heri.
  7. Mas hindbærrene igennem en sigte, så kernerne sies fra.
  8. Smuldr kagen i en stor skål. Tilsæt resten af ingredienserne til romkuglemassen og bland med en elpisker. Hold evt. lidt af sødningen tilbage, og smag til efterfølgende.
  9. Sæt romkuglemassen i køleskabet i min. 1 time, så den kan blive nemmere at trille.
  10. Lav det farvede krymmel med at blende kokosmel med frysetørrede bær eller açaipulver. Du kan også bare bruge alm. kokosmel uden farve.
  11. Tril romkuglemassen til kugler i passende størrelse. Mine blev ca. på størrelse med golfkugler. Vend i lidt vand, så krymmelet bedre sidder fast, og tril herefter i valgfri krymmel.
Opskriftsnoter

Opbevares naturligvis på køl - men smager altså bedst ved stuetemperatur 🙂

romkugler2

romkugler4

romkugler1

 


Indlægget indeholder affiliatelinks.


18 comments

  1. Jeg ELSKER romkugler. Faktisk tror jeg ikke, at ‘elsker’ dækker præcist hvor glad jeg er for romkugler. Det skal dog være dem fra mine forældres bageri (altså, ikke at de ejer et bageri, det var bare det, jeg er vant til, fra da jeg voksede op), for alle andre er bare ikke ligeså gode. Og så kan det jo være det samme. Jeg tvivler på, at de her kan måle sig, men det kunne være sjovt at prøve.. såeh, kommer du lige forbi med nogle næste gang? 😉

    1. Uh, nej, så ville jeg da nærmest ikke turde at servere dem for dig, tror jeg! 😀
      Men altså, jeg har da stadig et par rester, så hvis du tilfældigvis lige kommer forbi Roskilde, skal du da være velkommen 😛

  2. Tusind tak for tippet! Jeg eeeelsker romkugler og de er jo altså ikke helt så sunde :b

    //Emilie

    1. Jamen velbekomme da – dejligt det kan bruges 😀

  3. Ej, nu sidder man (jeg) jo her og bliver totalt lækkersulten! 🙁

  4. Ser super lækre ud, er det vigtigt det er fedtreduceret mandelmel, eller kan man bruge hjemmelavet mandelmel ?

    1. Altså både ja og nej. Du får ikke det samme resultat, hvis du ikke bruger det fedtreducerede mel, men det kan sagtens være, at du får et godt resultat alligevel. Hvis du har kokosfibre fx, altså det fine kokosmel som også er fedtreduceret, ville jeg dog bare bruge det i stedet for mandelmelet. Det fungerer efter min erfaring bedre.
      Held og lykke 🙂

  5. NØJ!!! Dem har jeg stadig til gode at prøve – og dine ser hammer-lækre ud!
    KH
    Anne

    1. Hvis du spørger mig, kan du godt rykke dem ret meget op på listen – de er virkeligt gode altså! <3
      Og tak!

  6. Mums – dem må jeg vist lave som weekendguf 🙂

    Og måske mine kollegaer skal forkæles på mandag…..

    Men! Har du prøvesmagt hvordan “kageresterne” smager? Tror ikke jeg får lov til at stå og bage muffins i aften uden at ungerne vil smage 😉 Og så vil det jo være lidt trist hvis de ikke er gode i sig selv (jeg kan jo altid komme hakket chokolade i nogle af dem – chokolade er altid godt 😉 )

    1. Det ville de nok ikke blive kede af, tænker jeg 😉
      Den kage man bruger som “rester” er en meget basis-agtig kage, så jeg ville klart putte noget chokolade i dem, hvis de skal spises, som de er 🙂

      1. F… Hvor er de gode!!!

        Heldigvis lavede jeg dobbelportion og bagte muffinsne så sent at ungerne ikke spise nogle af dem, så der er blevet rigtig mange lækre kugler

        1. Hvor er det godt, Maj-Brit!
          Jeg krydser fingre for, at dine kollegaer også vil sætte pris på dem 😀

  7. Jeg faldt over din opskrift for et par dage siden, og da jeg skal have kage med i skole i dag(3 oktober) passer det jo perfekt.
    Jeg lavede 3-dobbelt portion, men tro jeg fik hældt lidt for meget romessens i 🙂
    Fik lavet lige omkring 70 kugler i det hele, de er dog også forholdsvis små.

    De er her: http://s1243.photobucket.com/user/Im-falling/media/Mobile%20Uploads/2014-10/20141003_001816.jpg.html
    Hvad jeg fik lavet 🙂
    Håber klassen kan godtage dem, for ellers kommer jeg da vidst selv til at spise dem..

    1. Sikke produktiv, du har været! Jeg håber, at din klasse kunne lide dem – ellers fryser de også fortræffeligt, hvis du har alt for mange rester 😉

  8. Gode romkugler ! Har netop lavet dem og overtrukket med chokolade! Godt med godt på!

    1. Beklager det sene svar, Stine – men dejligt at du kunne lide dem! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *