Macadamiacookies med brunet smør

macadamiacookies4

Hey, hvad med en cookie? Normalt når jeg stiller folk det spørgsmål, er der to modspørgsmål, jeg hyppigt bliver mødt af. Enten 1) “Hvor mange må jeg tage?” eller 2) “Er de sprøde?” Sidstnævnte stilles i høj grad af folk, der selv har erfaring med at bage cookies og lignende uden gluten og korn. Fordi som mange af os ved, er det altså ikke lige så nemt at få et sprødt resultat, som det er med de klassiske meltyper. Men i dag kan I i hvert fald ånde lettet op, for disse cookies, de er faktisk sprøde. De er ikke sprøde på mariekiks-måden, men de er til gengæld sprøde på en lidt mere porøs-knaser-når-du-tygger-agtig måde. Konsistensen minder generelt faktisk rigtigt meget om den konsistens, jeg husker, at de der cookies/småkager, man kan købe i plastikæsker i supermarkederne – dem der ligger dobbelt og også har noget chokoladepynt af en art? Hvis I ikke aner, hvad jeg snakker om, er det helt okay. Det vigtigste er bare, at disse cookies er sprøde. Og så smager de i øvrigt forbandet godt derudover!

Det er en ret enkel opskrift i den forstand, at der kun indgår ret få ingredienser. Det mest omstændige er at man lige skal riste nødderne samt brune smørret. Men begge dele er det, der er med til at give den fantastiske smag, så det er 100% dét værd og føles ikke så besværligt. Det her var desuden mit første forsøg med brunet smør, som jeg flere gange har fået anbefales inde på facebook-siden. Men det er bestemt ikke mit sidste! Normalt når man bager eller generelt bruger smør, smelter man det jo bare lige, til det er flydende, og så er det det. Her giver vi smørret lidt længere, så mælkeproteinerne (dem der sorteres fra ved klaret smør i øvrigt) tager farve og udvikler en herlig gylden og nøddeagtig smag. Brunet smør hedder i øvrigt på fransk/fagsprog beurre noisette, hvilket bogstaveligt talt betyder hasselnødde(brunt) smør. Så er der vist ikke mere at sige om dén sag!

Jeg synes helt klart, at I skal give disse cookies et skud. Det er klart de bedste LCHF-cookies, jeg har bagt og smagt – og muligvis også nogle af de bedste generelt. De er bedst og sprødest på førstedagen, så selv om det kan være fristende at bage en større portion, vil jeg anbefale at lade være. De bliver nemlig hurtigere bløde end traditionelle cookies, også selv om de opbevares i en kagedåse. De smager dog stadig dejligt! 😀

macadamiacookies2

macadamiacookies6

Udskriv
Macadamiacookies med brunet smør

Opskrift efter Kate's Healthy Cupboard

Antal: 12 cookies
Ingredienser
  • 150 g macadamianødder
  • 100 g smør
  • 50-75 g sukrin gold
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 1 nip salt
  • 1 æg
Til pynt
  • 50 g mørk chokolade jeg brugte 85%
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 160º varmluft og rist nødderne heri i ca. 15 minutter. Køl dem helt af - gerne i køleskabet. Du kan evt. riste nødderne dagen før, de skal bruges. Hvis nødderne er for varme, når de senere hakkes, bliver de til smør, og det skal vi ikke bruge her.
  2. Brun smørret på en pande ved medium varme. Det skal først bruse op og derefter blive mere og mere gyldent - til sidst bliver det mælkeprotein, der normalt er hvidt, i stedet brunt og gyldent, og det hele dufter og smager lækkert og nøddeagtigt. Køl smørret let af.
  3. Forvarm ovnen til 180º varmluft.
  4. Hak macadamianødder til mel - gerne sammen med sukrin gold, vaniljepulver og salt i en foodprocessor eller i en minihakker.
  5. Bland de tørre ingredienser med smør og æg til en jævn dej.
  6. Fordel 12 cookies med en ske på tre bageplader beklædt med bagepapir. Sørg for, at der er godt med plads imellem, da de flyder meget ud.
  7. Bages i 10 minutter og køler herefter helt af på bagepladerne. De er ikke sprøde, når de lige kommer ud fra ovnen, men det bliver de.
  8. Når cookiesene er helt afkølede, smeltes chokoladen og cookiesene pyntes med en sprøjtepose.
Opskriftsnoter

Jeg bruger uristede og usaltede macadamianødder, men jeg tror godt, at man kan bruge ristede og saltede, hvis det er det eneste, du kan skaffe. Udelad i så fald blot saltet i opskriften.

Cookiesene er bedst og sprødes på dagen. Opbevares i en kagedåse eller lignende.

macadamiacookies1

macadamiacookies5

macadamiacookies3

5 comments

  1. Lyder lækkert og ser lækkert ud

  2. Øj sådan én kunne jeg godt lige klare til eftermiddagskaffen! 🙂

    1. Det er de faktisk også exceptionelle til, kan jeg forestille mig! ;P

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *