Burgerboller med sesam

I går holdt jeg burger- og filmaften med min bror – en supergod måde at spendere en lørdag aften på, efter min mening. Og til burgeraften skal der naturligvis burgere til (bare kald mig captain obvious), så det betød, at det endelig var tid for mig at prøve at bage en omgang LCHF-burgerboller. Jeg brugte opskriften fra Tatjanas “Low Carb Lækkerier”, som har fået varme anmeldelser rundt omkring – dog valgte jeg kun at bruge sesamfrø og udelukkede solsikkekernerne, eftersom jeg synes, at sidstnævnte godt kan have en lidt overvældende smag, mens sesam jo passer som fod i hose i en burgerbolle. Og resultatet blev præcist som roserne rundt omkring havde fået mig til at forvente: fantastisk lækkert! Selv min bror som ellers er “normaltspisende”, kunne lide dem. De havde en god konsistens og var “overraskende brødagtige” (citat slut). Alt i alt er det klart nogle, jeg vender tilbage til en anden gang, hvorfor I også får opskriften i et indlæg for sig – i morgen kommer så opskriften på selve burgerne, som – i al beskedenhed – var helt og aldeles fabelagtige. Men mere om det i morgen…

Og det bedste af det hele? Én burger per person var rigeligt, så nu har jeg madpakker til næste uge – win!

Får du brug for (eller lyst til) tømmermændsmad dagen derpå, eller er du sær som jeg?

Udskriv
Burgerboller med sesam


Antal: 6 stk
Ingredienser
  • 4 æg
  • 1 dl creme fraiche eller andet surmælksprodukt, fx græsk yoghurt - eller kokosfløde for mælkefri version
  • 1,5 dl sesamfrø ca. 90 g
  • 1/2 dl sesammel ca. 15 g
  • 3 spsk fiberHUSK ca. 30 g
  • 1 tsk sukrin+ kan evt. udelades
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 tsk salt
  • ekstra sesam til drys
Sådan gør du
  1. Bland alle ingredienserne sammen til en jævn dej og lad stå og trække i ti minutter, så fibrene kan suge væske til sig.
  2. Forvarm imens ovnen til 180º varmluft.
  3. Sæt dejen i seks klatter på en bageplade med bagepapir og form med våde hænder klatterne til runde og flade boller. Drys med sesamfrø.
  4. Bages i 15-20 minutter.

68 comments

  1. Mmm, de ser lækre ud – selv for en som mig, der også er “normaltspisende” 😀
    Jeg er totalt afhængig af tømmermændsmad, når jeg en sjælden gang i mellem har fået lidt alkohol indenbords.. Burger, pomfritter og cola er den bedste kur dagen derpå 😀

    1. Det er nok netop et succestegn, at selv “normaltspisende” kan lide dem – sådan anser jeg det i hvert fald 😀
      Jeg drak vist også en del cola i går – måske det er sådan en placebo-ting. Selv om jeg sjældent synes, at det hjælper, føler man måske alligevel et eller andet sted, at det gør? 😉

  2. De boller er bare de bedste!
    Hvad ryger der i som fyld i madpakken?

    Tømmermændsmad kan jeg ikke lige snakke med om, da det efterhånden er 10 år siden jeg har rørt alkohol sidst. Det er simpelthen valgt fra hos mig og dermed også tømmermænd.

    KH
    – frk. sveske

    1. Jeg har faktisk prøvet dem én gang før, hvor jeg ikke var sådan ubetinget begejstret – men denne gang var jeg vild med dem!
      Fyldet er faktisk næsten det samme – eller dvs. jeg har kylling tilbage og så kommer der aioli og spinat i samt pesto fra aftensmaden i går. Uhm, god madpakke, glæder mig allerede 😀

      Jeg drikker faktisk heller ikke så forfærdeligt tit – sidste gang var nok to måneder siden. Men jeg synes egentligt det er meget sjovt – med de rigtige mennesker! Og så er det netop en stor del af den måde min vennegruppe er sammen på. På et tidspunkt i mit liv, kunne jeg sagtens forestille mig at vælge det helt fra – og ville snildt kunne gøre det, var det ikke for det sociale. Jeg drikker allerede sjældent i hverdagen eller weekenden, med mindre det er sammen med venner og som optakt til en bytur eller til en fest. Den dér lørdagsrødvin, som alle snakker om, har bare aldrig fristet mig. Men der ryger nu alligevel lidt ned ind imellem – endnu 🙂 For mig er alkoholen nok alt i alt mere socialt end noget andet – hvis jeg hypotetisk set havde ene afholdende venner, ville jeg nok heller aldrig drikke 😀

  3. De boller ser vildt lækre ud og skal helt sikkert prøves snarest 🙂

    Jeg har prøvet en del brød efterhånden, men synes ikke helt det er lykkedes, at finde noget jeg synes var godt nok til at kunne erstatte det “rigtige” brød..

    Kan man erstatte mandelmel med mandler man selv blender helt fine??

    Jeg er stadig ret ny på LCHF, har kun været på den lidt over 1 mdr, så har masser at lære endnu!!
    – men tak for en god blog, det er meget inspirerende at læse alle de lækre opskrifter og har da også prøvet en del efterhånden 😉 De smager super lækkert, især den med hakket kylling og hvidkål – MUMS!!

    1. Tak – de kan klart anbefales! Selv som erstatning for rigtigt brød 🙂
      Nej, mandelmelet er det særlige fra Funktionel Mad, som er behandlet på en sådan måde, at det suger rigtigt meget væske. Det vil hjemmemalet ikke gøre, så resultatet vil i hvert fald blive meget anderledes. Du burde dog kunne erstatte med ca. 1/3 mindre kokosfibre, hvis du har det.
      Åhja, der er en del, man lige skal have sat sig ind i i starten – men fedt, at du har været i gang en måned og (?) er glad for det! 😀
      Og mange tak for de søde ord – den med kylling og hvidkål er også en af mine livretter og én jeg har lavet mange gange efterhånden – mange gange for mig i hvert fald 😉

  4. Jamen altså – bedste LCHF bagværk jeg har smagt til dato! Spiste en til frokost med salat af varmrøget laks, mayo og forårsløg, og det var bare super :-). Skal helt sikkert prøves i en rigtig burger… tak for opskriften!

    1. Jeg blev også meget positivt overrasket! Er absolut heller ikke sidste gang, jeg laver dem 😀

  5. Hej, har lige lavet dine burger boller, hvorfor bliver mine helt flade når jeg tager dem ud af ovnen? og sådan lidt rynket agtige??? de var lige så smukke i ovnen :-(!

    1. Hej Egina. Ærgerligt at de ikke blev som forventet – mit eneste bud på årsagen er, at din dej ikke var fast nok, da du formede bollerne. Du sørgede for at bruge det fedtreducerede mandelmel fra Funktionel Mad og ikke “bare” hjemmemalede mandler, ikke? Jeg følger i hvert fald selv opskriften her hver gang og har ikke oplevet det, du skriver, så jeg kan desværre ikke hjælpe så meget.
      ~Xenia

      1. Nej det sørgede jeg faktisk ikke for! troede kun det var fedtprocenten der var forskellen.. jeg må i helsebutikken imorgen.. tak for svar 🙂

        1. Det fra Funktionel Mad suger en del mere, så der er stor forskel på bagværk bagt med de to forskellige slags mandelmel 🙂

          1. Hvad nu hvis man så bruger mandelmel fra superfruit? Det er så vidt jeg kan se ikke affedet?

          2. Hvis det ikke er affedtet, tror jeg ikke, at resultatet bliver det samme eller lige så godt. Du kan prøve at erstatte med det, men jeg tør ikke love noget :/

          3. Det fungerede helt fint med melet fra Superfruit – konsistensen blev som dine på billedet, og de faldte overhovedet ikke sammen eller noget. Blev rigtig fine og lignede “rigtige” burgerboller. Var dog ikke helt vild med smagen 🙁

          4. Godt at høre, at det kunne lade sig gøre. Dog ærgerligt, at de alligevel ikke helt faldt i din smag 🙁 Jeg vil dog også mene, at “rigtig” mandelmel, som er det, du så har brugt, smager en del mere igennem af mandler, end den affedtede udgave gør, så hvis du får mulighed for det en dag, vil jeg bestemt anbefale dig at prøve det med det fedtreducerede 🙂

  6. Mums, nogle lækre boller. Bruger dem ofte til frokostboller, med mayo, skinke, bacon og salat, tomat og agurk i.

    1. Dejligt at du kan lide dem – jeg tror da egentligt også snart, at jeg skal have dem på banen igen! 😀

  7. Har i dag bagt disse skønne boller. lækre, lette og smagfulde. Meget positivt overrasket. Jeg ændrede kun lidt på din opskrift. Brugte halv mandelmel og halv kokosfibre.
    Jeg har altid været en habil bager. Vennerne elsker mine brød, men nu bager jeg ikke så meget, syntes det smager forfærdeligt, lige bortset fra stenalderbrød og knækbrød. Disse boller vil dog blive lavet i ny og næ. De vil også komme på bordet til vores julefrokost.
    Tusind tak for god inspiration.

    1. Mange tak for din kommentar – superdejligt at høre, at opskriften faldt i din smag!
      Og apropos – tror da snart, jeg selv skal lave mig en omgang igen 😀

  8. Hej Xenia.

    Så din opskrift delt på FB idag og måtte jo bare lave dem. De er så super nemme, og smager som “normale” burger boller. Absolut ikke idste gang de bliver lavet herhjemme. Fik dem dog lavet små og mere flade, da jeg ville lave 8 og ikke havde nok til en dobbelt portion :/ men næste gang bliver en dobbelt portion og med det rigtige antal 😀

    Kh.
    Lisbeth

    1. Hej Lisbeth
      Sikke dejligt at høre, at du kan lide burgerbollerne! De er også nogle af mine egne favoritter, da de nemt kan gå for at være “rigtige” burgerboller i min optik 🙂
      Tak for din kommentar!
      ~Xenia

  9. Jeg har lige bagt en portion – jeg fik kun fem boller ud af det, men jeg kunne måske gøre dem lidt mindre? Jeg prøvedesmagte en lille bid – de virker lækre og skønne og kan være et godt bud på en burgerbolle til frokost på jobbet.

    1. Jeg kan altid lige netop få 6 ud af det, hvilket passer mig bedst 😉 Og de bliver en fin størrelse for mig – men jeg laver dem også ret flade, som du måske kan se på billedet, da jeg derved får mindre brød pr. burger alt i alt. Men hvis du foretrækker den størrelse, de får ved 5, gør du jo bare det 🙂
      Dejligt at de falder i din smag! De er indtil videre også de bedste LCHF-burgerboller, jeg har prøvet – og jeg er ikke sikker på, at jeg kommer til at prøve andre! 😀

  10. Hej

    Syntes bollerne på billedet ser super lækre ud.
    Men sådan har jeg haft det med mange former for LCHF “brød”.
    Smagen på dem jeg har prøvet, kan jeg dog bedst klassificere som vammel… Med undtagelse af stenalderbrødet.
    Syntes generelt det hele smager for meget af æg. Kedelig røræg, for at være mere eksakt.

    Jeg er snart villig til at give mim venstre arm for noget “brød”, som bare smager som om det har stået i nærheden, af et rigtigt brød.

    Kan disse boller komme i nærheden af smagen af almindelige boller?
    Eller kan du pege mig i retning af noget andet?

    På forhånd tak. 🙂

    1. Jeg synes personligt, at disse er nogle af de bedste “brøderstatninger”, jeg har prøvet – hvorfor jeg også har lavet dem gentagne gange nu. Absolut ikke vammel i min optik 😉
      Jeg synes, du skal prøve dem her – alternativt kan du jo lave halv portion og bare 3 boller, så du får prøvet dem. Det tager kun en halv times tid alt i alt, så jeg synes, du skal give det et skud 😀

  11. Hej

    Endnu en fantastisk opskrift fra din hjemmeside – prøvede en af dine pizzabunde sidste weekend og burgerbollerne her til aften – altså med super stor succes, selv for den øvrige del af familien som ikke er helt så begejstrede for min nye livsstil 🙂 men det er jeg – det skulle jeg have gjort for længe siden, det føles simpelthen så godt – meget mere glæde og velvære og så er det oven i købet nemt når man først er i gang. TAK for gode opskrifter og inspiration

    Kh Camilla

    1. Mange tak for din kommentar, Camilla, det gør mig altid så glad, når jeg ved, at folk har succes med mine opskrifter 😀
      Og skønt at høre, at livsstilen passer dig 🙂
      ~Xenia

  12. Det ser så lækkert og nemt ud, og jeg vil helt sikkert prøve det en af dagene, det ærger mig dog, at det er så besværligt og dyrt at anskaffe sig den rigtige form for mandelmel. Du kender ikke til nogle alternativer?
    Og tror du man kan bruge skyr i stedet for creme fraiche?
    Tak for go og inspirerende blog 🙂

    1. De kan varmt anbefales!
      Og ja, mandelmelet kan godt være lidt i den dyre ende, selv om det det også er drøjt i brug. Men som der også står i opskriften, er sesammelet et fuldt ud værdigt alternativ – det er faktisk det, jeg selv bruger, når jeg laver dem. Her er kg-prisen kun 196 mod mandelmelets på 286 🙂 Det kan bl.a. købes her (affiliatelink).
      Skyr kan sikkert godt gå, selv om jeg ikke har prøvet det selv, da jeg kun bruger mælkeprodukterne med højt fedtindhold 😀
      Tak for de pæne ord – dejligt, det kan bruges!

    2. Man kan vist nok lave noget selv, som minder om det affedtede mandelmel. Hvis man laver mandelmælk (der er masser af opskrifter på nettet) kan man tørre pulpen – det der er tilovers når man har presset væden ud af mandlerne – ved lav temperatur i ovnen. Når det er helt tørt kan man gi’ det en tur i minihakker eller blender. Så får man efter sigende noget, der minder meget om det affedtede hundedyre mandelmel fra Funktionel mad. Jeg har ikke prøvet selv, men jeg mener jeg har set en opskrift bl.a. hos Fede Tider.

      Jeg bruger ligesom Xenia sesammelet når jeg bager dem, dels fordi det er billigere, dels fordi jeg så undgår den svagt søde marcipansmag, som mandler i bagværk ofte giver. Mit brød skal ikke være sødt!

      1. Ja, det har jeg også læst et sted – selv om jeg dog ikke har prøvet det selv, da jeg alligevel ikke drikker nøddemælk 😉 Jeg er ikke overbevist om, at det vil blive lige så godt til at suge væske, som den købte udgave er, men det er da klart et forsøg værd, hvis det bare minder nogenlunde derom – især hvis man alligevel er typen, der laver nøddemælk 🙂
        Men ja, sesammelet fungerer upåklageligt! Og ligesom dig synes jeg faktisk også, at den mere salte smag passer bedre til ikke-sødt bagværk 😀

  13. Hej Xenia, Jeg prøvede bollerne, men kun med alm. mandelmel, altså ikke affedtet. Skidt med at de blev flade, men jeg syntes at de var så salte, at jeg til sidst, meget mod min vilje, måtte kassere dem. Nu har jeg fået det rigtige sesammel og vil godt prøve igen. Mit spørgsmål er så: Er sesammelet salt? Har også lige bagt oopsies for første gang. De blev meget vellykkede, men igen, jeg synes de er meget salte. Tror du man kan udvikle en form for “saltoverfølsomhed” på LCHF? Jeg er selv meget forundret, da jeg ellers altid har været glad for salt. Var desværre udgået for græsk yoghurt, og kunne ikke lave begge, men jeg vil undlade at salte næste gang. Var bare nysgerrig efter at høre, om andre har oplevet tilsvarende.

    1. Salt er jo “desværre” en meget individuel sag. Sesammelet er mere “salt” end fx mandelmelet og kokosfibre, men jeg synes personligt ikke, at det er decideret salt. Men hvis du har erfaring med, at du er følsom over for salt, kan du måske udelade det – eller nøjes med en meget lille mængde! Jeg er vild med salt og synes det gør en stor forskel for mads velsmag – så længe det ikke er for meget, selvfølgelig 😉
      Saltmængder afhænger jo i øvrigt også af hvilken type salt, man bruger. Jeg skriver faktisk primært mængder på opskrifter som disse for min egen skyld, da det er så svært at vurdere, hvad andre synes er tilpas. Jeg bruger dog altid fint himalayasalt i bagning – bare sådan til sammenligning 🙂

  14. Jeg spiser selv efter stenalderkostprincipperne, og har prøvet alverdens brøderstatninger, men de her er uden tvivl de bedste jeg endnu har smagt.
    Tak for en rigtig dejlig opskrift 🙂

    1. Hvor er det godt at høre, Lykke! Jeg er også stor fan af de her burgerboller selv – de fungerer bare hver gang 😀

      1. Jeg lavede dem også igen i går med sesammel. Denne gang blev de rigtig gode 🙂

        1. Det lyder godt, Musling! 😀

  15. Hejsa kan man evt tage og lave sin egen mandel eller sesam mel i sådan en blender/hakker… Eller skal det være “mast”
    Opskriften lyder fantastisk!!

    1. Det skal være den fedtreducerede slags mel, da det opfører sig meget anderledes end hjemmemalet i bagværk. Reelt set kan du godt selv male nødder eller sesam, men dejen vil hænge meget lidt sammen og du vil få nogle meget flade boller ud af det 🙂

  16. Hej! De ser godt nok gode ud, har du evt. næringsindhold på dem?

    1. Tak! Nej, det har jeg ikke 🙂

  17. gad vide om man kan bruge en dl. olie i stedet for surmælksprodukt eller kokosmælk (jeg frygter at sidstnævnte kan give en mærkelig smag, og jeg har ikke lyst til for mange mælkeprodukter pt).. Har du erfaringer der?

    1. Jeg har ikke prøvet det selv i hvert fald. Umiddelbart tænker jeg, at kokosfløden ikke bliver for gennemtrængende i smagen – men hvis du gerne vil prøve med olie, ville jeg nok starte med en 1/2 dl bare for at undgå, at det bliver for fedtet. Lad mig gerne vide, hvordan det går, hvis du prøver det 🙂

  18. Hej Xenia,

    Jeg prøvede at lave disse burgerboller i dag og fulgte opskriften til punkt og prikke og jeg brugte sesammel fra Funktionel Mad. De var vildt flotte i ovnen, men da jeg åbnede gik luften totalt ud af dem som en ballon. Har du oplevet noget lignende? Min dej var fin fast og jeg formede den til fem boller. Kan det mon være fordi der har været for meget dej i en bolle? Jeg bagte dem i øvrigt på almindelig ovn og ikke varmluft.

    1. Ahhh, først nu opdager jeg at du har skrevet varmluft 🙁 mon det er der fejlen ligger?

      1. Det er i hvert fald et bud. Hvis du har haft dem på alm. ovn men samme temperatur, kan de have fået for meget varme for hurtigt og derved hævet for hurtigt – så hurtigt, at de ikke har kunne holde formen. Det er i hvert fald mit bedste bud på en forklaring 🙂

  19. Hej Xenia, sikke nogle lækre boller!! Mums altså. Har du prøvet at fryse dem? Er det egnet til det mon? Jeg synes det ville være super lækkert at have nogle stykker på frys, så man altid lige har en bolle ved hånden.
    Vh Katrine

    1. De kan sagtens fryses – jeg laver altid selv ekstra til fryseren, når jeg bager dem 🙂

    2. Jeg laver altid for mange og fryser dem ned. 2 min i microovnen direkte fra fryseren så er de klar.

      1. Godt tip med at tø dem i mikroen direkte fra fryser – det vil jeg huske! 😀

  20. HJÆLP!!
    mine falder meget sammen :/ har fulgt det hele 100 %.. men så snart jeg tog dem ud, “punkterede” de :/

    what to do?

    Btw. super lækker og inspirerende side du har 😉

    1. Øv 🙁 Mit bedste bud er, at din ovn har været for varm, så de er hævet for hurtigt. Prøv at giv dem kortere tid næste gang – eller prøv evt. med almindelig ovn i stedet for varmluft. Ovne er jo (desværre) forskellige, så det er ikke altid sikkert, at det fungerer helt på samme måde som for mig.
      Håber det lykkes næste gang! 😀

  21. Skøn side du har lavet og fantastiske inspirerende opskrifter. Opskriften på dine burger bollerne minder rigtig meget om den opskrift jeg bruger til bagels, og her har jeg haft held med at erstatte al mandelmelet med pofibre. Og vupti så er det helt brødagtigt 🙂 og med både fiberhusk og pofibre kommer maven virkelig i gang med at arbejde 😉

    1. Mange tak, Nina! Og supergodt tip med at erstatte med pofiber – det vil jeg selv prøve næste gang. Tager du bare samme mængde pofiber som mandel/sesammel? 🙂

  22. Hej Xenia 🙂 De blev bare fantastiske!! Er så vild med din blog. Er lige gået i gang med LCHF livsstilen, og synes du er helt genial til at komme med ideer 🙂 Tak for det. Mvh. Tina

    1. Hvor er det godt at høre, Tina! Mange tak for din søde kommentar 😀

  23. Meget lækre 🙂 er der nogen der ved hvor mange kalorier, proteiner og kulhydrater der er pr. 100 gr?

    1. Jeg kan i hvert fald desværre ikke hjælpe, jeg tæller ikke. Men der findes vist op til flere gratis online udregnere, så du kan jo prøve en af dem 🙂

  24. Virkelig gode og godkendt af manden 👌🏼 Spiser nu bruger med ekstra god samvittighed 😂 så det kunne ikke være bedre 😉

    1. Dejligt at I kan lide dem, Mette! 🙂

  25. Hej 🙂
    Mig og min kæreste har lige forsøgt os med opskriften og må indrømme, at den ikke var os – ved ikke om det var eftersmagen af æg, der ødelagde det lidt for os :/ Lidt ærgeligt, for det er en super nem opskrift og de så også rigtig lækre ud 🙁
    Tror du man kan halvvere mængden af æg og supplere op med fx revet ost istedet?
    Vi har dog istedet for FiberHUSK brugt loppeskalsfrø, stadigvæk 3 spsk. som opskriften anviser – kan det passe at man skal fordoble det op når man bruger det istedet? 🙂
    Vi er lige startet på kuren og er indtil videre super begejstret begge to, både fordi det faktisk er ret nemt at gå til og variationerne af maden er så stor . Kæmpe plus 😀 Hvis bare vi kunne reducere lidt af æggesmagen , så vil vi danse af begejstring ;D
    Mvh Stine

    1. Hej Stine!
      Ærgerligt, at de ikke faldt ubetinget i god jord. Ja, når man erstatter fiberHUSK med den grovere variant, bør man faktisk bruge dobbelt mængde, så det kan I evt. prøve næste gang. Loppefrøskaller er klart noget af det, der neutraliserer den æggede smag og fornemmelse. Alternativt kan I prøve burgerbollerne her – de er mindre “brødagtige”, så vidt jeg umiddelbart husker, men til gengæld er der ost i som smagsgiver 🙂
      Held og lykke med det hele!

  26. Jeg har Altid problemer med mine boller. Uanset hvilke det er så falder de altid sammen.. Kan man ikke bruge det man kan købe i supermarkeder ? Jeg har bagt på LCHF maner i 3 år Nu må jeg vide hvorfor det ikke lykkes mig ordentligt

    1. Hvilket fra supermarkeder tænker du på, Bente? En specifik ingrediens eller hvad? I denne opskrift er det det fedtreducerede mel (sesammel eller mandelmel) samt fiberHUSK, som holder på dejen og sørger for, at de ikke falder for meget sammen. Her kan man ikke erstatte med ikke fedtreduceret mel, da det ikke har samme egenskab. Hvis du bruger alle de rigtige ingredienser, og de stadig falder sammen, kan du evt. prøve at bage dem ved lidt lavere temperatur. Hvis bagværk falder sammen, kan det nogle gange skyldes, at de hæver for hurtigt pga. for høj varme, og dermed ikke når at “sætte sig” i den form, man gerne vil have 🙂

  27. Bruger din opskrift hver gang jeg bager lchf boller og de blir supergode – har brugt alm mandelmel – ok – har brugt hytteost – ok – lidt ekstra fiber husk -‘ok – 1/2 del hørfrø – meget ok – – de blir vellykkede hver gang – tak for en go opskrift og for inspiration

    1. Hvor er det godt at høre, at du er glad for opskriften, Ellen! 🙂

  28. […] burgerboller er faktisk nok de bedste af LCHF-varianten, jeg har lavet nogensinde. Selv bedre end dem her, som ellers også er gode. Måske bollerne vandt yderligere på, at selve burgerindholdet var så […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *