Mørbradgryde

Vi fortsætter ufortrødent med mad i comfort food-genren her! Og alle ved jo, at comfort food = flødesovs! Og selv om en mørbradgryde som denne måske er dagskost og lidt retro for mange af jer, er det faktisk helt nyt for mig. Jeg har nemlig længe spist meget lidt svinekød, som I måske ved – og især de “rene kød-udskæringer” som fx netop mørbrad har været det, jeg først og fremmest har undgået. Jeg er ikke ubetinget fan af “kød-konsistensen” nemlig. Men af en eller anden grund fik jeg alligevel i sidste uge lyst til at prøve en god gammel mørbradgryde – med hele pivetøjet! Måske det skyldes, at jeg smagte mørbrad til julefrokosten på jobbis og ikke døde af det. Eller at jeg ugen efter smagte flæskesteg – stadig ikke fan, men baby steps, ikke 😉 Under alle omstændigheder købte jeg i hvert fald en mørbrad (også helt ny oplevelse!) og smed den i den store gryde sammen med to andre slags svinekød – når man gør noget, skal man sgu gøre det helt! Og så simrede jeg det med fløde, og så kan det meste vel i virkeligheden gå, ikke? 😉

Jeg kan beskrive resultat kort og kontant: Det var superlækkert! Og bonus: Nu kan jeg også lide mørbrad, så nu tror jeg da vist nok, at der skal mørbradbøffer med champignon a la creme på julefrokostbordet, hvilket jeg jo lige har lært, er en ting. You live, you learn!

Lige som sidst jeg lavede noget der ligner en “klassisk ret”, er jeg overhovedet ikke sikker på, at min udgave er “rigtig”. Jeg googlede på livet løs, men alle udgaver var lavet på opbagt eller jævnet sovs, hvilket jeg jo ikke var interesseret i. Eller også var de baseret på hakkede tomater frem for bare tomatpure, hvilket virkede for vandet. Så jeg kastede håndklædet i ringen og lavede min egen udgave – og det er jeg egentligt ganske tilfreds med!

Cocktailpølser er selvfølgelig ikke det mest reelle kød, man kan forestille sig, så du kan sagtens vælge at udelade det. Men jeg synes nu, at det giver et eller andet ekstra je ne sais quoi børnemadsfølelse, som man ikke nødvendigvis skal kimse ad. Alternativt kan du også købe nogle rigtige pølser og skære i mindre stykker. Gør, som du vil – det gør jeg! 😀

Jeg serverede med blomkålsris, men blomkålsmos – eller de klassiske kulhydratrige tilbehør – vil være lige så fin.

Mørbradgryde
4 portioner
Print
Ingredienser
  1. * 1 pakke bacon i skiver, 125-150 g
  2. * 1 stort løg
  3. * smør til stegning
  4. * 1 svinemørbrad, ca. 4-500 g
  5. * 1 spsk sesammel (kan erstattes med mandelmel, kokosfibre, alm. hvedemel eller udelades)
  6. * 1 strøget spsk sød paprika
  7. * 1 strøget spsk røget paprika
  8. * 1 tsk hvidløgspulver
  9. * 1 stor dåse tomatpure, 140 g
  10. * 1/2 liter piskefløde
  11. * salt og peber
  12. * 1 pakke cocktailpølser
  13. * 1 spsk æblecidereddike eller anden eddike
  14. * evt. lidt sødning til tilsmagning
Sådan gør du
  1. Skær bacon i tynde strimler og pil og hak løget fint. Svits begge dele i en varm stegegryde (eller alm. gryde) i godt med smør ved medium varme, indtil løgene er bløde og klare.
  2. Afpuds imens mørbraden, dvs. fjern sener og hinder, og skær den i skiver. Vend i sesammel blandet med paprika, hvidløgspulver og salt og peber.
  3. Tag løg og bacon af varmen eller skub det til siden, hvis du har en stor stegegryde. Brun så mørbradstykkerne ved høj varme.
  4. Tilsæt tomatpure, svits kort, og hæld piskefløde ved. Bring retten i kog og tilsæt cocktailpølser. Lad simre under låg i ca. 10 minutter ved svag varme.
  5. Smag til med salt, peber, eddike og sødning og server med blomkålsris eller -mos - eller andet tilbehør efter eget valg.
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/

10 comments

  1. Millionbøf!! Med macaroni til. Traditionelt set er det vist kartoffelmos, der hører til, men min farmor serverede det altid med macaroni. Den tykke spaghettiform passede ret godt til. Når jeg er alene hjemme laver jeg det af og til, men med ret dårlig samvittighed på stivelses og god nærende mad-kontoen.

    1. Øj, det lyder bestemt også comfort-agtigt! Faktisk husker jeg ikke nogensinde at have fået millionbøf, så måske det skal være næste eksperiment? Med noget blomkålsmos til kunne det jo næsten blive helt fint og LCHF 🙂 Men hvis ikke, må man en gang imellem altså også huske at opveje sundhed og næring – det er ikke nødvendigvist altid, at de to stemmer overens 😉

  2. Mmm, elsker mørbradgryde. <3 Og den eneste rigtige måde at lave den på, er med fløde!

    1. Ja mand! Fløde FTW. Nu er jeg bestemt også fan i hvert fald 😀

  3. Jeg havde helt glemt, at jeg elsker mørbradgryde. Din side er farlig i disse dage – jeg har bare sådan en lyst til at lave det hele. På én gang 🙂

    1. Haha, nogle gange er man bare lige i dét humør! Men jeg synes helt bestemt, at du skal lave mørbradgryde snart – det er så dejligt og varmende, når nu det alligevel bare er bævejr udenfor! 😀

  4. Det lyder som en nem opskrift – det vil jeg lave på søndag, når al julen er overstået og inden nytårsmaden skal laves 😉 Jeg så forresten at Kvickly har billige svinemørbrad i denne uge!

    1. Det lyder godt! Håber det bliver en succes 😀
      Og tak for tippet! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *